HDP'li Tiryaki: Fişleme yasalarına karşı mücadele edeceğiz

HDP'li Tiryaki: Fişleme yasalarına karşı mücadele edeceğiz
Tutuklu ve hükümlülerin mektupları bir yıl boyunca saklanacak. Hükümlülerin cezaevinde yaptığı görüşler de kayıt altına alınacak.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - AKP milletvekillerinin hazırladığı torba kanuna göre, tutuklu ve hükümlüler yakınlarıyla e-posta yoluyla haberleşebilecek. Ancak bu mektuplar bir yıl boyunca saklanacak. Hükümlülerin cezaevinde yaptığı görüşler de kayıt altına alınacak. HDP’li Tiryaki, uygulamayı fişleme olarak nitelendirdi. 

AKP milletvekillerince Meclis’e sunulan torba kanun bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Ekonomiye dair kanun teklifinde cezaevleriyle ilgili de maddeler var. 

Buna göre, tutuklu ve hükümlüler yakınlarıyla e-posta yoluyla haberleşebilecek. 

Ancak mektup ve görüşmeleri kayıt altına alınacak. E-postalar incelenecek, suç unsuruna rastlanması durumunda soruşturma açılacak. Herhangi bir soruşturma ve kovuşturmaya konu edilmemişse en geç 1 yıl sonra silinecek. 
Hükümlülerin cezaevinde aile ve vasisi ile yaptığı görüşler de kaydedilecek. Görüşmeler, herhangi bir soruşturma ve kovuşturmaya konu edilmemişse yine en geç 1 yıl sonra silinecek. 

HDP’Lİ TİRYAKİ: FİŞLEME YASALARINA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, mahpusların iletişim ve haberleşme hakları güvenceye alınması gerekirken, denetim ve izlemeye alınmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Uygulamanın, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile özel hayatın gizliliği hakkının ihlali olacağını söyleyen Tiryaki, "Bütün mahkumların aileleriyle, eşleriyle, çocuklarıyla, yakınlarıyla hatta avukatlarıyla yapacakları her tür görüşmenin bir yıl boyunca kayıt altına alınması, saklanması için bir teklifi önümüze getirmiş durumdalar. Bu fişleme yasalarına, bu vatandaşı düşman olarak gören yasalara karış çıkacağız, mücadele edeceğiz. Bugün yasalaşabilir ama yarın, emin olun, bunların tamamını yürürlükten kaldıracağız" dedi.

Öne Çıkanlar