HDP: Kobanê, 21’inci yüzyılda insanlığa adanmış onurlu yaşamın mekânıdır

HDP: Kobanê, 21’inci yüzyılda insanlığa adanmış onurlu yaşamın mekânıdır
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, 2014 yılında DAİŞ’e karşı başta olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye halkları ile enternasyonal dayanışmanın günümüze kadar sürdüğü belirtildi.

‘DEMOKRATİK YAŞAM İÇİN MÜCADELE ETTİLER’

Kobanê ile dayanışmanın kadın özgürlükçü toplum, eşit ve demokratik yaşam için verilen mücadele olduğu kaydedilen açılamada, "2011 yılında Suriye’de başlayan iç çatışmalar, aradan geçen 8 yılda büyük bir insani yıkım, yerinden edilme ve etkisi uzun yıllar sürecek bir toplumsal ve bölgesel kıyıma sebep oldu. Adeta 3. Dünya Savaşı’nın uygulama alanına dönen Ortadoğu coğrafyasında, bu şiddet ortamına karşı Kürtler başta olmak üzere coğrafyanın halkları kadın özgürlükçü toplum, eşit ve demokratik yaşam için mücadele ettiler" denildi. 

‘KOBANÊ AYDINLIĞIN SEMBOLÜDÜR’

Buldan ve Temelli’nin açıklamasında devamla şu ifadelere yer verildi: "Bilinmelidir ki, Kobanê sadece bir kent değildir. Kürt halkının özgürlük sevdasının ve insanlığın karanlığa karşı aydınlığının sembolüdür. Kobanê, 21’inci yüzyılda insanlığa adanmış onurlu yaşamın mekânıdır. Kobanê, Türkiye'de ve Ortadoğu'da halkların barış içinde birlikte yaşama umudunun ete kemiğe bürünmüş hali olan Kuzey ve Doğu Suriye’deki demokratik sistemin tohumunun atıldığı yerdir.

ORTADOĞU’YU ÇETELERDEN KURTARMA GÜNÜ 

1 Kasım Dünya Kobanê ile Dayanışma Günü, sadece tüm dünyada DAİŞ barbarlığına karşı bir sembol haline gelen Kobanê ile dayanışmayı büyütmenin günü değil, aynı zamanda Ortadoğu halklarının iradesine sahip çıkma günüdür. Ortadoğu’yu yüzlerce yıldır başına musallat olan savaş baronları ve barbar çetelerden kurtarma günüdür.

MÜCADELEYİ BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Bugün Kuzey-Doğu Suriye’de başlatılan işgal girişimi, Kobanê halkı ve dostları için 1 Kasım gününün Dünya Kobanê Günü ilan edilmesinin önemini bizlere bir kez daha göstermiştir. Ezilen dünya halklarına ilham veren Rojava halklarını bir kez daha selamlıyor ve gelecek özgür günlerin çok yakın olduğuna inancımızı belirtiyoruz. Bu vesile ile dünya halklarını bu dayanışma ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz." (MA)

Öne Çıkanlar