HDP'li Beştaş: Katil Gencer, Cumhurbaşkanından yardım istemiş

HDP'li Beştaş: Katil Gencer, Cumhurbaşkanından yardım istemiş
Deniz Poyraz'ın katili Onur Gencer’in CİMER’den yardım istemesine değinen Meral Danış Beştaş, bu durumun katliamın organizeli olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Deniz Poyraz'ın katili Onur Gencer’in CİMER’den yardım istemesine değinen HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Meclis Genel Kurulu’nda "Öğretmenlik Meslek Kanunu" teklifi görüşmeleri öncesi partilerin Grup Başkanvekillleri söz aldı.

Genel Kurulda söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, elektrik zamlarına dikkat çekerek söze başladı. Akıl dışı bir uygulama ile vatandaşların isyan ettiği bir tabloyla karşı karşıya kalındığını aktaran Beştaş, "Garip Dede Kültür ve Cemevi Derneği ticarethane statüsünde kabul edilerek Boğaziçi Elektrik tarafından bir fatura düzenlendi ve bu faturanın miktarı 30 bin 60 TL. Hakikaten cemevlerini fiilen kapatmanın başka bir yolu bu olsa gerek. Bu uygulamayı, bu anlayışı kınadığımızı ve cemevlerinin kapatılmasına asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

‘AMAÇ İHD’Yİ KRİMİNALİZE ETMEK’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şubesine yapılan polis baskınına da dikkat çeken Beştaş, "Baskının sebebi, yönetici Ferhat Berkpınar hakkında yürütülen bir soruşturma. Hakikaten korkunç bir uygulama, Ferhat Berkpınar zaten gece yarısı sabaha doğru 5'te evi basılmış, gözaltına alınmış ama sırf ‘İHD'de yöneticidir’ diye otuz beş yıllık bir kurumun hem de İnsan Hakları Derneği'nin kapısı kırılarak baskın yapılıyor ve 33 yıllık belgelere el konuluyor. Burada amacın İnsan Hakları Derneğini kriminalize etmek olduğunu ve gece yarısı baskınlarıyla, kapıları kırma uygulamasıyla aslında insan haklarına ne kadar uzak olduklarını bir kere daha ilan ediyorlar" diye belirtti.

İHD’nin bir kurum olduğunu savcılık ve emniyetin bildiğini hatırlatan Beştaş,"Bu, belgelere el koymanın bir başka yöntemidir aslında" dedi.

'AİHM’E UYMAK ZORUNDASINIZ’

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına dair "Bizim mahkemeleri tanımayanları biz de tanımıyoruz" sözlerini hatırlatan Beştaş, "Ne saygısı ya! Erdoğan ne dediğini biliyor mu? Mahkemeler birbirine saygı duymaz, mahkemeler hukuksal ilkeler içinde yürür, saygı ondan sonra gelir. Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzalamış mı, imzalamamış mı; taahhüt etmiş mi, etmemiş mi? Şimdi, çıkıp bir ülkenin Cumhurbaşkanı ‘Efendim, siz bizim kararlarımızı tanımazsanız biz de tanımayız’ diyor. Aslında mealen şunu diyor: ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, AİHM bizim mahkeme kararlarına uymak zorundadır, biz onlara uymak zorunda değiliz.’ Şimdi, hakikaten Türkiye ihlallerde Rusya'yla yarışıyor ve bu konuda siyaseten iç siyasete malzeme yapan bir anlayışla karşı karşıyayız. Avrupa Konseyinden çıkmak mı istiyorlar? O zaman ‘AB stratejik hedefimizdir’ demesinler. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına saygı duymasanız da uygulamak zo-run-da-sı-nız ya da Avrupa Konseyinden çıkın o zaman" ifadelerini kullandı.

‘KATİL ARKASINDAKİ GÜCE GÜVENİYOR’

İzmir’deki parti binalarına yapılan saldırıda katledilen Deniz Poyraz davasına da değinen Beştaş, şunları söyledi: "Cani, katil Onur Gencer CİMER'e ‘Benim davamı Kayseri'ye nakledin’ diye başvuruda bulunmuş. Katil, Cumhurbaşkanından yardım istemiş. Hakikaten bu cüretin arka planını merak ediyoruz yani bir insan gidecek il binamızı basacak, gencecik bir kadını katledecek ve duruşmada çıkıp gözümüzün içine baka baka bu katil şunu söyledi duruşma salonunda: ‘Biraz geç gittim, erken gitseydim oradan birkaç leş daha çıkacaktı’ diyerek hiçbir şekilde pişman olmadığını ve arkasındaki örgütlü güce, organizasyona güvendiğini ilan etmiştir.

CESARETİ NEREDEN ALIYOR

Bu davaların nakledilmesinin sanıkları korumak amaçlı olduğunu Ali İsmail Korkmaz'dan, Uğur Kaymaz'dan gayet iyi biliyoruz. Bu yasa maddesi kesinlikle uygulanamaz, kolluk ona ‘İsmin nedir ağabeyciğim?’ demişti. Şimdi, Cumhurbaşkanından yardım istiyor. Bunu asla kabul etmiyoruz. Katil İzmir'de cinayeti işledi, İzmir'de yargılanacak ve bugüne kadar hiçbir güvenlik sorunu da zafiyeti de yaşanmadı. Bu, açıkçası örgütlü olduğunu, organizeli olduğunu bir kez daha aslında ifade ediyor ve bu cüreti, bu cesareti nereden aldığını da merak ettiğimizi ifade ediyorum." (MA)

Öne Çıkanlar