HDP’nin Mahsa Amini için İran Büyükelçilik önünde yapmak istediği eyleme polis engeli

HDP’nin Mahsa Amini için İran Büyükelçilik önünde yapmak istediği eyleme polis engeli
HDP Ankara İl Örgütünü ’nün, İran’da ‘ahlak polisi’ tarafından öldürülen Mahsa Amini için İran Büyükelçilik önünde yapmak istediği eylem polisler tarafından engellendi.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK-İran‘da, başörtüsü takma kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından 13 Eylül’de gözaltına alındıktan sonra komaya giren ve ardından hayatını kaybeden  22 yaşındaki Mahsa Amini için tepkiler artarak devam ediyor.

Bugün Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, İran Büyükelçiliği önünde açıklama yapmak istedi. Ancak Büyükelçiliğin bulunduğu sokak polisler tarafından kapatılırken, polisler kitlenin açıklama yapılmasına izin vermedi. Açıklamaya izin verilmemesinin ardından HDP üyeleri partinin genel merkezi önünde açıklama yapmak zorunda kaldı.

Açıklamayı HDP Kadın Meclisi Üyesi Deniz Keleş yaptı. "Kürt bir kadın olan Mahsa Amînî, İran’da rejiminin polisleri tarafından katledildi" diyen Keleş kadınların tepkilerinin büyüdüğünün altını çizdi. Kadınların "ahlak polisine" gibi kadın düşmanı kurumlara karşı isyanlarını yükselttiğini söyleyen Keleş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mehsa’nın cenaze töreninde kadınlar toplu halde başörtülerini çıkararak, mücadelelerini, isyanını yeni bir boyuta taşıdığını göstermiştir. Kadınlara, kadınların yaşam tarzlarına, başörtü dayatmasına karşı direnişten asla vazgeçmeyeceklerini bir kez daha göstermişlerdir. Yine Mehsa’nın katledilmesine yönelik Kürdistan eyaletinde başlayan kadın isyanı bölgede dalga dalga yükselerek bir halk isyanına dönüşmüştür. İran rejimi gelişen bu isyanı sindirmek için tüm güçleriyle halka saldırarak bir kez daha kadın düşmanlığını, Kürt düşmanlığını tescillemiştir."

‘İRAN’DA YASALAR KADIN DÜŞMANLIĞI ÜZERİNDEN İNŞA EDİLDİ’

İran’da 1979 yılından bu yana uygulanan yasaların kadın düşmanlığı üzerinden inşa edildiğini söyleyen Keleş, "Kadınlara başörtüyü dayatan, kadınların yaşamlarına, giyimlerine, davranışlarına her türlü müdahaleyi hak gören, ‘İslami Kurallara’ uymadıkları gerekçesi ile kadınları darp eden, katleden bu rejim yok olmaya mahkûmdur.

İranlı kadınlar, haklarına ve yaşamlarına yönelik bu saldırılara karşı mücadele etmekten bir an olsun vazgeçmemiştir" dedi.

Keleş sözlerini şöyle sonlandırdı:

"İktidarlarının giderek sarsıldığını gören rejim ve onun polisi ise kadınlara ve mücadelelerine saldırarak kadınları yıldırmaya ve sindirmeye çalışmakta. Ancak şu iyi bilinsin ki; kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecek! İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar artık yeter diyor! İran halkları, dünya halkları yeter diyor!  Mehsa şahsında katledilen tüm kadınlara sözümüz, ahlaksızlık sizin görünen saç tellerinizde değil, İran’dan tüm dünyaya erkek egemen iktidarların zihniyetindedir.  Buradan bir kez daha belirtiyoruz; Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir! Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle ile birleştirerek özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar