HDP'li Ersoy'dan, salgın sürecinde okulların açılmasına ilişkin soru önergesi

HDP'li Ersoy'dan, salgın sürecinde okulların açılmasına ilişkin soru önergesi
HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Coronavirusun kontrol altına alınmamasına rağmen okulların açılacak olmasını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Coronavirusun bulaşıcılığının, sonbaharda daha tehlikeli bir biçimde yayılma göstereceğine ilişkin uyarılara rağmen okulların açılacak olmasını Meclis gündemine taşıdı.

Ersoy,  ülkede normalleşmenin 'anormal' uygulamalar ile kendini gösterdiğinden belirterek şunları kaydetti:

"Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu krizden kurtulmanın bir yolu olarak tatil beldeleri başta olmak üzere birçok sektörün kontrolsüz faaliyete geçmesi ile beraber vaka sayılarında artış, hastane yoğun bakım ünitelerinde doluluk yaşanmıştır. Düşünün ki binlerce yurttaş şu anda taşıyıcı olarak işine, pazarına, marketine gitmektedir."

'VELİLER VE ÖĞRENCİLER ENDİŞELİ'

Milli Eğitim Bakanlığı’nın sitesinde yapılan duyuruya dikkat çeken Ersoy, "Okullar 31 Ağustos 2020 tarihinde açılacak, birinci dönem ara tatili 16-20 Kasım’da, yarıyıl tatili 25 Ocak-5 Şubat’ta, ikinci dönem ara tatili 12-16 Nisan’da yapılacak ve okul öncesi eğitim ile ilkokul birinci sınıfa başlayacak öğrenciler için 31 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında uyum eğitimleri gerçekleştirilecek" dedi.

"Binlerce öğrenci salgının en tehlikeli dönemi olan sonbaharda okullarda nasıl eğitim alabilecekler?" diye soran Ersoy, sınıf ortamında ve teneffüslerde öğrencilerin gerekli sosyal mesafe ve maske kullanımının sağlanmasının nerdeyse imkânsız olduğunu, bu durumun vaka sayılarında ciddi bir artışa neden olacağı endişesinin öğrenci ve velilerde kaygıya neden olduğunu kaydetti.

'BİLİM KURULU'NUN GÖRÜŞÜ ALINDI MI?'

Oya Ersoy ayrıca, "Bilim Kurulu üyelerinin okulların açılmasının son derece riskli olduğundan bahsetmesi üzerine, veli ve öğrencilerde şu sorunun cevabını merak ediyor: Bakanlık bu kararı verirken Bilim Kurulu üyelerinin görüşleri alınmıyor mu?" ifadelerini kullandı.

Ersoy’un, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

  1. Millî Eğitim Bakanlığı olarak, salgının kontrol altına alınmadığı ve hızla yayıldığı bu günlerde okulların açılması çocukların sağlığını riske atmayacak mıdır?
  2. Okulların açılma takviminin belirlenmesinde Bilim Kurulu üyelerinin görüşleri alınmış mıdır?
  3. Öğrencilerin maske ve yeterli mesafeyi koruyacağını düşünüyor musunuz? Sınıf ortamında öğretmen ve öğrenciler sosyal mesafeyi nasıl koruyacaklar?
  4. Ülkemizde salgın nedeni ile birçok ilde Valilik tarafından kalabalık oluşturulmaması gerekçe gösterilerek etkinliklere izin verilmezken okulların açılma kararı hangi nedenlere göre verilmektedir?
  5. Okulların açılması bulaş riskini arttırarak, salgının daha da artmasına neden olmayacak mıdır?

Öne Çıkanlar