Hastane taşındı, yurttaşlar randevu bulamıyor

Hastane taşındı, yurttaşlar randevu bulamıyor
Şişli Etfal Dayanışması Platformu'ndan Cengiz Cemri, 'Bizim hastanelerimizi kapatarak arazilerini yandaşlara hediye etmek istiyorlar. Bina depreme dayanıksız dendiği için boşaltıldı' dedi.

İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle taşınmasının ardından Okmeydanı’ndaki şehir hastanesinde yoğunluk çok arttı. Yurttaşlar randevu bulamıyor, uzun kuyruklarda bekliyor.  Şişli halkının ‘yerinde dönüşüm’ çağrılarına rağmen 122 yıldır hizmet veren 600 yatak kapasiteli Şişli Etfal’in ardında kocaman bir kaos kaldı. Seyrantepe ve Sarıyer’e gidemeyen yurttaşlar, Okmeydanı’nda bulunan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’ne yöneldi. Okmeydanı’ndaki hastanede artan yoğunluk ise uzun hasta kuyruklarını, alınamayan randevuları beraberinde getirdi. Yaklaşık 1 milyon insana hizmet veren Şişli Etfal Hastanesi’nin kapatılmasına ve sağlık sisteminin sorunlarını daha da derinleştiren şehir hastanelerine tepki büyük.

'ŞEHİR HASTANELERİ YURTTAŞIN DERDİNE DERMAN OLAMADI'

Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nde muayene olabilmek için kuyrukta bekleyen yurttaşlar tepkileri ifade ettiler. BirGün'de yer alan habere göre muayene sırasında bekleyen Raziye Cirik, şehir hastanelerinin yurttaşın derdine derman olmadığını vurguladı. Cirik, "Büyük hastane oldu da ne oldu. Ne geldiğin yeri bulabiliyorsun ne gideceğin" diyerek tepkisini dile getirdi.

Cirik, şunları söyledi: "Şişli’de yaşıyorum, eskiden Etfal’e gidiyordum. Ancak şimdi taşıdıkları yer bize çok ters. Mecburen Okmeydanı’na geliyoruz. Oraya gitmek için bir dünya yol parası vermek lazım. Buraya gelmesi en azından maliyetsiz. Sonuçta bir emekli maaşıyla geçinen insanlarız. Film istiyorlar, kan istiyorlar, kaç defa git gel. Şişli Etfal daha küçüktü belki; ama işimizi kolaylıkla görüyorduk. Yolumuzu, yönümüzü biliyorduk. Şimdi ben acile nereden gidiliyor, bilmiyorum."

SÜREKLİ KALABALIK, RANDEVU YOK

Şehir hastanelerine çok para harcandığını, bu paranın yurttaşın cebinden çıktığını da belirten Cirik, "Övüp duruyorlar ama bu hastaneler derdimize derman olmadı, aksine her şey daha da zorlaştı. 5 dakika doktoru görebilmek için hastane içinde yarım saat yürüyorum. Sürekli kalabalık, randevu desen yok" dedi.

'POLİKLİNİĞİ BULAMIYORUM'

Aynı hastanede randevusu olan 71 yaşındaki Zarife Demirbaş, gideceği polikliniği dahi bulamadığını söyledi. Demirbaş, "Okuma yazmam yok. Bir saattir polikliniği arıyorum, bulamıyorum. Oysa sağlık ocağı ne rahat, doktoru da buluyorum rahatsızlığımı da anlatabiliyorum. Burada yolunu bulmak çok zor" diye konuştu.

Yaklaşık bir buçuk ay randevu aradığını söyleyen Demirbaş, muayene sürelerinin yetersizliğinden de yakındı: "Randevu alabilmek için oğlum tam bir buçuk ay uğraştı. Hadi randevuyu bulduk diyelim doktorla ilişki kuramıyoruz ki. Hep kalabalık, saatle girip çıkıyoruz, o da 5 dakika…"

'5 DAKİKA NASIL BAKACAK DOKTOR?'

Şişli’de yaşayan Öznur Karaağaç da eskiden Şişli Etfal’e gittiğini söyledi. Şimdi Etfal’in taşındığı yerin kendilerine çok uzak olduğunu belirten Öznur Karaağaç, "O zaman her şey kolaydı. Etfal’in yeri çok merkezi konumdaydı. Ama buraya dolmuşla, otobüsle gelmek tam bir eziyet, trafik zaten kilit. Acil bir durum olsa ne yaparız bilmiyorum" dedi.

Şehir hastanesindeki yoğunluk nedeniyle randevu bulmanın da muayene olmanın da zor olduğunu vurgulayan Karaağaç, "Benim 10.50’de randevum var, önümdekinin 10.45’te, beş dakikada nasıl bakacak doktor bize? Bir de araya biri girince hepten karmaşa oluyor, sıra uzadıkça uzuyor" ifadelerini kullandı.

SARIYER’DEKİ BİNA BOŞ

Haberde Şişli Etfal’in taşınmasıyla yoğunluğun çok arttığı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nde uzun kuyruklar oluşurken Etfal’in Sarıyer’deki yeni binasında ise çok az hastanın bulunması dikkat çektiği belirtildi.

BİNA ÇÜRÜKSE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ NASIL TAŞINIYOR?

Şişli Etfal Dayanışması Platformu, Şişli Etfal’in bölünüp taşınmasına karşı uzun zamandır mücadele ediyor. Platformdan Cengiz Cemri, hastanenin bölge halkı için önemine dikkat çekerek, "Bölgedekiler Şişli’nin en uzak noktasından dahi tek vasıtayla Etfal’e gelebilir. Çoğunlukla da yürüyerek ulaştığımız bir nokta. Ancak şimdi taşındığı Sarıyer ve Seyrantepe’ye gidebilmek için en az 2,3 vasıtaya binmemiz gerekiyor" dedi. Şişli Etfal’in yerinde kalması çağrısı yapan Cemri, hastanenin İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kullanılacağını öne sürdü. Müdürlüğe bağlı üç ana birimin buraya taşınacağı yönünde duyumlar aldıklarını söyleyen Cemri, sözlerini şöyle noktaladı: "Bizim hastanelerimizi kapatarak arazilerini yandaşlara hediye etmek istiyorlar. Bina depreme dayanıksız dendiği için boşaltıldı. Şimdi İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün üç ana biriminden 300 kişi o binaya taşınıyor. Ama ‘Bu binalar çürük, taşınması gerekir’ denilmişti, nasıl oluyor bu? Etfal’i geri istiyoruz."

2018 yılından beri taşınma bilmecesi süren Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yerine ne yapılacağı konusunda belirsizlik sürüyor. Hastane binası, 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu kapsamında; Sultan Beyazıt Han Veli Vakfı’na devredilmişti.

Öne Çıkanlar