HDP, Jîna Masha Amini için alanlara çıkıyor: Hep beraber haykıracağız

HDP, Jîna Masha Amini  için alanlara çıkıyor: Hep beraber haykıracağız
HDP,Amini’nin katledilmesinin ardından başlayan eylemlerle dayanışma amacıyla yarın örgütlü olduğu her yerde alanlara çıkacağını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), İran’da başörtüsünde saçı göründüğü gerekçesiyle katledilen Jîna Masha Amini ’nin katledilmesini protesto edecek ve İran’da yükselen itirazlara destek açıklamaları gerçekleştirecek. Bu kapsamda, partinin il örgütleri yarın saat 13.00’da ortak açıklama yapacak. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, yapacakları eylemlere dair değerlendirmede bulunarak, İran’da ortaya çıkan tablonun erkek egemen sistemlerin dayatmalarının bir yansıması olduğunu söyledi. Başaran, "Kadın özgürlüğünün, toplumun özgürlüğünü de getireceğini hep beraber haykıracağız" dedi.

HDP Kadın Meclisi ve Örgütleme Komisyonu’nun yürüttüğü eylem programında, İran rejiminin dayatmalarına karşı çıkan halklarla dayanışma mesajı verilecek. HDP 51 kent ve 400’ü aşkın il ve ilçe örgütleriyle birlikte yarın Jîna Masha Amini nin katledilmesini protesto ederek, dayatmacı iktidarlara karşı birlikte mücadele vurgusunda bulunacak.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Başaran, dünyanın dört bir yanında erkek egemen iktidarların, kadınların yaşam tarzları, giyim, kuşamlarına karşı baskı ve zor aygıtını kullandığını belirtti. "İran’da Amini başörtüsünde ‘saçı görünüyor’ denilerek, ahlak polisleri tarafından darp edilerek, katledildi. Katledilmesine dair ortaya çıkan raporlarda kafasında oluşan darp sonrası travmadan kaynaklı yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Birkaç gündür İran başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde kadınlar, meseleye dikkat çekiyor" dedi.

KADINLARI NESNELEŞTİREN, METALAŞTIRAN BİR ANLAYIŞ VAR

Başaran, "Biz kadınlar dayatmalara, erkek egemen iktidarların bizim adımıza karar vermesine, giyim, kuşamımıza, özgürlüğümüze, geleceğimize dair bizim adımıza söz kurmasını artık kabul etmeyeceğimiz İran’daki kadınlar tarafından topyekun itirazla ifade ediliyor. Basına ve kamuoyuna yansıyan görüntülerde zor aygıtı ve şiddetle de karşı karşıya olduklarını görüyoruz. Kadınlar dayatmalara karşı saçlarını kesip, itiraz ediyorlar. İran’da sadece başörtü zorunluluğu değil, kadınların birçok hakkı ellerinden alınmış durumda. Nesneleştiren, metalaştıran bir anlayış var" diye belirtti.

ORTAK MÜCADELE VURGUSU

Türkiye ve Kürdistan kentlerinde de İranlı kadınlara destek seslerinin yükseldiğini dile getiren Başaran, şunları söyledi: "Biz de HDP olarak bütün örgütlü yapılarımızla yarın birçok şehirde İran’daki baskılara dikkat çekerek, dayanışma içerisinde olduğumuzu, kadınların ve toplumların ortak mücadele ve refleksleriyle bu tür iktidarların dayatmalarını ortadan kaldırılacağını ifade edeceğiz."

‘KADIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN, TOPLUMUN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ DE GETİRECEĞİNİ HEP BERABER HAYKIRACAĞIZ’

Türkiye’de de AKP-MHP iktidarının kadınlara ve toplumlara karşı baskı ve zor aygıtını kullandığını hatırlatan Başaran, "Partimize yönelik saldırılar, eş başkanlığa dönük saldırılar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi, iktidarın yarattığı atmosfer ve her gün kadınların katledilmesine baktığımızda aynı anlayıştan beslenen iktidarlar var. Biz de buradan sesimizi yükselterek, dayanışma içerisinde olduğumuzu, bu anlayışlara hep birlikte itiraz edersek, yeniyi kadın özgürlükçü çizgi ile buluşturabileceğimizi ve kadın özgürlüğünün, toplumun özgürlüğünü de getireceğini hep beraber haykıracağız" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar