HDP 'Savaşa Karşı Barışı, Tecride Karşı Özgürlüğü Örgütlüyoruz' diyecek

HDP 'Savaşa Karşı Barışı, Tecride Karşı Özgürlüğü Örgütlüyoruz' diyecek
Barış Eylem Planı, 4 maddelik Barışa Çağrı Deklarasyonuna göre şekillendirilecek.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Üç aylık Demokratik Mücadele Programı’nı 1 Eylül’de tamamlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP), yeni bir eylem planı kararı aldı. "Savaşa Karşı Barışı, Tecride Karşı Özgürlüğü Örgütlüyoruz" temasıyla düzenlenecek Barış Eylem Planı’nın Şubat ayında sonlandırılması planlanıyor. 

HDP, 1 Haziran'da 9 maddelik tutum belgesi açıklayarak üç aşamalı "Demokratik Mücadele Programı" başlatmıştı. 
İlk aşama olarak Edirne ve Hakkari’den Ankara’ya "Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü" gerçekleştirilirken, ikinci aşamada ülke genelinde halk buluşmaları yapıldı. Üçüncü aşama ise belediyelere kayyum atamalarının başladığı 19 Ağustos'un yıldönümünde başladı, eş başkanlar halkla buluşma etkinlikleri gerçekleştirdi. 

HDP, üç aşamalı eylem planını 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde bazı kentlerde barış zinciri oluşturarak tamamladı. 

‘SAVAŞA KARŞI BARIŞI, TECRİDE KARŞI ÖZGÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLÜYORUZ’

HDP Merkez Yürütme Kurulu dün gerçekleştirdiği toplantıda yeni bir eylem planı kararı aldı. Şubat ayına kadar "Savaşa Karşı Barışı, Tecride Karşı Özgürlüğü Örgütlüyoruz" sloganıyla bir çalışma yürütülecek. HDP kaynaklarından alınan bilgiye göre, Barış Eylem Planı, 4 maddelik Barışa Çağrı Deklarasyonu'na göre şekillendirilecek. 

‘BÜYÜK BARIŞ HAREKETİNE İHTİYAÇ VAR’

HDP, 31 Ağustos’ta açıkladığı deklarasyonda, sadece Kürt sorununa değil, Türkiye’nin savaş eksenli dış politikasına da dikkat çekiyor ve "Büyük Barış Hareketine ihtiyaç var" diyor. Kürt sorunun çözüm adresi olarak Meclis’i işaret eden HDP, deklarasyonda muhalefet partilerine de "barışı birlikte kuralım" çağrısı yapıyor. 

MYK’da genel esasları tartışılan ve parti kurmaylarının üzerinde çalıştığı Barış Eylem Planına dair önümüzdeki günlerde bir tutum belgesi açıklanması bekleniyor.

MYK’da Selahattin Demirtaş’ın "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" ve "İttifak Modeli" önerilerinin de gündeme geldiği, ayrıca AKP medyası tarafından yeni parti kuracağı iddiası ortaya atılan Demirtaş ile partinin bir sorunu olmadığının vurgulandığı öğrenildi.  
 

Öne Çıkanlar