HDP’den AKP’ye: Öcalan 2013-2015’te baş müzakereciydi

HDP’den AKP’ye: Öcalan 2013-2015’te baş müzakereciydi
Meclis'te AKP'li Özsoy'un Gemlik Yürüyüşü’nü hedef almasına tepki gösteren Beştaş, 'Öcalan, 2013-2015 yılları arasında çözüm sürecinin baş müzakerecisi idi. Büyük laflar etmeyin' dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda AKP İstanbul Milletvekili Eyüp Özsoy, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’i hedef alması tartışmaya neden oldu. Gemlik Yürüyüşü’nü hedef alan Özsoy, "Ayrıca, kendini bilmez hadsizin bir tanesi Türkiye Cumhuriyeti'nin şerefli polisine saldırma edepsizliğini gösterdi" ifadelerini kullandı.

Konu üzerine söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Milletvekili büyük bir hadsizlikle bugünkü hakaret görevini devralmış, herhâlde özel görevlendirildi. Polise ‘şerefsiz’ diyen sizin vekiller, polise tokat atan sizin vekiller. 40 vekilin katıldığı toplantıya ilişkin biz bütün açıklamalarımızı yaptık; burada görselleri de gösterdik, videoları da gösterdik, fotoğrafları da gösterdik ama belli ki yeni bir kurgu içindesiniz. İktidar grubunun bugünkü görevlisi sizsiniz, aldık mesajı" yanıtını verdi.

‘POLİS DE MİLLETVEKİLİ DAHİL HİÇBİR VATANDAŞI DÖVEMEZ’

"Hem polise tokat atan hem çoklu maaş alan hem bu ülkeden paraları alıp yurt dışına kaçıran hem kendisi dışındaki herkesi terörist ilan eden; rantıyla, şatafatıyla, lüksüyle bütün dünyaya meydan okuyan bir iktidar bize nasıl laf söyler, bilmiyorum" diyen Beştaş, "Biz, dün, polise yumruk meselesinde, sizin partinizin sicilinin burada -yüzde 10- küçücük bir bölümünü açıkladık. Hiç kimse polisi tabii ki dövmemeli, bu konuda bir tartışma yok ama polis de milletvekili dâhil hiçbir vatandaşı dövemez, görevini kötüye kullanamaz ama ben burada polisleri sorumlu görmüyorum.

Polislerin en üstündeki İçişleri Bakanı, kendilerine kanunsuz emir veriyor; evet, kanunsuz emir veriyor ve o polislere de polis memurlarına da suç işletiyor aslında. Bu nedenle bir siyasi olarak muhatabımız, kolluk gücü memurları değil, bu ülkede İçişleri Bakanlığı görevini yürüten zattır. Bu nedenle, size cevabım da budur. Kimsenin kolunu kırma haddiniz de yok, hakkınız da yok. Gelin, delilleri, görselleri, videoları yüreğiniz varsa beraber konuşalım" ifadelerini kullandı.

Beştaş’ın polislerin Kadıköy’de yaptığı kötü muamele ve işkence görüntülerine dair Özsoy, "O görüntülerin oluşması zaten bizim itirazımız" diyerek, yürüyüşe katılanları hedef aldı.

‘'SAYIN ÖCALAN' DEMEK SUÇ DEĞİL’

Ardından söz alan Beştaş, "Kendisi ‘Namussuz!’ tartışmasında bizzat AKP'li Başkan Vekili tarafından uyarı cezası da almıştı. Elimde Anayasa Mahkemesi kararı var bu konuda, Sırrı Süreyya Önder'in başvurusu, başka kararlar da var. ‘Sayın Öcalan’ demek ve bu konuda talepte bulunmak kesinlikle suç değildir, ihlal kabul edilemez. İkincisi, İçişleri Bakanlığının yönetmeliği var, 24 Mayıs 2022'de Danıştay’ın iptal kararı üzerine çıkarılmış, diyor ki: 'Vatandaşların günlük yaşamını zorlaştırmayacak' ibaresi 'Günlük yaşamı aşırı ve kullanılamaz derecede zorlaştırmayacak' ibaresi lehe düzeltilmiş 2911'de.Gemlik yürüyüşü açık, şeffaf, legal çağrılarla tecrit işkencesine...’İşkence’ diyorum, uluslararası hukuk tarafından işkence olduğu kabul edilmiş; tartışma dışı. Buna karşı bir talep, savaşa karşı bir talep, suç işlendiğini iddia ederek bu suçun ortadan kaldırılmasını, tecridin kaldırılmasını, savaş politikasının sonlandırılmasını içeren bir talepten söz ediyoruz" diye konuştu.

‘ÖCALAN BAŞ MÜZAKERECİYDİ’

AKP grubuna hitaben Beştaş, "Sizin ‘elebaşı’ diye ifade ettiğiniz Abdullah Öcalan iki yıl boyunca, 2013-2015 yılları arasında çözüm sürecinin baş müzakerecisiydi. Büyük laflar etmeyin. Yarın yine, bu çözüm sürecine bu ülkenin ihtiyacı olacak. Biz hakikaten bu ülkede çözümü, hak ve özgürlükleri, demokrasiyi savunduğumuz için bunları yapıyoruz ve taleplerimizi yüksek sesle ifade ediyoruz" diye karşılık verdi.

CHP’Lİ ŞEKER: HERGÜN AYNI METNİ OKUYORLAR

Söz talep eden AKP’li Eyüp Özsoy’a, HDP’li Kemal Peköz "Partiniz görevlendirdiği zaman hakaret mi oluyor?" derken CHP’li Ali Şeker de "Her gün metin geliyor ellerine, aynı metni okuyorlar" sözleriyle karşılık verdi. (MA)

Öne Çıkanlar