HDP'li Kemalbay: Onur Gencer SADAT’tan askeri eğitim aldı mı?

HDP'li Kemalbay: Onur Gencer SADAT’tan askeri eğitim aldı mı?
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında kısa sürede hazırlanan iddianamedeki çelişki ve yetersiz delillerin toplanmasını Adalet Bakanı'na sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer hakkında kısa sürede hazırlanan iddianameyi Meclis gündemine taşıdı. Kemalbay, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Kemalbay önergesinde 25 Ekim'de dava avukatlarının yaptığı açıklamayı ve tespitlerine yer vererek, Gül’e şu soruları sordu:

"*Parti binasına silahlı bir şekilde girebildiğine dair o anda görevli olan kolluk güçlerine karşı görevi ihmal suçundan başlatılan herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise soruşturma sonucu görevini ihmal eden kolluk güçlerine herhangi bir idari ve cezai işlem yapılmış mıdır? Yapılmadı ise gerekçesi nedir?

* İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca otopsi raporunda belirtilen eksiklikler giderilmeden, deliller toplanmadan ve kamera kayıtlarının tam çözümü dosyaya girmeden, ayrıca kolluk tarafından telefonda kayıtlı 950 kişiye ilişkin araştırmanın sürdüğü belirtilmesine rağmen HTS kayıtları alınmadan kısa sürede soruşturmanın kapatılıp iddianamenin hazırlanarak dava açılmasının nedeni nedir? Deliller toplanmadan ve beklenmeden hazırlanan iddianame ve davanın bu şekli ile adil bir şekilde yürütülebileceği nasıl düşünülebilmektedir?

* Soruşturmayı yürüten kolluk tarafından katilin iletişim ve ilişki içerisinde olduğu yapıya ilişkin olarak araştırma ve inceleme yapılması neden talep edilmemiştir?

* Katilin iş merkezine girerken elinde bulunan ve polis ile ilk teması olduğunda kendisine sorulan ‘çanta nerede’ sorusundaki çanta içerisinde yer alan eşya ve materyallerin tam listesinin neden tutanağa bağlanmadığı ve özellikle de bu eşyaların neden emanete alınmadığına yönelik herhangi bir sorgulama yapılmış mıdır?  Yapıldı ise açıklama ne şekilde olmuştur? Yapılmadı ise gerekçesi nedir?

* Katilin üzerinde 100 TL çıkmasına rağmen karakoldan çıktıktan sonra kendisine 200 TL verilmiş ve kayıt altına alınmıştır. Bu paranın katile karakoldan kim tarafından ve neden verilmiştir, kayıt altına alındığı araştırılmış mıdır? 

* Yapılan HTS incelemesinde saldırganın 27 kez İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nü aradığı, bu aramaların özellikle katliamın gerçekleşeceği hafta sıklaştığı tespit edilmesine rağmen İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nden katilin kimi/kimleri aradığı, bu telefon numaralarına ilişkin ses kayıtları, hangi birim ile görüştüğü hatta kiminle konuştuğunun tespit edilerek soruşturma dosyasına İzmir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderilmesi taleplerine ses kayıtlarının olmaması belirtilmesine karşılık emniyetten kim veya kimlerle görüşme yapıldığı konusunda neden bir araştırma ve soruşturma yürütülmemiştir?

* Son 2,5 ayını maaşsız geçiren ve lüks harcamaları olan failin kazancı ile harcamalarının orantılı olduğu sonucuna nasıl ulaşmıştır?  Bu giderlerin kim ya da kimler tarafından finanse edildiğinin tespit edilmesine yönelik herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?

* HTS kayıtları incelendiğinde katilin olay mahalline sayısız kez geldiği baz sinyallerinden anlaşılmasına rağmen kolluk güçlerinden bu konuda bir araştırma yapması neden talep edilmemiştir?

* Katilin SADAT tarafından askeri eğitime tabi tutulduğu ve Suriye iç savaşına katıldığına dair iddialara rağmen neden herhangi bir araştırma yapılmamış ve SADAT’ın kendi internet sayfası üzerinden yaptığı açıklama doğru kabul edilmiştir?"

Öne Çıkanlar