HDP’li Özsoy: Avrupa Konseyi Türkiye’yi kovacak noktaya geldi

HDP’li Özsoy: Avrupa Konseyi Türkiye’yi kovacak noktaya geldi
'Türkiye’yi Konsey’den kovacak noktaya gelmişler. Hatta ‘Ya siz çıkın gidin ya biz sizi kovacağız’ noktasına gelmişler.'

Avrupa Konseyi ilişkileri üzerinden ucuz politika yapmanın anlamı kalmadığını kaydeden HDP Dış İlişkiler Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy, "Türkiye’yi Konsey’den kovacak noktaya gelmişler. Hatta ‘Ya siz çıkın gidin ya biz sizi kovacağız’ noktasına gelmişler" dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı 2022 bütçeleri ve 2020 Kesin Hesapları’nın görüşmeleri devam ediyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın politikaları ve bütçesi üzerine HDP Dış İlişkiler Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy değerlendirdi.

Özsoy, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararını değerlendirdi. Özsoy, bütçe üzerine 7’nci konuşma olduğunu dile getirdi. Her yıl dünya kadar paranın Dışişleri Bakanlığı’na verildiğini kaydeden Özsoy, şöyle devam etti:

"Sağ olsun kendisi naziktir. Kibardır. Her bütçe zamanı buraya geldiğinde bir önceki yıla göre daha sorunlu bir Dışişleriyle karşı karşıya kalıyoruz" dedi.

‘CUMHURBAŞKANINA YANLIŞ BİLGİ VERİLİYOR’

Amerika Birleşik Devletleri’yle ilişkilerin kötüye gittiğini hatırlatan Özsoy, "Şuan dibi görmüş, iyileşmeye dair herhangi bir emare yok. Biden demokrasi zirvesine de Türkiye’yi çağırmamış. Avrupa Birliği’yle de tüm başlıklarda ilişkiler donmuş. Geçen gün AB yetkilileriyle tesadüfen görüştük, anladığımız kadarıyla sabit bile durmuyor her geçen gün kötüleşen bir seyirden bahsediyorlar. Avrupa Konseyi ile ilişkiler üzerinden ucuz politika yapmanın bir anlamı yok. Türkiye’yi Konsey’den kovacak noktaya gelmişler. Hatta ‘Ya siz çıkın gidin ya biz sizi kovacağız’ noktasına gelmişler. Bu ciddi meseledir. Karar eksikti, devam ediyor. Net karardır, Büyük Daire kararıdır. Hem Demirtaş hem de Kavala kararı. Sayın Bakan siz AKPM başkanlığı yapmış bir insansınız. Bir Cumhurbaşkanı’na söyleyin, geçen gün ‘Avrupa Birliği kararları bizi bağlamaz’ diyor. Konsey ile birlik arasında fark da kalmamış. Kim Cumhurbaşkanı’na bilgi veriyorsa, yanlış bilgi veriyor.

KONSEY’DEN ÇIKMA İLE KARŞI KARŞIYA

İlk defa 2017 Azerbaycan için açılan prosedür ikinci defa Türkiye için yapılıyor. Türkiye’nin Konsey üyeliğinin sonlanmasına gidebilecek süreçtir. Türkiye daha önce ilk kez bir uygulamaya dahi tabi olmuştu. Buda 2017 yılında izleme sürecinden çıkıp, izleme sürecine geçen tarihin tek ülkesi olmuştur. Bu defa da tarihe geçiyor. Bu ciddi bir meselesidir. Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden çıkarılması demek, Türkiye’nin uluslararası hukuk sistemiyle çok önemli bağının kopması demektir. Bu demokrasi, hukuk ve insan hakları açısından değil de ekonomik açıdan da Türkiye’yi zorlayacak durumdadır.

BATAKLIKTAN ÇIKABİLİRSE BÜYÜK BAŞARI

Rusya ile ilişkiler gergin, dostum Putin dönemi çoktan bitmiş. Amerika ile Rusya anlaşıp, Suriye’deki savaşı bitirmeye çalışıyor. Suriye’deki savaşı bitirmek istemeyen kim biliyor musunuz? Bir Türkiye bir İngiltere. Esad’a mutlak zafer vermeyin diye. ABD ve Rusya önemli oranda ortaklaşmaya giderek, Suriye’yi şekillendirmeye çalışıyor. Türkiye’de Rojava’da Kürtlere saldırayım, bir de Heyet Tahrir El Şam’ı kurtarayım diye İdlib’de sıkışmış durumda. Türkiye’nin orada öyle masa kurucu olma gibi bir vasfını çoktan yitirmiş. Çıkabilirse o bataklıktan büyük başarı. Her geçen gün o bataklığın içerisine daha fazla saplanıyor. Suriye ve Irak’ta diplomatik olarak gerileyen Türkiye, askeri varlığını artırarak, belki bir pozisyon kapabilirim, diye düşünüyor. Türkiye’nin bir tek NATO üyeliği, Türkiye’nin sahip olduğu askeri gücünü konumlandırma pazarlama dışında hiçbir siyaseti kalmamış. Doğu Akdeniz’de birbirine benzemeyen ne kadar güç varsa hepsini birleştirdi. En son Katar, iki gün önce dostum dediğiniz Katar var ya; ABD’yle birlikte Kıbrıs’ta anlaşma yaptı. Cumhurbaşkanına söylediler, biz bu konuyu da gündeme getireceğiz, diyebildi.

İTİBAR HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İLE OLUR

İtibar hukukun üstünlüğü, demokrasi, insan hakları bunlara Türkiye riayet ederse itibarı yükselir. Türkiye’nin bütün ilişkileri iyi kötü değildir. Türkiye AB ilişkileri Kopenhang Kriterleri’nden mülteci kriterlerine evrildi. Bu mülteciler meselesini bu Türkiye Avrupa’ya karşı uzun bir süredir kullanıyordu. Mahir, yok demeyin. Lukenşenko’dan öğrendi. Yaz boyunca Polonya sınırına yığdı. Türk Hava Yolları Minsk’e seferler yaptı. VIP insan kaçakçılığıdır bu. Gri pasaportlar ne oldu, akıbetini bilmiyoruz. Gri pasaport kullanan konsolosluk üyeleri cezalandırıldı.

KOKAİN KONUSUNDA ROTA

Kokain kaçakçılığı konusunda önemli bir rota olmuş durumda. Latin Amerika, Kıbrıs ile Türkiye arasında ilişkiler muazzam. Çökülen marinalar, Brezilya’da yakalanan uçak içinde pudra şekeri çıkıyor, kimseden çıt yok. Mali Eylem Gücü, Türkiye’yi gri listeye aldı. Kara para aklamak ve terör finansmanı nedeniyle. Pandora ve Panama belgelerinde Türkiye’nin vergi cenneti ülkelerle ilişkileri bayağı güçleniyor. Erdoğan’ın sarayını yapan Rönesans Holding, milletin anasına küfreden Cengiz Holding, Çalık grubu ofshore hesapları çıktı. İyi giden şeylerde var.

HTŞ İSYAN EDİYOR MAAŞIMIZI ‘DOLARLA VERİN’ DİYE

TL’nin neden İdlib’de Heyet Tahrir El Şam için maaş olarak kullanıldığını geçen yıl sordum. Terör örgütü olarak tanınıyor. Bana demişti ki; TL kıymetli olduğu için bazen oluyor bu tür şeyler. Vallahi, şaka değil. Bu sene TL’nin de kıymeti kalmadı. Heyet Tahrir El Şam şuan isyan ediyor, dolarla verin maaşımızı diye. Düzelen ilişkileri de var. Türkiye’nin ABD, AB ile kötü ama Taliban ile ilişkileri düzeliyor. Sayın Bakanın böyle bir güzel fotoğrafı çıktı. 7 yıldır bakanı tanıyorum valla benim elimi böyle samimiyetle sıkmamış. Cumhurbaşkanı’nın 15 Temmuz Darbesi’ni finanse ediyor dedikleri BAE ile fotoğrafı. Buradan İstanbul’a yol olabilecek o kadar tuhaf, kirli ilişkileri durumla iç içe olan hükümet dönüyor HDP’yi kapatacağız, diyor. Bizim Taliban ve HTŞ kadar da mı değerimiz yok. Bunu yarın basın görür. İroni yapıyoruz. Sanırım İstanbul kongremiz gerekli cevabı vermiştir." (MA)

Öne Çıkanlar