HDP: AKP-MHP iktidarı ve onun emir eri yargı mensupları mutlaka yargılanacaklardır

HDP: AKP-MHP iktidarı ve onun emir eri yargı mensupları mutlaka yargılanacaklardır
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Selçuk Mızraklı hakkındaki hapis cezasının onanması talebinde bulunmasına ilişkin açıklama yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı hakkındaki 9 yıl 4 ay hapis cezasına dair Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın onama talep etmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Dede, yaptığı açıklamada 31 Mart 2019’da Diyarbakır halkının iradesiyle seçildiği Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden hukuksuzca uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Mızraklı’ya tamamı gerçek dışı iddialara dayanılarak verilen 9 yıl 4 ay 15 günlük hapis cezasının Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’nce 15 Temmuz 2020 tarihinde alelacele onandığı hatırlattı.

DÜŞMAN HUKUKU

4 Ağustos 2020 tarihinde Yargıtay’a yapılan başvuruya ilişkin 10 Eylül’de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın cezanın onanması talebinde bulunduğu ve 18 Eylül’de de kararın avukatlara tebliğ edildiğinin kaydedildi.

Dede, bu duruma "Selçuk Mızraklı’ya verilen ceza, Hicra Berna Ayverdi isimli iftiracının gerçekdışı ve hayatın olağan akışına aykırı iftiralarını kanıt kabul etmek aymazlığından ibaret bir hukuk katliamıdır. İktidarın vesayeti altındaki yargı, Kürtlere, muhaliflere sistematik bir düşman hukuku uyguluyor" sözleriyle tepki gösterdi.

Toplum nezdinde meşrutiyetini yitiren iktidarın seçilmişler şahsında halkların iradesine karşı daha hoyrat yöntemlerde ısrar ettiği vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Evrensel demokratik kaidelerin temeli niteliğindeki yargı bağımsızlığını tanımayan, ayaklar altına alan AKP iktidarı, bunu bütün dünyaya da ilan ediyor. 

Yurttaşların seçme ve seçilme hakkı ve özgürlüğünü tanımayan, imzacısı olduğu evrensel sözleşme ve belgeleri dikkate almayan, mevcut antidemokratik Anayasayı dahi ihlal eden bu yönetim anlayışı, her gün yeni bir hukuksuzluğa imza atıyor. 

'BU KARARLAR HALKIN VİCDANINDA MAHKUM OLMUŞTUR'

Yargı eliyle verilen bu siyasi kararlar halkın vicdanında çok mahkûm olmuştur. Halkın meşru ve demokratik iradesini gasp eden AKP-MHP iktidarı ve onun emir eri yargı mensupları mutlaka evrensel hukuk ilkelerine göre yargılanacaklardır. Partimiz, zulme ve baskılara karşı güçlü bir demokrasi mücadelesini yükseltme azminden asla vazgeçmeyecektir."

Öne Çıkanlar