Mithat Sancar’dan 'Kürt savaş karşıtı ittifakı' çağrısı

Mithat Sancar’dan 'Kürt savaş karşıtı ittifakı' çağrısı
Kürdi Partiler ile bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Diyarbakır’dan ittifaklar, olası seçimler ve atılacak adımlar ile ilgili mesajlar verdi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) 27 Ekim’de açıkladığı 11 maddelik tutum belgesinin ardından siyasi partiler ile görüşmesini sürdürüyor. Daha önce CHP, DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi ile bir araya gelip 11 maddelik tutum belgesi hakkında bilgi veren HDP, Diyarbakır’da Eş Genel Başkan Mithat Sancar’ın katılımı ile Kürdistanî İttifak partileri ile bir araya geldi. Toplantıya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Diyarbakır Milletvekilleri İmam Taşçıer, Semra Güzel, Nusrettin Maçin, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, KDP-T Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, KDP-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç katıldı.

KÜRDİ PARTİLER İLE BULUŞMA TOPLANTISI

Basına kapalı yapılan toplantının ardından Kürdistani parti temsilcilerinin katılımı ile basın açıklaması yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, toplantının ana konusunun 27 Ekim’de açıkladıkları deklarasyon üzerinde görüş alışverişinde bulunmak olduğunu söyledi. 31 Mart 2019 yerel seçimlerine Kürdistani partiler ile ittifak halinde girdiklerini hatırlatan Sancar, Diyarbakır’da yaptıkları bu toplantının ittifakla sınırlı olmadığını, Kürdi partilerle buluşma toplantısı olduğunu söyledi. Sancar, "Tartıştığımız ana mesele bundan sonra Türkiye’de barışa, demokrasiye, Kürt sorunun demokratik çözümüne ve Türkiye’nin yeni bir demokratik başlangıç yapmasına ilişkin yolumuzu ortaya koymak, imkanlarımızı birleştirmek. Acil sorunlarımız var, çok temel gündemlerimiz var. Sorunlarımızı siyaset zemininde, demokratik yollarla ve müzakere yöntemiyle çözebileceğimize inanıyoruz" dedi.

‘İTTİFAKI GENİŞLETMEK İSTİYORUZ’

Türkiye'nin demokrasi sorunuyla, Kürt sorununda çözüm ve barışın ayrılmaz bir şekilde iç içe geçtiğini ifade eden Sancar, "Bu amaçla hem Kürt bölgesinde, hem de Türkiye'nin bütününde, birlikte yürüyebileceğimiz güçlerle bir yol arkadaşlığı, bir mücadele birlikteliği ve eğer imkanlar dahiline girerse bir geniş ittifak kurmak istiyoruz. Burada daha önce beraber yerel seçimlere katıldığımız partiler dışında ki bütün partileri de, Kürdi partileri de, Kürdi girişim ve platformları da bu birliktelik içinde görmek istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam edecektir. Eğer güçlü, yaygın ittifak oluşturabilirsek Türkiye'de yeni bir başlangıcın mümkün olduğunu hep birlikte göreceğiz. Kastımız bu güne kadar birikmiş sorunların çözümüne giden yolu açmaktır. Önemli bir yol açma şansımız, gücümüz var. Bunu ancak çok geniş birliktelikle gerçekleştirebileceğimize de samimiyetle inanıyoruz. Bu konuda çabamızı bütün samimiyetimizle devam ettireceğiz" diye konuştu.

‘KÜRT SAVAŞ KARŞITI İTTİFAKI’ OLUŞTURALIM ÇAĞRISI

Sancar, Türkiye'nin en acil sorunların başında barış meselesi geldiğini söyledi. Savaş karşıtlığıyla barış hedefinin birbirinin tamamlayıcısı olduğu tespitinde bulunan Sancar, özellikle iktidarın kendi varlığını kutuplaştırma, gerilim, düşmanlaştırma politikalarına bağladığını hatırlattı. İktidarın savaşı bu politikaların en önemli aracı olarak kullandığını belirten Sancar, şunları söyledi: "Son zamanlarda yine savaş naralarını yüksek sesle duymaya başladık. Üzerimize düşen en önemli görev şimdi ve hemen, en geniş savaş karşıtı birlikteliği oluşturmaktır. Güçlü bir barış hareketine, güçlü bir savaş karşıtı mücadeleye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Bu büyük barış harekatını Türkiye'nin her tarafında görmeye çalışacağız. Ama bunun başlangıç yerinin burası, bu topraklar olduğunu da özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü savaş politikaları Kürt coğrafyasında, Kürt topraklarında, burada, Suriye'de, Güney Kürdistan’da yürütülüyor esas olarak. Savaş politikalarının hedefinde de Kürtlerin kazanımları ve Kürt coğrafyası vardır. O nedenle güçlü bir barış hareketinin asıl filizleneceği yerin Kürt bölgesi olduğuna inanıyoruz. Öncelikle güçlü bir Kürt barış hareketine ihtiyacımız vardır. Gelin hep birlikte ‘Kürt Savaş Karşıtı İttifakı’ oluşturalım. Öncelikle burada savaşa en güçlü karşıtlığı, en geniş katılımla yükseltelim. Kürt barış hareketi eminim Türkiye’nin bütününü hızla etkisi altına alacak, sadece Türkiye ile sınırlı kalmayacak, aynı zamanda Ortadoğu’da da barış için güçlü bir ilham kaynağı olacaktır."

‘TEZKERE KARŞISINDAKİ TUTUM ÖNEMLİ BİR İMTİHAN OLACAK’

Son günlerde iktidarın özellikle Suriye’de Rojava’ya yönelik yeni bir askeri harekât başlatma tartışmaları da arttı. En çok merak edilen konu askeri harekata ilişkin Suriye tezkeresi süresinin uzatılıp uzatılmayacağı. Muhalefetin bu konuda nasıl bir tutum alacağı sorusuna Sancar, "Tezkerelerin bu güne kadar muhalefet partilerinin Libya tezkeresi hariç, muhalefet partilerinin desteği ile geçmiş olması elbette bizim hep eleştirdiğimiz bir konudur. Şimdi yeni bir başlangıç, barış ve demokrasi hedefinde yönelik yeni bir yürüyüş başlama konusunda tezkereler önemli bir imtihan olacaktır. Ben inanıyorum ki muhalefet partileri, özellikle ana muhalefet partisi (CHP) bu tezkere konusunda geçmiş tavrından farklı bir tutumu gündemine alacaktır, almalıdır. Aksi takdirde bu iktidarın savaş politikalarının Türkiye’de demokratik yeni başlangıç arayışlarını boğmaya yönelik olduğu gerçeğini ıskalamış oluruz" cevabını verdi.

‘İYİ PARTİ’DEN TALEP GELİRSE TUTUM BELGESİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞÜRÜZ’

Sancar ardından Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından düzenlenen 'Tigris Diyalogları' toplantısına katıldı. HDP 27 Ekim'de açıkladığı 11 maddelik tutum belgesi ile ilgili muhalefet partilerinden CHP, DEVA, Gelecek ve Saadet partileri ile görüşmüştü. Muhalefette olan İYİ Parti ile görüşme yapılmadı. Toplantıda İYİ Parti ile bir görüşme olup olmadığına ilişkin soruya Sancar, "İYİ Parti’den randevu talebimiz olmadı. Daha önce de çağrılarımız olmuştu kendi tutumlarından dolayı diyalog oluşmadı. Bizden talep ederlerse memnuniyetle tutum belgesi ile ilgili görüşürüz" cevabını verdi.

‘CUMHURBAŞKANLIĞINDA ORTAK ADAY FİKRİNE AÇIĞIZ’

Sancar’a sadece İYİ Parti konusunda değil, açıkladıkları tutum belgesine ilişkin sorular da yöneltildi. HDP’nin herhangi bir ittifakta yer alıp almayacağına ilişkin soruya Sancar, "Parlamento seçimlerinde bir işbirliğiniz olmayacak. Olası herhangi bir ittifakta yer almayacağız. Cumhurbaşkanlığında ortak aday fikrine açığız" cevabını verdi.

Öne Çıkanlar