HDP’den 'Kayyım İzleme Raporu': İnsanlık tarihi boyunca yapılmış en büyük soygunla karşı karşıyayız

HDP’den 'Kayyım İzleme Raporu': İnsanlık tarihi boyunca yapılmış en büyük soygunla karşı karşıyayız
HDP kayyımla yönetilen 28 belediye ile ilgili Kayyım İzleme Raporunu açıkladı. Raporda belediyelerde uygulanan yolsuzluk ve usulsüzlükler ile ilgili bilgiler var.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler  Kurulu hazırladığı ‘Kayyım İzleme Raporu'nu Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Yerlerine kayyım atanan HDP’li belediye eş başkanlarının katıldığı toplantıda açıklanan raporda kayyım icraatları, kayyım yönetimindeki belediyelerde yaşanan yolsuzluklar, Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüzlükler yer adlı.

PARİM: KAYYIM UYGULAMALARI DÜNYADA YAPILAN EN BÜYÜK SOYGUNU AŞMIŞ OLABİLİR

Toplantının açılış konuşmasını yapan HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yunus Parim, kayyım faaliyetlerinin, gasp, talan, yolsuzlukla günden güne güncellenen, sürekli çeşitlenen ve boyutlanan bir hal aldığını söyledi. Bu çalışmayı yaparken Dünya’da en büyük soygun hangisidir diye baktığında,  ABD’nin Irak’a girmeden bir gün önce Saddam Hüseyin’in oğlunun Irak Merkez Bankasında yapmış olduğu bir milyar dolarlık soygun olduğu bilgisiyle karşılaştığını ifade eden Parim, "Bu tarihe geçen en büyük soygundur. 11 Eylül 2016 tarihinden bu yana bir kayyım gerçekliği var. Eğer ciddi bir şekilde, onurlu savcılar bunu araştırdığında, yada bizim raporlarımız dikkatli bir şekilde incelendiğinde 2016 yılından bu yana yapılan yolsuzlukların bunu aştığını çok net bir şekilde görülecektir" dedi.

'İNSANLIK TARİHİ BOYUNCA YAPILMIŞ EN BÜYÜK SOYGUNLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

İnsanlık tarihi boyunca yapılmış en büyük soygunla karşı karşıya olduklarını ifade eden Parim, "Halka hizmet, insanların dilini, kültürünü yaşatması için, insanların günlük yaşantısını kolaylaştırmak için harcanması gereken paralar çetevari, mafyavari yapıları finanse etmek için kullanılıyor. Biz seçilmişler olarak her dönem bunu teşhir etmeye, bunu açık bir şekilde dile getirmeye devam edeceğiz. Seçilmiş belediye eş başkanlarımız kimi ev hapsinde, kimi cezaevinde kim alanlarda direnmeye devam ediyor. Bu yolsuzluğu teşhir eden bu direniştir. Bu gün hazırlanan raporumuzda yaklaşık 28 belediyeye ilişkin kayyım faaliyetleri var. Bu faaliyetler tamamen gasptan, talandan, yolsuzluktan ve hırsızlıktan ibaret" diye konuştu.

DEMİR: KAYYIM BELEDİYELERİ İHALELERDE 21’İNCİ MADDEYİ KAİDE HALİNE GETİRDİ

Yerine kayyım atanarak görevden uzaklaştırılan HDP'li Batman Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Demir, kayyımların yönetiminde olan belediyelerde yapılan ihale usulsüzlüklerine değindi. Kayyımların sürekli "Doğal afet, savaş, acil ve öngörülmeyen durumlarda" kullanılması gereken Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesi kapsamında ihaleler düzenlediğini hatırlatan Demir, "Normalde istisnai bir ihale usulü uygulaması olan 21’inci madde uygulaması kayyım belediyelerinde genel kaide olarak uygulandığına şahit olduk. 21’inci madde adeta kayyımların bir sevdası gibi olduğunu gördük. 2016’dan günümüze kadar genel olarak bütün kayyımların en fazla başvurdukları 21’inci madde uygulamasıdır.  Türkiye’de bulunan belediyeler arasında 21 C’ye başvuran başka bir belediyenin olmadığını gördük" dedi.

'PARAMİLİTER GÜÇLERE KAYNAK AKTARILDI'

Kayyımların yönettiği beledilerde yaşanan yolsuzluklar hakkında konuşan Demir, yolsuzluklarla gündeme gelen Mardin Büyükşehir Belediyesinden örnekler verdi.  Mardin’de kayyım yerine kayyım atandıktan sonra yapılan yolsuzluk ve usulsüzlüklerin Sayıştay Raporuna yansıdığını gördüklerini ifade eden Demir, "Mardin’de kayyımın yerine kayyım atandıktan sonra soruşturmalar başlamış. Bu soruşturmalarda bildiğimiz kadarıyla dört dosya mahkemelere intikal etmiş. Oradaki bürokratların çoğunun gözaltına alındıklarını ve tutuklandıklarını biliyoruz. Oradaki ifadelerde paramiliter güçlere de kayyım belediyelerinden kaynak aktarıldığı anlatılıyor. Azez’e, Bab’a ve İdlib’e para gönderdiklerini ifade etmişlerdir" diye konuştu.

BULUTTEKİN: BELEDİYELER BORÇLANDIRILIP TAŞINMAZLARI BEDELSİZ DEVREDİLİYOR

Yerine kayyım atanan Diyarbakır Sur Belediye Eş Başkanı Filiz Buluttekin, kayyımların belediyeleri milyonlarca lira borçlandırdıktan sonra belediyelere ait taşınmazları kendi yandaş kurumlarına, sanki hiç o kurumların bütçesi yokmuş gibi bedelsiz devrettiğini söyledi. Taşınmazların devredildiği belediyelerden örnekler veren Buluttekin, "Cizre Belediyesinin 10 adet binası ve iki parkı bedelsiz olarak verildi. Nusaybin belediyesine ait Gençlik Merkezi 25 yıllığına Milli Eğitim Müdürlüklerine devredildi. Bismil Belediyesi hizmet binası İlçe Emniyet Müdürlüğüne devredildi. Bu binalara sanki belediyelerin ihtiyacı yokmuş gibi Müftülüğe, Diyanete, Milli Eğitime, İlçe Emniyet Müdürlüğüne devri söz konusudur" diye konuştu.

'KAYYIMLAR KÜRT DİLİ, KÜLTÜRÜNÜ VE KADIN KAZANIMLARINI HEDEF ALDI'

Kayyım uygulamalarının bununla da sınırlı olmadığını ifade eden Buluttekin, kayyımların Kürt diline ve kültürüne de karşı olduğunu söyledi. Kayyımların her iki dönemde de benzer politikaları uyguladığını hatırlatan Buluttekin, "Gelir gelemez iki dilli oluşturulan belediye web sitelerinin Kürtçe olan kısmını feshettiler. Aynı zamanda sokak, park bahçe tabelalarını değiştirdiler" dedi.  Kayyımların  eş başkanlık sistemi dahil tüm kadın kazanımlarını da hedef aldığını belirten Buluttekin, "Gelir gelmez ilk yaptıkları kadın daire başkanlıklarını geri çekip hemen erkek daire başkanlarını atadılar. Kadın müdürlük birimini kapatılıp başka birime bağladılar. Kadın arkadaşlarımız ya işten çıkarıldı yada mobbing uygulayarak istifaya zorlandı.  Kadın sığınma evlerine karşı tutumları var. Erkek şiddetine karşı kurulan sığınma evlerini kapatıp aynı zamanda kadınların kişisel dosyaları deşifre edip kadınların yaşamlarını riske atan tutumlar sergilediler. Her kadın kazanımın üzerinden hunharca geçmek için ellerinden geleni yaptılar" dedi.

Öne Çıkanlar