HDP’li Eren: Kılıçdaroğlu açıkladıklarıyla beklentilerimizi karşılamıyor

HDP’li Eren: Kılıçdaroğlu açıkladıklarıyla beklentilerimizi karşılamıyor
Cumhurbaşkanı adayı hakkında açıklama konuşan HDP’li Serhat Eren, ‘Kılıçdaroğlu, şimdiye kadar açıkladıklarıyla beklentilerimizi karşılamıyor. Bunun çok çok ötesine geçmesi gerekiyor’ dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, Cumhurbaşkanı adayı, seçimlerde HDP’nin rolü dair değerlendirmelerde bulundu. Gazete Duvar’dan Serkan Alan’a konuşan Eren, "Şu an seçimlerde HDP kilit rolde. HDP’nin ortaya koyacağı tutum Türkiye’yi yöneten ekibi, iktidarı belirleyecek" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı konusunda hassasiyetlerinin olduğunu belirten Eren, "Aday Kılıçdaroğlu olursa, şimdiye kadar açıkladıklarıyla beklentilerimizi karşılamıyor. Bunun çok çok ötesine geçmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

‘SEÇİMLERDE HDP KİLİT ROLDE’

HDP’nin denklem dışında tutulmak istendiğini söyleye Eren, "Kürtler tamamen siyaset dışı bırakılmak isteniyor. AKP hem iktidarını sürekli hale getirmek hem de yapılacak seçimde tekrar iktidar olmak için HDP’yi en büyük engel olarak görüyor. Şu an seçimlerde HDP kilit rolde. HDP’nin ortaya koyacağı tutum Türkiye’yi yöneten ekibi, iktidarı belirleyecek. HDP’nin seçime sokulmaması, denklem dışına itilmesi demek AKP’nin tekrar iktidarda kalması anlamına geliyor" dedi.

‘MUHALEFETİN KÜRT SORUNUNA DAİR YAKLAŞIMI NEDİR?’

Eren, "Muhalefetin iktidardan farklı olduğunu ortaya koyması lazım. Muhalefetin açık ve radikal bir şekilde, samimi, inanarak Türkiye’deki temel sorunların çözümü noktasında yol haritası belirlemesi ve bunu kamuoyuna deklare etmesi lazım. Muhalefetin Kürt sorununa dair yaklaşımı nedir? Türkiye’deki hukuk ve yargı sorununa dair çözümü nedir? Bunu kamuoyuna açıkça deklare etmesini istiyoruz" diye konuştu.

‘FARKINIZI ORTAYA KOYMAK DURUMUNDASINIZ’

Muhalefete çağrı yapan Eren, "Bizim, altılı masada olalım olmayalım, cumhurbaşkanı adayı kim olsun gibi derdimiz yok. Bu sorunlarla ilgili muhalefetin Türkiye’ye sunacağı çözüm önerisi nedir?  Bu aynı zamanda kamuoyuna taahhüttür. Kendinizi de bir anlamda bağlıyorsunuz. Çözümünüzü ortaya koyun, bir araya gelelim konuşalım. Türkiye’nin temel sorunlarına ilişkin bizim görüşlerimizi de alın ortaya bir şey çıkaralım. Eğer bunu yapmıyorsanız iktidardan farkınız kalmaz. İktidar da bu sorunlara ilişkin çözüm sunmuyor. Siz de sunmazsanız farkınız kalmayacak. Farkınızı ortaya koymak durumundasınız" vurgusu yaptı.

‘KİMSEYE MAHKÛM DEĞİLİZ’

Türkiye’deki temel sorunların çözümü noktasında bütün dinamiklerin biraraya gelerek konuşması gerektiğine dikkat çeken Eren, "Temel sorunlara karşı altılı masanın çözümünün ne olduğunu, yaklaşımlarının ne olduğunu, isimler üzerinden değil ama ilkeler üzerinden konuşmamız lazım. Asgari müştereklerde ortaklaşmamız lazım. Bu ortaklaşma gerçekleştikten sonra HDP seçime dair tavrını ortaya koyar. Bütün bunlar karşılanmazsa kimseye mahkûm değiliz. Hiç kimsenin iktidara gelmesi için, eş genel başkanımız da ifade etmişti, karşıdan karşıya geçmesi için köprü olmayız. Türkiye’nin altılı masa, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı dışında bu ülkede farklı temel dinamikler ve siyasi partiler var.

 

HDP’nin de içerisinde olduğu 7’li masanın sadece seçim için bir araya gelmediğini belirten Eren, "Mücadelede ortaklaşmak için bir araya geliyoruz. Türkiye’nin temel sorunları noktasında ortak paydada buluşuyoruz. Bu seçimden önce ve seçimden sonra devam etmesi gereken bir çalışma. Biz ne AKP ve MHP’ye ne de altılı masaya mahkûm olmak zorunda değiliz. Bizim de üçüncü yol ile çıkış yapmak gibi bu topluma bir sorumluluğumuz var" dedi.

‘KILIÇDAROĞLU ŞİMDİYE KADAR AÇIKLADIKLARIYLA BEKLENTİLERİMİZİ KARŞILAMIYOR’

Kılıçdaroğlu’nun isminin Cumhurbaşkanı adayı olarak öne çıkmasına dair Eren, "İsim Kılıçdaroğlu olur ya da başkası olur. Önemli olan adayın Türkiye’ye dair ortaya koyduğu çözümdür. Türkiye’nin demokratikleşmesi, Kürt sorununun çözümü, hukuk, yargı, ekonomi gibi konularda ortaya koyduğu çözüm önerileridir. Çözüm varsa biz bu çözümün kendisini destekleriz. Aday konusunda da bir hassasiyetimizin olduğunu ifade etmek isterim. Aday Kılıçdaroğlu olursa, şimdiye kadar açıkladıklarıyla beklentilerimizi karşılamıyor. Bunun çok çok ötesine geçmesi gerekiyor. Somut olarak Türkiye’nin sorunlarına çözüm önerilerini ortaya koyması gerekiyor. Bir bunu yapması, iki birlikte hareket ettiği Millet İttifakı’ndaki partilerin asgari düzeyde, bizim ifade ettiğimiz çözüm önerilerine sahip çıkması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

‘DEMOKRATİK DEĞERLERE SAHİP BİRİNİN BU ÜLKEYE CUMHURBAŞKANI OLMASI GEREKİYOR’

Eren, "Kamuoyunda çokça tartışıldı. Meral Akşener, Mansur Yavaş isimleri de konuşuldu, tartışıldı, halen de tartışılıyor. Demokratik değerlere sahip birinin bu ülkeye cumhurbaşkanı olması gerekiyor. Bu ülkede yaşayan toplumun farklı kesimlerine eşit bir şekilde yaklaşan, temel hakların korunmasını sağlayan, güvence altına alan birinin cumhurbaşkanı olması gerekiyor. Ayrımcı bir dil kullanan, nefret söylemini birçok yerde ifade eden birinin değil, birleştirici, haklara saygılı, bir arada yaşama umudunu güçlendiren bir adayın olması gerekiyor. Dolayısıyla hayata çok sağdan ve dar bakan birisinin cumhurbaşkanı olmaması gerekiyor."

Öne Çıkanlar