HDP’li Paylan: Ülkedeki faşizm Meclis’e taşınıyor

HDP’li Paylan: Ülkedeki faşizm Meclis’e taşınıyor
MHP’li Olcay Klavuz’un Selahattin Demirtaş’a hakaret etmesiyle başlayan tartışmalarda HDP’li Garo Paylan, “Ülkedeki faşizm Meclis’e de taşınmış” sözleriyle tepki gösterdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2022 yılı bütçe görüşmelerinde tansiyon sık sık yükseldi. HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik "terörist" söylemi ardından yaşanan tartışmalar tutanaklara yansıdı.

AKP’li Ekrem Çelebi’nin, "Şimdi arkadaşlar ‘Türk, Kürt kardeştir’ Şimdi, bakın bu ülkede insanlar et tırnaktır, hangi Kürt bugün diyebilir ki: ‘Ya, ben Kürtçe k onuştum, gelip de beni içeri attılar’ Kim diyebilir?" sözlerine CHP’li Turan Aydoğan, "Demesi mi lazım?" dedi. Çelebi’nin "Kim diyebilir" sözlerine tepki gösteren Aydoğan, "Bir de desin" dedi.

‘BATIDA KAYYIM VAR’

AKP’li Çelebi kayyım politikasını da "Batıda var kayyım, İzmir’de de var kayyum, kimse bir tepki mi gösterdi? Çıkıp da "Ya, kardeşim siz bunu atayamazsınız, biz belediye başkanımızdan memnunuz, adam şöyle çalıştı, böyle çalıştı’ diyen var mı?" sözleriyle savundu.

MHP milletvekili Mustafa Baki Ersoy da, "Kürdistan" diye bir yer olmadığını savunarak, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin ekmeğini yiyip ‘Kürdistan’ diyen kim varsa vatan hainidir, bu nu böyle bilinmesini istiyorum" demesine HDP’li Garo Paylan, "Erdoğan’a söyle, Erdoğan diyor" yanıtını verdi.

AKP’Lİ CORA BAŞLATTI

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya neden koruma verdiğini sorması üzerine AKP’li Salih Cora’nın "Demirtaş’a da verdik" demesiyle tartışma başladı. MHP’li milletvekillerinin HDP’li Hüseyin Kaçmaz üzerine yürümesine neden olan tartışma tutanaklara şöyle yansıdı:

"Necdet İpekyüz: Konu nasıl oraya geldi? Bunu nasıl söylersin? Ayıp ya!

Mahmut Toğrul: Ne alakası var? Ayıptır be, ayıptır!

MHP’li Olcay Klavuz: Selahattin Demirtaş bu ülkede teröristtir, şerefsiz bir pisliktir!

Necdet İpekyüz: Doğru konuş

Hasan Özgüneş: Şerefsiz sensin!

Garo Paylan: Sayın Başkan, böyle bir şey söylenir mi ya?

BAKAN YILMAZ YİNE TARAFLI

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz: Sizin arkadaşınız başlattı. Lütfen…

Garo Paylan: Olur mu, Cora’yı görmüyor musunuz ya!

Cevdet Yılmaz: Uyarıyoruz, herkesi uyarıyoruz, herkesi uyarıyorum ben; sabahtan beri uyarıyorum, kimsenin dinlediği yok. Kusura bakmayın.

Hasan Özgüneş: Terörist sizsiniz! Siz DEAŞ’ın babasısınız, babası!

Mahmut Toğrul: Ben kimseye ‘terörist’ demedim, kimsenin genel başkanına da ‘teröris t’ demedim ama o da benim Genel Başkanıma ‘terörist’ diyemez!

Olcay Klavuz: Teröristtir                                    

Mahmut Toğrul: Teörist sensin

Garo Paylan: Sensin terörist!"

‘FAŞİZME KARŞI GEREKLİ SAVUNMAYI YAPARIZ’

Ara ardından söz alan HDP’li Garo Paylan, MHP’li milletvekilinin HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında hakaretlerde bulunduğunu söyledi. Paylan, hakarette bulunan milletvekili hakkında işlem yapılmasını istedi. 7 yıldır komisyonda olduğunu ve ilk kez fiziki saldırı ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Paylan, "Eğer bu fiziki saldırı şartlarının önüne geçmezseniz bu ülkedeki faşizmin Meclis’e de taşımış olursunuz. Şu anda faşizm şartlarında yaşıyoruz ve bu faşizmi Plan ve Bütçe Komisyonunda da yaşatmaya kalkanlara karşı da her türlü savunmayı yaparız Sayın Başkan, bunu böyle bilin ama bu faşizm şartlarını en azından burada yaşatmamak üzere gerekli tedbirleri almaya çağrınızı yapıyorum" sözleriyle tepki gösterdi. (MA)

Öne Çıkanlar