HDP'nin Dersim ziyareti: 'İYİ Parti'ye gerekeni söylüyoruz'

HDP'nin Dersim ziyareti: 'İYİ Parti'ye gerekeni söylüyoruz'
Dersim ziyareti sırasında bir yurttaşın İYİ Parti'nin HDP'ye yönelik tutumu ile ilgili eleştirilerine, HDP'li Ebru Günay 'Siz merak etmeyin, Biz gerekeni söylüyoruz' diyerek cevap verdi.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyetinin Dersim’deki temasları sürüyor. Demokratik Alevi Derneği'ndeki toplantının ardından esnaf ziyaretlerine Sanat Sokağı’nda başlayan heyet, yurttaşların sorunlarını dinledi. Malatya ve Elazığ’da yurttaşların dile getirdiği sorunların benzerini Dersimliler de dile getirdi. Ekonomik kriz, hayat pahalılığı, satın alma gücünün olmaması, yoksulluk temel sorunlardı. 

GÜNAY: İYİ PARTİ’YE GEREKENİ SÖYLÜYORUZ

Sadece ekonomik sorunlar değil, ülke siyaseti, ittifakların durumu, Millet İttifakı'nda yer alan İYİ Parti’nin HDP’ye yönelik sözleri de halkın gündemindeydi. HDP’li heyetle sohbet eden bir yurttaş, ülkenin genel gidişatından rahatsızlığını dile getirdi. İYİ Parti’nin HDP'ye yönelik tutumunun kabul edilemeyeceğini belirten yurttaş, HDP Sözcüsü Ebru Günay’a, "İYİ Parti ile aynı kıraathanede bile olmayız" sözlerini hatırlatarak "Siz iyi cevap verdiniz. Diğer partilerin sözcüleri kakıp bir söz etmedi. Biz bunu eleştiriyoruz" dedi. Bunun üzerine Günay, "Siz merak etmeyin. Biz gerekeni söylüyoruz" şeklinde cevap verdi. 

ESNAF DA YURTTAŞ DA ŞİKÂYETÇİ

Esnaf ziyareti sırasında yurttaşlar yaşadıkları sorunları aktardı. Kimisi öğretmen olduğunu ancak atanamadığını söylerken, kimisi geçim derdinden, kimisi de güvenlikçi politikalardan şikayet etti. Genel kanı ise iktidarın politikalarının topluma hem ekonomik hem de siyasal olarak olumsuz olduğu yönündeydi. Ziyaret esnasında sadece esnaf değil, alışveriş yapmaya gelen yurttaşlar da şikayetini dile getirdi. 


"KRİZ YOK DİYENLERİN TUZU KURU"

Markette kurutma için biber almaya gelen bir yurttaş, heyeti görünce yaşadığı sorunları dile getirmeye başladı. HDP’li Günay’ın "Geçinebiliyor musunuz?" sorusuna yurttaş, "Baksanıza, kışlık için aldığım biberin kilosu 24 TL. Geçen sene 9 TL’ydi. Konserve yapmam gerekiyor ama alamıyorum. Ne yapayım? Eşim emekli. Ben ev hanımıyım. Eşimin emekli aylığı yetmiyor bize" şeklinde cevap verdi. Sohbet sırasında HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz’ün, "Hükümet kriz yok, herkes mutlu diyor"  hatırlatması üzerine yurttaş, "Tabii onların tuzları kuru. Onlara kriz yok tabii" diyerek tepkisini dile getirdi. 

"İKİ ÇOCUĞUM VAR. KIRTASİYE MALZEMESİNİ ALAMADIM"

Ziyaret sırasında bir başka yurttaş da sesini heyete duyurmaya çalışarak şikayetlerini dile getirdi. Heyete "Geçinemiyoruz" diye seslenen kadın, "Ben iki çocukla geçinemiyorum. İş bulamıyorum. İki çocuğum da okula gidiyor. Kırtasiye alışverişini yapamadım. Gücüm yok, nasıl yapayım?" deyince Günay, "Birlikte değiştireceğiz" dedi. 

"İŞ BULAMIYORUZ"

HDP’li heyetin diyaloğuna alışverişe gelenler de katılarak kışlık için alacakları biber ve domatesin fiyatının yüksekliğinden şikayet etti. Bu tartışmaya satıcılar da dahil oldu, bir satıcı "Üretici masraflarını karşılayamıyor. Nasıl bu krizle baş etsin?" dedi.

Kendisinin hasta olduğunu, eşinin ise iş bulmadığını söyleyen bir kadın da "Biz çok zorluk çektik. Eşim iş bulamıyor. Defalarca belediyeye başvurduk iş bulamadı. İlgilenmediler. Biz ne yapalım?" diye sitemini dile getirdi.

"SAVAŞIN OLDUĞU YERDE ZENGİNLİK OLUR MU?"

Şikayet ettikleri konuların başında ekonomik kiriz olsa da Dersimliler krizi iktidarın politikalarından bağımsız görmüyorlar. İktidarın kutuplaştırıcı politikası ve uygulanan güvenlikçi yöntemlerin ekonomik krize neden olduğunu ifade eden yurttaşlar da vardı. "Savaşın olduğu yerde zenginlik olur mu?" diyen esnafa HDP’li Günay "Tabii ki olmaz. Savaşa aktardıkları kaynakları halka vermeleri gerekiyor. Biz kadınlar bunu başaracağız. Bunu birlikte değiştireceğiz" diyerek cevap verdi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar