HDP'li Ersoy: İşyerlerinde önlem ve denetim mekanizmaları devre dışı kaldı

HDP'li Ersoy: İşyerlerinde önlem ve denetim mekanizmaları devre dışı kaldı
Ersoy, işyerlerinde önlem ve denetim mekanizmalarının yeterince uygulanmaması nedeniyle işçiler arasında Coronavirus kaynaklı vaka ve ölüm sayılarının artmasını Meclis gündemine taşıdı.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, işyerlerinde önlem ve denetim mekanizmalarının neredeyse devre dışı kaldığını, işçiler arasında COVID-19 vakalarının arttığını belirterek "Patronlar, işçilerin sağlığını tehdit ediyor" dedi. Uluslararası Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmiş olmasına rağmen Türkiye’de zorunlu işler dışında birçok işyerinde çalışmanın devam ettirildiğini ve işçilerin kalabalık ortamlarda çalışmaya zorlandığını belirten Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karantina uygulanan dönemde dahi işyerlerinde yeterli önlemler alınmamış normalleşme süreci ile birlikte önlem ve denetim mekanizmaları neredeyse devre dışı bırakılmıştır. COVID-19 salgını birçok işçinin önlem alınmaması nedeniyle çalışırken hastalanmasına ve yaşamını kaybetmesine sebep olmuştur."

Ersoy, DİSK’in hazırladığı raporda üyesi olan işçilerle ilgili COVID-19 verilerini açıklarken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bu duruma ilişkin bir açıklama yapmadığını kaydetti.

'CORONA OLURSAN SÖYLEYEMEZSİN'

Geçtiğimiz günlerde İnşaat-İş Sendikası’nın, Manisa’daki Vestel fabrikasında 7 işçinin COVID-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği ve yöneticilerin COVID-19’a yakalanan işçileri temas ettiği kişilerle bu durumu paylaşmaması yönünde tehdit ettiğine ilişkin paylaşımını hatırlatan Ersoy, "Patronlar işçilerin sağlığını tehdit etmektedir" dedi.

Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pandeminin başladığı ilk günlerden itibaren çok sayıda işçinin bu hastalığa yakalanması ve hayatını kaybetmesi bilinirken, önlem ve denetim mekanizmalarının uygulanmadığı bu süreç işçilerin sağlığı açısından endişe vericidir."

Oya Ersoy’un Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

  1. Aktif olarak sigortalı iken 2020 yılı Mart ve Ağustos ayları arasında kaç işçi hayatını kaybetmiştir?
  2. 2020 Mart ve Ağustos ayları arasında hayatını kaybeden kaç işçi koronavirüs kaynaklı hayatını kaybetmiştir?
  3. Koronavirüs kaynaklı hayatını kaybeden işçiler hangi işkollarında çalışmaktadır?
  4. 2018 Mart ve Ağustos ayları arasında kaç işçi hayatını kaybetmiştir?
  5. 2019 Mart ve Ağustos ayları arasında kaç işçi hayatını kaybetmiştir?
  6. 2020 Mart ve Ağustos ayları arasında kayıt dışı olarak çalışan kaç işçinin hayatını kaybettiğine ilişkin verileriniz mevut mudur? Buna ilişkin verileriniz mevut ise kaç işçi hayatını kaybetmiştir?

Öne Çıkanlar