Kayıp yakınları Diyarbakır ve Batman’da katledilenlerin failleri sordu

Kayıp yakınları Diyarbakır ve Batman’da katledilenlerin failleri sordu
İHD ile kayıp yakınları, Diyarbakır’da 26 yıl önce katledilen Hatice Atalay’ın ve Batman’da katledilen Kürt siyasetçi Mehmet Sincar, Habip Kılıç ile Metin Özdemir’in faillerini sordu.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" talepli eylemlerinin 708’incı haftasında Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Bu haftaki eylemde, 10 Eylül 1996 tarihine Diyarbakır’ın Dicle ilçesindeki bahçesinde çalışırken, özel hareket polislerinin açtığı ateşle katledilen Hatice Atalay’ın hikayesini okundu. 

İHD Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz, Atalay'ın hikayesini şöyle paylaştı: "10 Eylül 1996 tarihinde gece 22.00 ile 23.00 saatleri arasında Hatice Atalay ile eşi, evlerine yaklaşık 1 kilometre mesafede olan ve Dicle Emniyet Müdürlüğü’nün karşısında bulanan sebze bahçelerini sulamaya giderler. Yanlarında komşuları olan Hatice Akkoç da bulunmaktadır. Sulama sırası gelen aileler Emniyet Müdürlüğü’ne bir gün öncesinden bilgi vermek zorunda olduğu için, Atalay ailesi de öncesinde emniyeti bilgilendirir.

Aile bahçeyi sulamaya başladıktan bir süre sonra, emniyet müdürlüğünün arka kısmında bulunan Ziyaret Tepesi’nde sürekli bir şekilde konumlanan Özel Harekât Timleri tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açılır. İlk taramadan sonra, bir el ateş edilip sonra tekrar seri bir şekilde ateş edilmeye devam edilir. O esnada Hatice Atalay’ın eşi, Emniyet Müdürlüğüne doğru feryat-figan koşarak Hatice Atalay’ın yaralandığını ve onu hastaneye yetiştirmek istediğini polislere bildirip ateş etmemelerini söyler. Ancak orada bulunan bir polis, kendisine hakaret edip ‘seni de öldüreceğiz’ diyerek onu tehdit eder ve sabah saat 6.00’ya kadar onları orada oyalar. Hastaneye kaldırılmayan Hatice Atalay orada kan kaybından hayatını kaybeder. Daha sonra olay yerine Cumhuriyet Savcısı ve doktor gelir.  Hatice Atalay’ın cenazesi, hastane işlemleri bittikten sonra aileye teslim edilir."

DOSYA KAPATILDI

Olaya dair soruşturma sürecine değinen Akdeniz, "Soruşturma sürecinde Emniyet yetkilileri tarafından, olay yerinde mermi bulunamadığı ve kendilerinin olayla ilgilerinin olmadığı belirtilir; daha sonra da dosya, cumhuriyet savcılığı tarafından kapatılır. Olayın işlendiği tarihten bu yana yetkililer tarafından etkin ve bağımsız bir soruşturma yapılmadığı için olay faili meçhul olarak kalır."

Açıklamada, katledilen Hatice Atalay ve diğer tüm kayıp ve faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitirenler için bir dakikalık oturma eylemi yapıldı.

BATMAN’DA KILIÇ, SİNCAR VE ÖZDEMİR’İN FAİLLERİ SORULDU

   

Batman'da İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ile kayıp yakınları "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" eyleminin 544’üncü haftasında Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek, açıklama yaptı. Eylemde bu hafta 2 Eylül 1993 tarihinde Batman’da katledilen Habip Kılıç ile 4 Eylül 1993 tarihinde katledilen Mehmet Sincar ve Metin Özdemir’in failleri soruldu.

 Sincar, Kılıç ve Özdemir’in katledilişlerine ilişkin hikâyeyi okuyan İHD Batman Şube yöneticisi Hüseyin Elçi, faillerin bulunması gerektiğine işaret etti.

'PUSU KURULARAK KATLEDİLDİ'

Habip Kılıç’ın hikayesini anlatan Elçi şunları söyledi: "Kılıç, 1979 yılında öğretmenliği bırakarak özgürlük mücadelesine katıldı. Habip Kılıç evli ve altı çocuk babasıydı. Diyarbakır zindanlarındaki vahşetin mağdurlarındandı. Cezaevinden çıktıktan sonra legal anlamda siyasi çalışmaların içinde yer aldı. Batman’da özgürlük hareketinin kitleselleşmesinde öncülük yapan isimlerden biriydi. Ağabeyi Hikmet Kılıç balık ticareti ile uğraşıyordu.2 Eylül 1993 günü ağabeyi ile birlikte kendisine pusu kuruldu. Habip Kılıç katledildi, ağabeyi Hikmet Kılıç ise ağır yaralandı. O zaman DEP Genel Merkez Yöneticisi olan kardeşi Nesimi Kılıç cenazeye katılmak için gelmişti. Fakat ağabeyi Habip’in cenazesine katılmasına bile izin verilmedi. Batman’a giriş yapmasına izin verilmedi. İtirafçıların yalan ifadeleriyle açılan dava gerekçe gösterildi ve Diyarbakır’da gözaltına alındı.

'OLAYI ARAŞTIRMAYA GELMİŞTİ'

Demokrasi Partisi (DEP) Parti Meclisi üyesi Habip Kılıç’ın silahlı saldırı sonucu öldürülmesi üzerine olayı araştırmak için Batman’a gelen DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar’ın da 4 Eylül 1993 tarihinde partinin Batman il yöneticisi Metin Özdemir ile birlikte çarşı merkezinde uğradıkları silahlı saldırı sonucu yaşamlarını yitirdiklerini hatırlatan Elçi, "İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi olarak her zaman olduğu gibi bu hafta da çağrımızı yineliyoruz; tüm kayıpları, faili meçhul cinayetlerle katledilenleri anarak; insan hakları savunucularının adalet ve hakikat arayışının asla bitmeyeceğinin de altını çiziyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar