AKP ve MHP Kobane eylemlerinin araştırılmasını yine istemedi

AKP ve MHP Kobane eylemlerinin araştırılmasını yine istemedi
HDP'nin 6-8 Ekim Kobane eylemleri sırasında yaşananlara ilişkin verdiği araştırma önergesi bir kez daha AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 6-8 Ekim 2014 Kobane eylemleri sırasında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalarla ilgili sorumlulukları bulunan kamu görevlilerinin araştırılması ve ihmallerin ortaya çıkarılması amacıyla verdiği araştırma önergesi bir kez daha AKP-MHP’nin oylarıyla reddedildi.

Genel Kurul'da oylamaya sunulan önergenin gerekçesi üzerine kürsüde söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kobane eylemeleri ile ilgili soruların yanıtlanması gerektiğini vurgulayarak, "Kobane protestoları 6 Ekim'de değil, 15 Eylül'de Kobane’nin IŞİD tarafından kuşatılması ile başladı" dedi.

‘BUNUN HUKUKTA YERİ YOKTUR’

Beştaş, şunları söyledi:

"İktidar 6-8 Ekim HDP MYK'sinin çağrısıyla bu olayların meydana geldiğini söylüyor. HDP MYK'nın resmi bir kararı yok. Bütün mesele atılan twetlerdir. Bu twetlerde de demokratik protestolara çağrı vardır. Kobane halkıyla dayanışma çağrısı vardır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve birçok savcılık dönemin MYK üyeleri ve milletvekillerine soruşturma başlattı. Bu soruşturmalara herkes gidip beyanlarda bulundu ve soruşturma hala devam ediyor. Yani yargıdan kaçan hiç kimse yoktu. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ 6 yıl sonra tekrar haklarında aynı fiilden tutuklama kararı verildi. Bunun hukukta yeri yoktur."

‘HDP'NİN HİÇBİR ŞİDDET OLAYI İLE BAĞLANTISI KURULAMAZ’

Kobane eylemleri sırasında vahim olayların yaşandığını ifade eden Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlar yaşamını yitirdi. HDP binalarına saldırılar oldu, 33 HDP'li öldürüldü. Antep'te bir kadın evinde linç edildi. Peki sorumluluk kimin? Demokratik protesto yapanların mı, bunu önlemeyenlerin mi, buna yol verenlerin mi yoksa cinayet işleyenlerin yargılanmaması mı? Kobanê eylemleri ile ilgili iki dava dışında açılın bir dava yok. Devlet vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak zorundadır diyor hukuk. İlk ölüm, 7 Ekim'de Recep Tayyip Erdoğan'n 'Kobanê düştü düşecek' açıklamasından sonra Varto'da yaşandı. Tek bir vali, kaymakam, bakan, polis ve jandarma yetkilisi açıklama yapmadı.

Asıl sorumlular yargılanmadı ama 6 yıl sonra partimizi siyaseten tasfiye amacıyla gündeme getirilen bir gündemden bahsediyoruz. HDP'nin hiçbir şiddet olayı ile bağlantısı kurulamaz çünkü yoktur. Biz her zaman IŞİD'in karşısındaydık, mevcut iktidar Kobanê halkının yanında değil ve dayanışma gösterenleri şiddetle bastırdı. O dönem görev yapan kamu görevlilerinden bakana kadar o süreçte sorumluluğunu araştıralım. Bunun araştırılmasını istiyoruz."

DAHA ÖNCE DE REDDEDİLMİŞTİ

HDP, TBMM’de '6-8 Ekim araştırılsın' diyerek defalarca önerge verdi. Önergeler, AKP ve MHP oylarıyla reddedilirken araştırma komisyonu kurulmasına da izin verilmedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar