HDP'li Günay'dan 'Zaho' tepkisi: Savaş siyasetinin failleri hesap vermeli

HDP'li Günay'dan 'Zaho' tepkisi: Savaş siyasetinin failleri hesap vermeli
Zaho’da 2’si çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya dair Mardin’de konuşan HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, ‘Çözüm savaş politikalarında değil, müzakerededir’ dedi.

Federe Kürdistan Bölgesi'nin Zaho kentine bulunan piknik alanına yönelik bombardımanda 2’si çocuk 9 kişinin yaşamını yitirmesi, Mardin’de protesto edildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin il ve ilçe örgütleri eş zamanlı açıklamalar gerçekleştirdi. HDP Mardin İl Örgütü önünde gerçekleştirilen açıklamaya HDP Mardin Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ebru Günay katıldı. Açıklamada "Zaho Katliamı ikinci Roboski’dir" pankartı açıldı.

'ZAHO KATLİAMI İKİNCİ ROBOSKİ'DİR'

Açıklamada konuşan Günay, piknik yapan insanların bombalandığını belirterek, "Kuşkusuz bu ilk değil. Biz bu katliamın benzerini Roboski’den biliyoruz. Bu nedenle Zaho Katliamı aslında ikinci bir Roboski Katliamı olarak tarihteki yerini aldı. Roboski’nin failleri açıklansaydı, Roboski’nin arkasındaki karanlık güçler hesap verseydi, bugün Zaho’da bu katliam yaşanmayacaktı. Bugün 9 sivil insan hayatını kaybetmeyecekti. Onlarca insan da şu an hastanede yaralı, yaşam mücadelesi veriyor olmayacaktı. Daha önemlisi bu topraklarda savaş politikaları egemen olmayacaktı. Bu katliamlarda ölüm, gözyaşı ve güvenlikçi politikalar hakim olmayacaktı. İşte bu nedenle her karanlık olay mutlaka aydınlatılmalı, savaş siyasetinin arkasındaki failler mutlaka hesap verilmeli ki, tekrarı yaşanmasın diyoruz" dedi.

Irak CPT şubesinin yaptığı açıklamada 2015’ten bu yana aralarında kadınların ve çocukların bulunduğu 100’ü aşkın sivilin hayatını kaybettiğini belirten Günay, "İktidar ise tüm bu katliamlara, sivil ölümlerine rağmen hala savaşta ısrarcı, hala tıpkı Roboski’de yaptığı gibi inkarda ısrarcı. Hala savaş siyasetinde ve hala katliam peşinde. Hala IŞİD çeteleriyle yol tutmaya, onları korumaya ve kollamaya devam ediyor" diye konuştu.

'ÇÖZÜM MÜZAKEREDİR'

Katliamın Suruç Katliamı’nın yıldönümünde gerçekleştiğini belirten Günay, "Katliamlar gerçekleştirilirken iktidar tam da IŞİD’in yanında tam da katliamcıları koruyan bir yerde durdu ve durmaya devam ediyor. Tekrardan savaş uçaklarını havalandırdı ve 9 sivili katletti. Bu nedenle diyoruz ki; çözüm savaş değildir. Çözüm güvenlikçi politikalar değildir, çözüm müzakeredir. Çözüm diyalogdur, çözüm bu topraklarda barışın gelmesidir. Halkların ortakça bir arada özgür bir şekilde yaşamasıdır. Bizler HDP olarak yaşanan katliamı kınıyoruz ve failler hesap verinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Failler hesap verinceye kadar her yerde savaş karşıtı, tecrit karşıtı, barışın sesini yükseltmeye devam edeceğiz. Bu topraklarda özgürlük ve barış mutlaka kazanacaktır" diye belirtti.

Öne Çıkanlar