Hava tahminini yüzer adalarla bakıp yapıyorlar

Hava tahminini yüzer adalarla bakıp yapıyorlar
Çamlıhemşin Adalı Göl'deki yüzer adalar, yaylacılar tarafından hava tahmininde kullanılıyor.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine 40 kilometre uzaklıkta, doğal güzellikleri ile bilinen Koçdüzü Yaylası'ndaki Adalı Göl'ün yüzen adacıkları kara ve göl tabanı ile bağlantıları olmadığı için rüzgarla birlikte hareket ediyor.

10 ile 40 metrekarelik adacıkların üzerlerindeki bitkilerin yelken görevi gördüğü adacıkların hareketleri yaylacılar tarafından hava tahmin yönteminde kullanılıyor.

Yaylacılara göre, adacıkların rüzgarla güney yönüne hareketi, havanın bozacağına ve sis geleceğine, kuzey yönüne hareketi ise havanın açacağına işaret ediyor.


Çamlıhemşin'de yaylacıların hava tahminine yardım eden Adalı Göl

'HAVA RAPORUMUZU GÖLDEN ALIYORUZ'

Yaylacılar, yıllardır hava tahmin yöntemlerinin hiç şaşmadığını ve her defasında tuttuğunu belirtti. Yaylacılardan Hakkı Serin, "Adacıklar karşı yöne geçtiği zaman hava bozmuş oluyor. Bu tarafa yanaştığı zaman ise hava güzel oluyor. Hava raporumuzu gölden alıyoruz. Rüzgar dağdan estiği zaman hava iyi oluyor, denizden estiği zaman da hava bozuluyor. Adacıklar rüzgarla karşıya geçtiğinde hava bozuyor. Adalar şimdi bu tarafta ve hava güzel" dedi.

Adacıkları hava tahmininde kullanma yöntemini büyüklerinden öğrendiklerini belirten Rabia Karaman ise "Büyüklerimiz bize 'Adacıklar bu tarafa geldiği zaman hava güneşli olur, o tarafa gittiğinden hava yağışlı olur' derlerdi. Onlardan öğrendik. Yıllardır bu yöntem hep doğru çıkıyor. Biz büyüklerimizden böyle öğrendik, çocuklarımıza da anlatıyoruz. Hava durumunu gölden takip ediyoruz. Göldeki adalara bakıldığında havalar birkaç gün daha güzel olacak görünüyor" diye konuştu.


10 ile 40 metrekarelik adacıkların üzerlerindeki bitkiler yelken görevi görüyor. 

YÜZER ADACIKLAR NASIL OLUŞUYOR?

Rüzgarla hareket eden yüzer adacıklar, bitki kök ve saplarının, canlı kök ve çürüklerinin birikmesiyle ve birbirine yapışarak organik madde oranı yüksek sıkı keçemsi bir doku oluşturmasıyla meydana geliyor. Birbirine tutunan bu bitkiler, suyun üstünde sal gibi yüzmeye başladıktan sonra üzerinde bitkiler, hatta ağaçlar yetişebiliyor. Rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren adacıklar, büyüklüklerine göre sırıklarla da itilebiliyor. Oluşumu yüzlerce hatta binlerce yıl süren adacıkların bilinçsiz yararlanma sonucu kısa sürede yok olabileceği, bu nedenle turizme kazandırılması kadar korunmasının da önemli olduğu belirtildi. (DHA)

Öne Çıkanlar