HDP’li Bülbül, orman yangınları ile ilgili provokasyon iddialarını Soylu’ya sordu

HDP’li Bülbül, orman yangınları ile ilgili provokasyon iddialarını Soylu’ya sordu
HDP’li Bülbül, Soylu’nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, yangınla ilgili provokasyon iddialarına ilişkin herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığını sordu.

ARTI GERÇEK- HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa'nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması üzere soru önergesi verdi.

Bülbül önergesinde, "Yazılı ve görsel medyada orman yangınları sonrasında Manavgat’ın Gündoğdu Mahallesi’nde silahlı sivillerin yol keserek kimlik kontrolü yaptıklarına dair haberlere yer verilmektedir. Haberin ayrıntılarında 30 Temmuz 2021 tarihinde yangın yerine giden iki kardeşin linç edildiği ve araçlarının da ters çevrilerek yakıldığı iddia edilmektedir" ifadelerine yer verdi.

‘GERÇEKLEŞTİREREK YAŞADIĞIMIZ BU SÜRECİ DAHA DA ZORLAŞTIRMAKTADIR’

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in ilçede kimi grupların yol kontrolü yaptığı ve havaya ateş açtığı iddiasıyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu şahıslar ‘kundakçı, şüpheli’ yakalama teşebbüsüyle asılsız ihbarlardan yola çıkarak, sokaklarda kimlik kontrolü, yol kesme ve masum vatandaşları korkutacak derecede havaya ateş etme gibi eylemler gerçekleştirerek yaşadığımız bu süreci daha da zorlaştırmaktadır. Bu tarz hareketler, mevcut acımızı daha çok artırdığı gibi hiç kimseye de bir şey kazandırmaz. Bilindiği gibi hala tehlike geçmiş değildir. Yangın felaketine maruz kalan bölge halkımız, şu günlerde canını, malını, sevdiklerini, evini, hayvanını, yaşam alanlarını kurtarma mücadelesi vermektedir. Ancak bu zorlu süreçten faydalanmak isteyen provokatörlerin olduğunu görmek hepimizi üzmektedir" ifadelerini kullanmıştı.

‘KÜRTLERE KARŞI PROVOKASYON YAPILDI’

Bülbül önergenin devamında şu detaylara yer verdi: "7 kişinin yaşamını yitirmesine, 400’e yakın kişinin yaralanmasına, ağaçların ve yaban yaşamının sonlanmasına, 1200 hektar ormanlık alanın yok olmasına neden olan yangının ayrıca milyonlarca canlının ölümüne yol açtığı dile getirildi. Yangını gerekçe göstererek kimi ırkçı gruplar da bazı noktalarda yol kontrolü yaparak Kürt avına çıktığı, kente bağlı kırsal mahallerde, silahlı ve sopalı bir şekilde kimlik kontrolü yaptığı, HDP Manavgat ilçe yönetiminin orman yangınlarının başlamasının ardından ilçede Kürtlere karşı provokasyon yapıldığını ve sokakları tutan ırkçı grupların Kürt avına çıktıklarını duyurmuştur. Görgü tanıkları yol kesip kimlik soran grupların sebep olduğu benzer olayların Antalya Döşemealtı ilçesinde TOKİ Blokları civarında da yaşandığını beyan etmektedirler."

SORULAR

1- Bakanlığınız silahlı ve sopalı bir şekilde yol keserek kimlik soruşturması yapan sivil çetelerden haberdar mıdır? Eğer haberdar ise sorumluların cezalandırılması ile ilgili herhangi bir soruşturma açmış mıdır?

2- Bakanlığınız yerel güvenlik birimleri görevinin başındayken silahlı ve sopalı bir şekilde yol keserek kimlik soruşturması yapan sivil çetelerin günlük yaşamı terörize etmesinin önüne geçmek için ne tür önlemler almaktadır?

3- Silahlı ve sopalı bir şekilde yol keserek kimlik soruşturması yapan sivil çetelerin Türkiye halklarının barış içinde bir arada yaşama iradesini tehdit eden bu tutumlarının engellenmesi için Bakanlığınız ne tür ek tedbirler öngörmektedir?

Öne Çıkanlar