Bakan Elvan enflasyonda gerçeği kabul etti, dolar geriledi: Yeni faiz artışı beklentisi yükseldi

Bakan Elvan enflasyonda gerçeği kabul etti, dolar geriledi: Yeni faiz artışı beklentisi yükseldi
Dolar, Elvan'ın Twitter'dan yaptığı ve ekonomi yönetiminin enflasyon gerçeğini kabul ettiği yönünde algılanan açıklaması sonrası geriledi, faizin artırılacağına dair beklentiler ise arttı.

ARTI GERÇEK - Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, yüksek enflasyonun etkilerini aza indirmek için çalıştıklarını belirtti. Twitter hesabından kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Elvan, "Yüksek enflasyonun vatandaşımız üzerindeki etkilerini en aza indirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

Kasım ayında enflasyonun beklentileri aştığını ifade eden Elvan, enflasyonist beklentilerin iyi yönetilmesi ve fiyat istikrarının tesisi için, para ve maliye politikası araçlarını eşgüdüm içinde kullanacaklarını söyledi.

Elvan, "Kasım enflasyonu gıda, petrol fiyatlarındaki artış ve döviz kurundaki etkilerin yansımasıyla yıllık yüzde 14,03 ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Yüksek enflasyonun vatandaşımız üzerindeki etkilerini en aza indirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

ELVAN'IN AÇIKLAMASI GERÇEĞİN KABUL EDİLDİĞİ ŞEKLİNDE YORUMLANDI

Enflasyon verisinin açıklanmasının ardından 7,91 seviyesine yükselen dolar kuru, Bakan Elvan'ın açıklamaları sonrası 7,80'li seviyelere indi. Elvan'ın sosyal medyadan yaptığı ve ekonomi yönetiminin enflasyon gerçeğini kabul ettiği yönünde algılanan açıklama sonrası geriledi. 

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,03 artış gösterdi. Bir önceki aya göre artış yüzde 2,3 olarak kaydedildi. Ekonomistlerin beklentisi yıllık bazda yüzde 12,7, aylık bazda yüzde 1,1 artış yönündeydi. Kasımda çekirdek enflasyon yıllık yüzde 13,26 olarak kaydedildi. Ekim ayında bu rakam yüzde 11,48 olmuştu. Gıda fiyatlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,08'lik artış gerçekleşti.

Reuters'ta yer alan habere göre BlueBay Investment'tan Timothy Ash, "Piyasada enflasyon verilerinin manipüle edildiğine ve perakendecilere fiyatları artırmamaları için baskı yaparak serilerle oynama yapıldığına dair pek çok söylenti varken, önceki ekonomi yönetimi ekibi sorunu reddediyordu. Görünüşe göre yeni göreve gelen kişiler 'evet bir sorunumuz var ve enflasyonla mücadele etmek için sahip olduğumuz tüm araçları kullanacağız' mesajı veriyorlar" dedi.

VERİ, YENİ FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ YARATTI

Tera Yatırım'dan Enver Erken, "Reel faiz pozisyonunu kuvvetlendirmek, TL'nin istikrar kazanmasına yardımcı olmak ve bozulan enflasyon görüntüsünü kontrol altına almak için 24 Aralık PPK'sında bir faiz artırımına ihtiyaç duyulacağını düşünüyoruz. Eğer cari enflasyona göre reel faiz yüzde 2'nin üzerinde tutulmak isteniyorsa, bu faiz artırımı 150 baz puan civarlarında olabilir" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin yayımladığı tutanaklarda kasım ayına ilişkin verilerin, enflasyonda döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükselişe işaret ettiğini fakat para politikasındaki kararlı duruşla beraber bu artışın geçici olacağını belirtmişti. Bankacılar bu açıklamayı TCMB'nin enflasyonda kasımda yaşanacak yükselişe "geçici" olarak bakması nedeniyle bir politika tepkisi vermeyebileceği yönünde değerlendirmişti. Ancak, enflasyondaki gerçekleşmenin kasımda tahminlerin çok ötesinde olması sonrası beklentiler daha net şekilde faiz artışına doğru evrilmeye başladı. TCMB'nin bir sonraki PPK kararı 24 Aralık'ta.

Capital Economics'de gelişmekte olan ülkeler kıdemli ekonomisti Jason Tuvey, "Manşet enflasyon kasım ayında beklentilerin oldukça üzerinde artarak yüzde 14'e yükseldi ve geçen ay TL güçlü bir şekilde yükselirken ve ekonomi yeni bir gerileme yaşayacak gibi görünürken, bu TCMB üzerinde daha fazla faiz artırımı yapma baskısını artırıyor" dedi.

TÜRKİYE HARİCİNDEKİ TÜM ÜLKELER POLİTİKA FAİZLERİNDE İNDİRİME GİTTİ

TD Securities tarafından derlenen verilere göre, 2020 yılında Türkiye haricindeki neredeyse tüm gelişmekte olan ülkeler politika faizlerinde indirime gitti. Tek artış yapan Türkiye oldu.

Öte yandan, gelişmekte olan ülkeler arasında bir çok ülkede enflasyon, hedef ve tahminlerin altında bir oluşurken Türkiye, bu konuda açık ara ayrışan tek ülke oldu. Veri öncesi Reuters'da bu sabah yayımlanan piyasa raporunda bir bankacı, enflasyonun yüzde 13'ün altında kalıp kalmayacağının izleneceğini belirtmiş ve "2021 Mayıs ayı itibarıyla enflasyonda hatırı sayılır düşüşler göreceğiz. Ancak bu tarihten önce enflasyonda yaşanacak yükseliş TCMB'nin politika faizinin yeterliliğinin sorgulanmasına neden olursa TL'de daha fazla endişeye ve değer kaybına neden olabilir" demişti. 

Ayrıca, enflasyondaki yüksek seyir nedeniyle TL'deki getiriyi yeterli bulmayan lokallerin 228,2 milyar dolarla tarihi zirvede olan döviz-altın varlıklarının önümüzdeki dönemde nasıl seyir izleyeceği de piyasada izlenen konular arasında yer almayı sürdürüyor. Lokallerin döviz alımları son dönemde yoğun yabancı girişine karşın TL'deki değer kazancını sınırlayan en önemli etken konumundaydı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar