HDP, Asen Metal'de yaşanan iş cinayetini Meclis gündemine taşıdı

HDP, Asen Metal'de yaşanan iş cinayetini Meclis gündemine taşıdı
HDP'li Gülüm, Asen Metal'da sendikalaşan işçilerin işten atılması ve direnişi kırmak için işe alınan işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirmesi hakkında soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Asen Metal'de işçilerin direnişini kırmak için patron tarafından işe alınan ve gerekli iş güvenliği ve eğitimi sağlanmadığı için press makinasına sıkışarak yaşamını yitiren işçiye ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e soru önergesi verdi.

Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Asen Metal’de sendikaya üye oldukları için işten atılan 84 işçinin fabrika önünde direnişi sürerken Asen Metal patronunun işçilerin canı pahasına üretime devam ederek kâr elde etme ve direnen işçilerin mücadelesini kırma amacıyla atılan işçilerin yerine yeni işçiler aldığını hatırlatan Gülüm, "İş güvenliği ve yeterli işbaşı eğitimi sağlanmadan apar topar tezgah başına geçirilen işçilerden biri olan ve gece vardiyasında çalışan Kazım Kasap isimli işçi pres makinasında sıkışarak yaşamını yitirmiştir. Halbuki tam da bu sebepten ötürü; sendikalaştığı için işten atılan işçilerin talepleri arasında; işyerinde alınmayan işçi sağlığı ve işçi güvenliği önlemleri, makina güvenliği ve işbaşı eğitimlerinin güvence altına alması da bulunmaktadır. Asen Metal İşçileri; kötü çalışma koşulları, düşük ücret, maruz kaldıkları hukuksuzluklar ve sendikasızlaştırılmaya karşı 89 gündür direnişe devam ediyor." dedi. 

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Gülüm, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e şu soruları yöneltti: 

  • "Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Asen Metal’de sendikaya üye oldukları 84 işçinin işten atıldığından haberdar mısınız?
  • Asen Metan önünde 89 gündür direnen işçilerin haklı talepleri karşılanacak mıdır?
  • Asen Metal patronu, işçilerin direnişi kırmak ve kâr hırsı ile atılan işçilerin yerine yeni işçiler almış, bu işçilerden Kazım Kasap iş güvenliği ve yeterli işbaşı eğitimi almadan çalıştırıldığı için press makinasına sıkışarak yaşamını yitirmiştir. Kazım Kasap isimli işçinin ölümünden sorumlu olan ve sendikal suç işleyen Asen Metal patronu hakkında soruşturma açılmış mıdır?
  • Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Asen Metal’de işçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından gerekli denetimler ne sıklıkta ve en son ne zaman yapılmıştır? Denetimlere ait teftiş raporlarının sonuçları nelerdir?
  • İşçilere yönelik sendikal suçların önlenmesi amacıyla etkili bir denetim mekanizması kurmayı düşünüyor musunuz?
  • Sendikalaşmaları engellenen, ağır çalışma koşullarında, ölümle burun buruna çalışan ve aldığı ücretle geçinemeyen işçilerin haklarını elde edebilmesi ve emeklerinin karşılığını alabilmesi için yasa ile tanımlanan görevinizi yerine getirmeyi düşünüyor musunuz?
  • İşçi ölüm ve yaralanmalarına, bakanlığınızın yükümlü olduğu denetimdeki ihmallerin yanı sıra sermaye odaklı politika ve uygulamalar da sebep olmaktadır. Bakanlık olarak sermaye yanlısı politikalarınızdan vazgeçerek işçi haklarını gözetmeyi planlıyor musunuz?" 

Öne Çıkanlar