HDP, öğretmenlere yönelik ayrımcılığı Meclis'e taşıdı

HDP, öğretmenlere yönelik ayrımcılığı Meclis'e taşıdı
Eğitim Bir Sen temsilcisi Hurşit T.'nin görevli olduğu okula gitmediği halde maaş almaya devam etmesi ve tehditle eğitimcileri yandaş sendikaya üye yapmaya çalışması Meclis'e taşındı.

Van'ın Gevaş ilçesinde hükümete yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir Sen temsilcisi Hurşit T. isimli şahsın, görevli olduğu okula hiç uğramadığı halde maaş almaya devam ettiği ve görevlendirilmesi yapılmadığı halde kendini "İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü" olarak tanıtarak yaptığı okul ziyaretlerinde, tehditle eğitimcileri yandaş sendikaya üye yapmaya çalışması TBMM gündemine taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, kentin Gevaş ilçesindeki sözleşmeli öğretmenlere yönelik baskılara ve sendikal ayrımcılığa dikkat çekti.

'EĞİTİM BİR SEN TEMSİLCİSİ HURŞİT T. OKULA GİTMEDİĞİ HALDE PARA ALIYOR, ÖĞRETMENLERİ TEHDİT EDİYOR'

AKP iktidarına yakınlığıyla bilinen Memur-Sen Konfederasyonu’adına hareket edenlerin, kamu emekçilerini tehdit ettiğine, sürgün ettiğine, zorla sendikalarına üye yaptığına ilişkin vakaları hatırlatan HDP’li Işık, "En son Van’ın Gevaş ilçesinde Eğitim Bir Sen (Memur Sen’e bağlı sendika) Temsilcisi Hurşit T. isimli şahsın, 24 Mart 2022 tarihinde ilçedeki 5 okula giderek öğretmenleri, işleri ile tehdit ettiği kamuoyuna yansımıştır" diye belirtti.

"24 Mart 2022 tarihinde Hurşit T.’nin Gevaş Kaymakamlığı veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından herhangi bir atama ve görevlendirmesi olmamasına rağmen, kendisini yeni atanmış öğretmenlere ‘İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü’ olarak tanıttığı iddia edilmektedir" ifadelerini kullanan Işık, "İlçe Milli Eğitim’de resmi olarak görevli olmamasına rağmen kişinin kendisini bu şekilde takdim etmesi izaha muhtaçtır. Kişinin,  öğretmenlerin ilçe milli eğitimdeki muhtemel işleri için kolaylık sağlanmasının ön koşulu olarak sendika olarak ifade ettiği Eğitim Bir Sen’e üye olunması, aksi takdirde muhatap bulmakta güçlük çekeceklerini ifade etmesi soruşturma gerektiren bir durumdur" aktarımında bulundu.

'SORUŞTURMA AÇILMALI'

Denetimsiz bırakılan ve eğitimcilere baskı yaptığı belirtilen Hurşit T. hakkında soruşturma açılmasını isteyen Milletvekili Işık, Eğitim Bakanı Özer ile Çalışma Bakanı Bilgin’e "24 Mart 2022 tarihinde Hurşit T. isimli Eğitim-Bir Sen temsilcisi nerede görevli olarak çalışmaktadır? Söz konusu kişi bu tarihte İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü müdür? Bu göreve ne zaman atanmıştır? Bu göreve hala atanmamış ise kişi hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?" diye sordu.

EĞİTİM VE ÇALIŞMA BAKANLARINA ÖNERGE

HDP’li Işık önergesinde, iki bakandan şu soruları cevaplandırmasını istedi:

  1. "2022 yılına kadar geçen süreçte, sözleşmeli öğretmen olmasına rağmen kadroya geçirilmeyen öğretmen sayısı kaçtır? Kadroya geçirilmeme gerekçeleri nelerdir? Kadroya geçirilmeyen öğretmenlerin sendikal üyelik durumu nedir?
     
  2. 24 Mart 2022 tarihinde Hurşit T. isimli Eğitim-Bir Sen temsilcisi nerede görevli olarak çalışmaktadır? Söz konusu kişi bu tarihte İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü müdür? Bu göreve ne zaman atanmıştır? Bu göreve hala atanmamış ise kişi hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?
     
  3. Hurşit T. isimli Eğitim Bir Sen Temsilcisinin bir okulda görevli olmasına rağmen söz konusu okula hiç gitmediği, derslere hiç katılmadığı, öğretmenlik yapmadığı halde tam maaş aldığı iddiasına dair bakanlığınızın başlattığı bir soruşturma mevcut mudur? Söz konusu durum nedeniyle Van il, Gevaş ilçe Milli Eğitim müdürlüklerine dair devam eden bir incelemeniz mevcut mudur?
     
  4. Hurşit T. isimli Eğitim Bir Sen Temsilcisinin 24 Mart 2022 ziyaret ettiği 5 okulda ifade ettiği gibi sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçiş mülakatlarında sendikal ayrımcılık yapılmakta mıdır? Bu süreçte öğretmenlere yönelik ayrımcılıkların önlenmesi amacıyla bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?
     
  5. Hurşit T. isimli Eğitim Bir Sen Temsilcisinin atama ve görevlendirmesi olmadan ilçe milli eğitim şube müdürü olarak okulları ziyaret ettiği ve öğretmenlere sendikal ayrımcılık yaptığı iddiasına ilişkin Bakanlığınızın başlattığı bir soruşturma mevcut mudur?
     
  6. Okullarda sözleşmeli öğretmenlerin zorla Eğitim-Bir-Sen’e üye yapıldığına dair bakanlığınıza ulaşan şikayetler mevcut mudur? Eğitim-Sen Van şubesinin bu kapsamdaki başvurusuna dair nasıl bir işlem yürüteceksiniz?
     
  7. Okullarda sendikal ayrımcılığın, mobbingin ve haksızlıkların önüne geçmek amacıyla hangi tedbirleri alacaksınız?"

EĞİTİM SEN'DEN İL MİLLİ EĞİTİME BAŞVURU

HDP'li Işık'ın önergesinde bahsettiği, Eğitim Sen Van Şubesi'nin Hurşit T. hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yaptığı başvuru ise şöyle:



(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar