HDP: Deniz Poyraz davası siyasi hesaplaşma davası olacak

HDP: Deniz Poyraz davası siyasi hesaplaşma davası olacak
HDP: İzmir Adliyesi’nde ne kadar güçlü dikilirsek, Deniz’e verdiğimiz sözümüzü yerine getirmiş ve katliam siyasetine ‘dur’ demiş olacağız.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, parti binalarına yapılan saldırıda Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer'in 29 Aralık'ta İzmir Adliyesi'nde başlayacak olan duruşmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. "Katliam ve saldırılara karşı omuz omuza. Faşizm yenilecek, biz kalacağız" yazılı pankartın asıldığı salondaki açıklamaya HDP İzmir milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, HDP İzmir İl eş başkanları ve parti yöneticileri katıldı.

‘KATLİAMIN FAİLİ HER GÜN HDP’Yİ HEDEF GÖSTEREN İKTİDARIN KULLANDIĞI ZEHİRLİ DİL’

Açıklama yapan HDP İzmir İl Eş Başkanı Besriye Tekgür, katliam faillerinin her gün HDP’yi hedef gösteren iktidar blokunun kullandığı "zehirli dil" olduğunu söyledi. Tekgür, "Bu katliamın faili kapımıza çadır kuran ve her gün bu çadır üzerinden il binamızı hedef gösteren faşist güçlerin ırkçı zihniyetidir. Katilleri iyi tanıyoruz. Kapımıza çadır kurulduktan sonra faşist güçler tarafından partimizin önünde basın açıklaması yaparak, çelenk bırakarak, hedef haline getirmişler. Hala o çadırın orada bulunduğu unutulmamalıdır. Bizim il olarak kendi kapımızın önünde basın açıklaması yapmamıza izin vermeyen kolluk güçleri, faşist çetelerin binamız önünde yaptıkları ve hedef gösteren açıklamalarına çanak tutmuşlardır. Senaryosu yazılmış bir tiyatro gereği, ilimizin önünde kurulan çadır ve tiyatronun sözcülüğünü yapanlarda ilimizi sürekli gözlemlemiş ve katliamdaki rolünü oynamıştır" dedi.

'TÜM SİYASİ CİNAYETLER BELLİ GÜÇ ODAKLARIYLA PLANLANIYOR'

Hazırlanan iddianamede yapılan katliamın sadece basit bir cinayet davası gibi ele alındığını belirten Tekgür, "Hatırlanacağı gibi bu ülkede yaşanan tüm siyasi katliam ve siyasi cinayetler, adı belli kimi güç odaklarıyla planlandığı ve hayata geçirildiği unutulmamalıdır. Tüm bu sebeplerle biz HDP olarak bu davanın takipçisi ve sürdürücüsü olacağımızı beyan ediyoruz. Bu davanın arka planı mutlaka açığa çıkacak ve sorumlular yargılanacaktır. Bu dava aydınlatılmadığı sürece demokratik siyaset yapan partilerin ve siyasilerin yaşamı güvence altında olmayacaktır" dedi. Tekgür, herkesi 29 Aralık saat 09.30’da adliye önünde yapacakları basın açıklamasına ve sonrasında başlayacak davayı takip etmeye çağırdı.

‘BU SİYASİ BİR HESAPLAŞMA DAVASI’

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da, 29 Aralık’ta görülecek duruşmaya katılım çağrısında bulundu. Deniz Poyraz katliamının Türkiye tarihindeki katliamlar silsilesinin bir devamı olduğunu ifade eden Kemalbay, Türkiye tarihine bakıldığı zaman eşitlik ve özgürlük mücadelesi yürüten halklara karşı devletin derin dehlizlerinde planlanmış katliamların gerçekleştirildiğini kaydetti.

29 Aralık’taki davanın aslında bir hukuki süreç olmayacağını kaydeden Kemalbay, davanın siyasi bir hesaplaşma ve hakikatle yüzleşme davası olacağını söyledi. Deniz Poyraz davasının kapatılmak istenildiğine dikkat çeken Kemalbay, "Nasıl ki öncesinde engellenmediyse, gözaltı esnasında Onur Gencer apar topar tutuklanarak, birçok delil örtbas edildiyse duruşma öncesi de saray yargısı tarafından kapatılmaya çalışacaktır. Biz buna engel olacağız. Özellikle kadın örgütleri tarafından hem bir kadın aktivist olarak Deniz Poyraz sahiplenecek hem de Türkiye’nin bu kirli karanlık odaklarına hep beraber ışık tutacağız" diye belirtti.

‘DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK GÜÇLERİ BU DAVAYI SAHİPLENMELİ’

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de katliamın devlet nezdinde ve demokrasiye yönelik işlendiğini dile getirdi. "29 Aralık’ta tüm demokrasi ve özgürlük güçleri bu davayı sahiplenmeli, katillerin karşısına dikilmeli ve hesap sormalıdır" diyen Çepni, çağrısını şöyle tamamladı: "İzmir Adliyesi’nde ne kadar güçlü dikilirsek, Deniz’e verdiğimiz sözümüzü yerine getirmiş ve katliam siyasetine ‘dur’ demiş olacağız." (MA)

Öne Çıkanlar