Hayrettin Karaman, Cübbeli Ahmet Hoca’ya karşı

Hayrettin Karaman, Cübbeli Ahmet Hoca’ya karşı
Dövize endeksli mevduat ‘haram mı?’ tartışması sürüyor. Diyanet ve Cübbeli Ahmet Hoca’nın ‘Haram' açıklamasından sonra Erdoğan'ın yardımına yine Hayrettin Karaman koştu: Hibedir.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'dövize endeksli mevduat' uygulamasıyla ilgili ‘haram’ tartışması devam ediyor. İktidarın yeni sistemi duyurmasının ardından "vadeli mevduatın haram olduğu" yönündeki fetvası gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni model için de "haram" fetvası vermişti. Yeni sistemin de "vadeli mevduata" ilişkin hükümlere tabi olduğunu, bu sistemde de faiz tahakkuk ettirildiğini belirten Din İşleri Yüksek Kurulu konu hakkında, "Sakıncılı, haram" demişti.

CÜBBELİ DE ‘HARAM’ DEDİ

Bu konudaki en sert açıklamalardan birini ise Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü yapmıştı. Ünlü, "Kur Korumalı TL Mevduat hesabı caiz midir?" sorusuna; faizle işlem yapan bankalardan 'kur korumalı mavduat' hesabı açmanın haram olduğu söylemişti.

KARAMAN: HİBEDİR

Muhafazakar camiada AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştirilere karşı WhatsApp grupları üzerinden yazdığı ‘iktidara zarar verecekse doğruları söylemek caizdir diyemem’ çıkışıyla gündeme gelen İlahiyatçı Hayrettin Karaman bu kez de "dövize endeksli mevduat" hakkındaki açıklamasıyla dikkatleri üzerine çekti. Karaman ‘haramdır’ açıklamalarına 'Ben bu kanaatte değilim, "Devletin ödemesi hibedir" diyorum.' diyerek itiraz etti.

Hayrettin Karaman Yeni Şafak gazetesinde yer alan bugünkü yazısında, "Zamanında alınan yerinde tedbir ile fiyatlar normalleşme yoluna girdi. Bu defa da devletin ödemesinin faiz olup olmadığı tartışması ortaya çıktı. Bazı hocalar, devletin ödemesinin faiz olduğu kanaatindeler. Ben bu kanaatte değilim, Devletin ödemesi hibedir diyorum" ifadelerine yer verdi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Öte yandan Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz indirmesine ilişkin kasımdaki "Nas ortada. Nas orada olduğuna göre sana bana ne oluyor? Olaya buradan bakacağız ve adımımızı ona göre atacağız" açıklamasının ardından 19 Aralık'ta da "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak ‘nas'lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim" demişti.

Öne Çıkanlar