HDP İnançlar Masası Sözcüsü: İktidarlar dini maşa olarak kullanıyor

HDP İnançlar Masası Sözcüsü: İktidarlar dini maşa olarak kullanıyor
HDP Dinler ve İnançlar Masası Bölge Sözcüsü Sabahat Acar, AKP’nin Müslümanlığı kullanarak Türklük üzerinden bir siyasal etki alanı yarattığını belirtti.

İran’da Kürt kadın Jina Mahsa Amini’nin katledilmesinin ardından başlayan protestolar yayılırken, kadınlar "saç yoksa, günah da yok" diyerek saçlarını kesmeye ve baş örtülerini yakmaya devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dinler ve İnançlar Masası Bölge Sözcüsü Sabahat Acar, özellikle emperyalist devletlerde dinin yöneticiler tarafından "maşa" olarak kullanıldığını söyledi. İktidarların halkları "dini değerler" adı altında baskı altına almaya çalıştığını söyleyen Acar, yeri geldiğinde birçok devletin bu yönteme başvurduğunu vurguladı.  

Dinlerin çıkış amacına değinen Acar, "Din doğallığını kaybetmemeli. Çıkış amacı zulme karşı bir yol ortaya koymaktır. Huzur ve bereket için insanlık için vardır dinler" dedi.

İktidarların dini öne sürerek ilk kadınları hedef aldığını belirten Acar, ardından kendi iktidarlarını korumak için toplumları etkilemeye çalıştıklarını belirtti. Acar, "Gerektiği yerde kullanıyorlar, gerekmediği yerde bir yere bırakıp kendilerine göre uyguluyorlar. Dinleri Muhammed’in dini değil. Dinleri Allah’ın dini değil. Bu din devletlerin dini, zorbalığın ve zalimliğin dinidir" sözleriyle tepki gösterdi.

‘KURAN-I KERİM ‘SAÇI GÖRÜNENİ KATLEDİN’ DEMİYOR’

 Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre İran’da Jîna Amini’nin katledilmesinin ardından başlayan halk isyana değinen Acar, dini kurallar bahane edilerek kadınların katledilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Acar, "Bir insanı katletmek ne demek? İnsanların canını ancak Allah alır. Başka kimsenin saçı göründü diye bir kadını katletmeye hakkı yok. Din, kadınların katledilmesi gerektiğini söylemiyor. Kuran-ı Kerim ‘saçı görüneni katledin’ demiyor. Bunu diyen din varsa o devletin dinidir. Biz de devlet dinine hayır diyoruz. Ancak İran rejimi Allah’ın adıyla cinayet işliyor. Umut ediyoruz ki Allah bu zulmü yapanları cezalandıracak" şeklinde konuştu.

Türkiye’de de İran’a benzer uygulamaların yaşandığına dikkat çeken Acar, AKP iktidarının kadınları hedef aldığını belirtti. AKP’nin her fırsatta dini değerleri kullanarak iktidarını sağlamlaştırmaya çalıştığını söyleyen Acar, "Yanlış yapıyorlar" dedi.

‘CENAZELERE İŞKENCE BİTMİYOR’

Kendilerini her fırsatta "dindar" olarak tanıtan yöneticilerin halka her türlü zulmü yaptığını ifade eden Acar, son süreçte yaşamını yitirmiş insanların cenazelerine yönelik yaklaşımları da eleştirdi. "Dinlerde ölü bedenlere saygı vardır" diyen Acar, "Dinde kesinlikle böyle bir şey yok. Bütün dinlerde cenazelere saygı vardır. Resulullah, zamanında bir Yahudi’ye ait cenaze yanından geçtiğinde, etrafındakilere ayağa kalkmalarını söylermiş. Cenazeyi ayakta karşılamışlar. Ama günümüze baktığımızda tam tersi. Müslüman, Ermeni, Yahudi fark etmiyor. İnsan olduğu için saygı duymak gerekirken, cenazelere işkence bitmiyor" şeklinde konuştu.

‘AKP MÜSLÜMANLIĞI KULLANIYOR’

 İşkencenin cenazeyle sınırlı kalmadığını ifade eden Acar, "Hatta gidip bir de kabrini tahrip ediyorlar. Bu hiçbir dinde yok. İslam dini en mübarek ve son dindir. Tüm dinlerin birleşimidir, ortak hareketidir. Hiçbir dinde, bir ırkın cenazesine müdahale, aşağılama, parçalama olamaz, olmamalı. Bu yaklaşım büyük günahlardan biridir" diye belirtti.

 AKP’nin Müslümanlığı kullanarak Türklük üzerinden bir siyasal etki alanı yarattığını ifade eden Acar, "Kendine göre bir İslam kurmak istiyor. İktidarlarını ayakta tutmak için İslam’ı kullanıyorlar, biz bunu kabul etmiyoruz. Bunlar henüz Müslüman olamamışlar. Müslüman olsalardı bir babaya oğlunun kemiklerini torba içinde teslim etmezlerdi. Bu yaklaşımın gelişmiş bir din olan İslam dininde hiç yeri yok. Biz bu yaklaşımları lanetliyoruz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar