Hazine, İmamoğlu'nun bono tahvili başvurusuna onay vermedi

Hazine, İmamoğlu'nun bono tahvili başvurusuna onay vermedi
Hazine'nin İBB başvurusunu onaylamadığını söyleyen İmamoğlu, '16 milyon İstanbullu için AKP belediyeleri döneminde başlatılmış ama bitirilemeyen metrolar bitsin diye bunu istiyoruz' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hazine'nin İBB'ye borç için onay vermediğini açıkladı.

Halk TV'de Mustafa Sönmez'in sunduğu Parametre'nin konuğu olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hazine'nin İBB'nin bono tahvil başvurusuna onay vermediğini söyleyerek, "Ne yazık ki bizim aldığımız işlerin birçoğu finansman sorunu çözülmemiş bir süre sonra da durmuş. 301 milyon liralık bono tahvil başvurumuz askıya alındı. Borçlanmamızla ilgili onayı Ankara'dan hazineden onaylamasını bekliyoruz. 16 milyon İstanbullu için AKP belediyeleri döneminde başlatılmış ama bitirilemeyen metrolar bitsin diye bunu istiyoruz" dedi.

'30 MİLYARA YAKIN BİR BORÇLA DEVRALDIK'

İmamoğlu’nun konuşmasından öne çıkan diğer kısımlar şöyle:

"İBB’nin son 3-4 yılında 15’e yakın ihale yapılmış ve birçoğu verimsiz. 100’ü aşkın ihaleden bahsediyorum. Bütün bunlar üst üste binince süreci teslim aldığımızda 30 milyara yakın bir borçla devraldık.

Haziran ayında seçim yapıldı 1 Temmuz’da göreve geldik. 100 milyonlarca liralık çalışanına aylık maaş ödeyen bir kurumun kasasında 5 milyon lira bile para yoktu. 23 Haziran’da yapılan seçimden 7 gün sonra paranın kasaya yatması gerekirken seçimden 10 gün önce hesaba yatırılmış ve seçime kadar dağıtılmıştı. Biz geldiğimizde kasada para yoktu.

'İŞİN SUYUNU ÇIKARIYORLAR'

Bazı şeylerde siyaset yapılmaz. Bunlar suda ekmekte siyaset yapıyor. Ekmeğin siyaseti ne büfe koydurmuyorlar, işin suyunu çıkarıyorlar. 2 yıl önce biz yüzde 35-40 daha fazla çıkan su parasını ucuzlattık. Arada yüzde 12.6’lık bir zam yaptık fakat onlarca yıldır alınan bakım bedeli iptal edildi. Biz artık İstanbullunun faturasına bakım bedelini yazamıyoruz. Yani suya zam gelmemiş oldu. İSKİ’nin teklifi de yüzde 25 çünkü neredeyse 2 yıl sonra ilk defa zam yapılmış olacak ve biz bu zamla 2021 yılını geçireceğiz. İSKİ’nin hizmet edebilmesi için zama ihtiyacı var. 2 yıl üzerine yüzde 45’e yakın indirim yaptığımız suya yaptığımız toplam zam yüzde 6.8’dir.

EKMEK BÜFELERİNE ENGELLEME

Halk ekmek büfelerinin neden kapatıldığına dair mantıklı bir cevap veremiyorlar. Biz zorla ekmek büfesi koyduk. Şile’de halk ekmek büfesi yoktu. Biz birçok vatandaşımıza ücretsiz ekmek veriyoruz. İnsanlar halk ekmeğe erişemedikleri için bizim böyle bir ihtiyacımız var dedik ama aylardır önergemiz orada bekliyor.

'BİR DİZİYE 25 MİLYON LİRA VERMEK AYIPTIR’

İBB ihbar edilen, tespit edilen ne varsa soruşturma süreçlerini devam ettiriyor, bunların hepsi zaman alıyor. Taksi meselesine benzer birçok konu var. Araç fazlalığının sistemde giderilmesi gibi. Bu tür konuların bir kısmının dava edilecek bir tarafı olamıyor. Her şey sistemine göre yapılmıştır ama etik olarak uygun olmayan bir davranışla yapılmıştır. Örneğin; bir iştirakin dizi filme 25 milyon lira vermesiyle ilgili tüzüğünde bir engel yoktur ama İBB’nin iştirakinden bir diziye 25 milyon lira vermek (Mehmetçik Kûtulamâre dizisi) bana göre ayıptır ben buna izin vermem. Geçmişte müsaade edildi.

Öne Çıkanlar