Sağlığa erişimde sorun yaşanan ilçede hastanenin yerine yüzme havuzu yapıldı

Sağlığa erişimde sorun yaşanan ilçede hastanenin yerine yüzme havuzu yapıldı
Uzman hekimlerin olmadığı, doğum yapacak kadınların çevre ilçelere sevk edildiği Beytüşşebap'ta, yeni hastane yapmak yerine Kaymakamlık kararıyla olimpik yüzme havuzu inşa edildi.

Merkez ve 26 köyü ile birlikte toplam nüfusu 16 bin 317 olan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde yurttaşlar, sağlık hakkına erişemiyor. Uzman doktor ile tıbbi araç gereç eksikliği nedeniyle hastalarını kilometrelerce uzağa göndermek zorunda kalan Beytüşşebap Devlet Hastanesi’nin ihtiyaçları karşılanmazken, yıkık dökük bina yerine inşa edilmek istenen hastane projesi de iptal edilerek Kaymakamlık tarafından yerine olimpik yüzme havuzu, öğretmenevi ve gençlik merkezi yapıldı.

UZMAN DOKTOR YOK, AMELİYATHANE KAPATILIP DEPO YAPILDI

Mezopotamya Ajansı’nın hastane kaynaklarına dayandırdığı habere göre, hastanede dahiliye hastalıkları ve doğum doktorunun yanı sıra bir dalda uzman doktor bulunmuyor. Hastanede şimdilik sadece aile hekimi ile çocuk uzmanı doktorlar görev yapıyor. Bu yüzden hastaların büyük çoğunluğu Şırnak Devlet Hastanesi ve diğer ilçe hastanelerine sevk edilirken, hastanenin 2013 yılında kapatılan ameliyathane bölümü ise şu anda depo olarak kullanılıyor. Uzman hekimler, ameliyathane olmadığından ilçeyi tercih etmezken, hastanenin Personel Dağılım Cetvelinde (PDC) genel cerrahi, anestezi uzmanı, kadın doğum uzmanı görünüyor, ancak bu doktorlar hastanede yok. Hastanede ihtiyacından fazla 7 pratisyen görev yapıyor.

Talep edilmesine rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından hastanenin ameliyathane eksikliği giderilmediği için ilçeye atanan cerrahlar da farklı hastanelere gitti. Şırnak, Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde doktorların mecburi hizmet süresi 500 gün iken, Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde ise 350 gün. 

KADIN DOĞUM UZMANI YOK, HASTALAR FARKLI HASTANELERE SEVK EDİLİYOR

Doğum oranın yüksek olduğu ilçede, uzman doktor yok. Ameliyathane ve tıbbi cihazlar olmadığı için de zaman zaman gelen doğum uzmanları da sadece ultrason, genel takip gibi işlemleri yapıyor. İlçede doğum yapacak kadınlar bir hafta öncesinden bilgilendirilerek farklı hastanelere sevk ediliyor.

BİNA BAKIMSIZLIKTAN DÖKÜLÜYOR

Tıbbi cihazların eksik olduğu hastane binası da bakımsızlıktan dökülüyor. Bakım ve onarımın yapılması gereken hastane binasındaki gider boruları da patladı.

KAYMAKAM ENGELİ: HASTANE YERİNE OLİMPİK HAVUZ YAPILDI

Hastane yönetiminin yeni bir hastane talebinde bulunması üzerine hastanenin yapılacağının bildirildiği ancak önceliğin kaymakamlık binasının yapımına verildiği öğrenildi.

Hükümet Konağı’nın inşasından sonra Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir hastanenin yapılması için ilçeye uzman bir heyet gönderildi. Mühendisiler tarafından ilçede bulunan bir Yatılı Bölge Okulu (YİBO) geçici hastane için uygun görüldü ve hastane binasının yapımı onaylandı. Ancak hastane binasının yapılacağı yere bu sefer de ilçe Kaymakamlığı tarafından olimpik yüzme havuzu, öğretmenevi ve gençlik merkezi inşası kararı alındı. Buna itiraz eden hastane yönetiminin girişimleri ise sonuçsuz kaldı. İlçenin hastane projesi ikinci defa kaymakamlık engeline takıldı.

Öne Çıkanlar