HDP'den HPV aşısının ücretsiz yapılmasına ilişkin kanun teklifi

HDP'den HPV aşısının ücretsiz yapılmasına ilişkin kanun teklifi
Dünyada her yıl yaklaşık 250 bin kadının rahim ağzı kanserinden yaşamını yitirdiğini belirten HDP’li Uca, HPV aşısının ücretsiz olmasına ilişkin kanun teklifi verdi.

+GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Human Papilloma Virüs (HPV) aşısının ücretsiz yapılması için TBMM’ye kanun teklifi verdi.

HDP’li Uca, önlenebilir olmasına rağmen her yıl binlerce kadının HPV’nin yol açtığı rahim ağzı kanseri sebebiyle yaşamını yitirdiğine işaret ederek "Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl dünyada 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulmakta ve her yıl yaklaşık 250 bin kadın rahim ağzı kanserinden yaşamını yitirmektedir" diye belirtti.

Kanun teklifinin gerekçe bölümünde hastalıkla ilgili bilgi de veren Uca, "Human Papilloma Virüs (HPV) deriyi ve mukozaları enfekte eden, yaklaşık 200 farklı çeşidi olan, yaygın şekilde zannedilenin aksine kadınlara olduğu gibi erkeklere de bulaşan ve dünyada en sık görülen cinsel yolla bulaşıcı hastalıklardan biridir. Rahim ağzı kanserinin yüzde 99’u HPV enfeksiyonu sebebiyle oluşmaktadır" aktarımında bulundu.

‘HPV’NİN AŞIYLA BÜYÜK ORANDA ENGELLENDİĞİ BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI’

Dünyanın birçok ülkesinde erken yaşta (9-12 yaş aralığında) uygulanan HPV aşısının kritik bir yan etkisinin olmadığını ve uygulanması durumunda riskleri azalttığının bilindiğini ifade eden Uca, devamında şunları kaydetti: "Bazı durumlar ve bazı alerji tiplerinde uygulanması önerilmeyen aşının kamusal bir denetimle uygulanmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Aşı yapılsa dahi smear testine devam edilmesi tavsiye edilmektedir. 21 yaşından itibaren tüm kadınlara 3-5 yılda bir PAP Smear yaptırması, HPV ile PAP smear testinin birlikte kullanıldığı taramanın, yani Co-Test’in ise 30 yaşından itibaren yaptırılması önerilmektedir. Buna karşın HPV enfeksiyonunun ve buna bağlı olarak rahim ağzı kanserinin aşı ile büyük oranda önlenebileceği bilimsel olarak ortaya konulmuştur."

‘100’DEN FAZLA ÜLKENİN AŞI PROGRAMINDA YER ALAN HPV AŞISI TÜRKİYE’DEKİ PROGRAMDA YOK’

"2006 ile 2020 yılları arasında bu aşı 100’den fazla ülkenin ulusal aşı programına dahil edilmiştir.  Rahim ağzı kanserinde aşılama en etkin yöntemse de Türkiye HPV aşısını ulusal aşılama programına almamıştır. Türkiye’de bu aşıyı yaptırmak isteyen kişiler üç doz kullanımı gerekli olan bu aşının tek dozu için yaklaşık 1000 TL ödemek zorunda kalmaktalar. HPV aşısı ulusal aşı programına alınmasıyla binlerce kadının hayatı kurtulabilecekken, aşıyı Sağlık Bakanlığı aşılama takvimine almayarak yaşam hakkı ve sağlık hakkı ihlallerine sebep olmaktadır."

‘BU BİR HALK SAĞLIĞI PROBLEMİ AMA SİGORTA KAPSAMINA ALINMIYOR’

Rahim ağzı kanserini engellemekte HPV aşısının yerinin kritik olduğunu ifade eden Uca "HPV aşısının uygulanma azlığı ve önlenebilir kanserlerin erken teşhis ile önlenmemesi aynı zamanda bir halk sağlığı problemidir. Erişilebilir ve ücretsiz test, aşı, tarama çalışmaları HPV virüsünün genel bulaşıcılığını da azaltacak, rahim ağzı kanserinden kaynaklı ölümleri de büyük oranda azaltabilecektir. Ölümcül bir kansere yol açabilen bu virüse karşı üretilen bir aşının sigorta kapsamında olmaması sağlık hakkının öncelenmediği anlamına gelmektedir. Vakit kaybetmeksizin aşının sigorta kapsamına alınması ve herkes için ulaşılabilir şekilde ücretsiz erişimin hayata geçirilmesi önem arz etmektedir. Sağlık ve sosyal güvenlik hakları Anayasa ile koruma altına alınmış ve devlete sorumluluk yüklemiştir."

KANUN TEKLİFİ

"HPV aşısının kanser hastalıklarını önlemesi gerekçesi bile virüse karşı geliştirilen aşının ücretsiz şekilde sağlanmasına yetecek bir neden olabilmelidir. Bu sebeplerle aşının ulusal aşılama programına alınması ve ücretsiz bir şekilde herkesin bu aşıya erişiminin sağlanması elzemdir" diye belirten HDP’li vekilin, kanun teklifi önerisi şöyle:

"Human Papilloma Virüs (HPV) aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından 9-12 yaş arası çocuklara ve erişkinlere ücretsiz olarak uygulanır. Bu kanunun uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelik ile belirlenir."

Öne Çıkanlar