Hasta tutuklu Yapıcı'nın infazı 3 ay ertelendi: Bu zulüm son bulsun

Hasta tutuklu Yapıcı'nın infazı 3 ay ertelendi: Bu zulüm son bulsun
Sağlıklı bir şekilde girdiği cezaevinde gırtlak kanserine yakalanan Nesip Yapıcı'nın infazı, Cezaevi İdare Gözlem Kurulu’na çıkmadığı gerekçesiyle 3 ay ertelendi.

Konya Seydişehir 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Nesip Yapıcı (55), cezası bitmesine rağmen tahliye edilmiyor. 12 yıl 6 aydır tutuklu olan Yapıcı’nın (55), 15 Eylül’de tahliye edilmesi beklenirken, Cezaevi İdare Gözlem Kurulu kararıyla infazın 3 ay ertelendiği öğrenildi. Cezaevi koşullarından kaynaklı gırtlak kanserine yakalanan ve kalp rahatsızlığı bulunan Yapıcı’nın tahliyesinin kurula çıkmadığı gerekçesiyle ertelendiği belirtildi. 

Kardeşi Cengiz Yapıcı, son dönemde cezaevinden çıkan cenazelere dikkat çekerek, ağabeyinin hayati tehlikesinin bulunduğunu söyledi. 

YARGITAY CEZAYI AZ BULDU 

Ağabeyinin Mart 2010 tarihinde hukuksuz bir şekilde gözaltına alındıktan sonra "örgüt üyesi" iddiasıyla tutuklandığını kaydeden Yapıcı, "Telefon dinlemesi, ihbar ve tanık ifadesi gerekçeleriyle tutuklandı. Bir yıllık yargılama tiyatrosu ile ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla 7 buçuk yıl ceza verildi. İtiraz ettiğimiz bu ceza ise, Yargıtay tarafından az görülerek ağabeyimin aleyhine bozuldu. Yeniden yargılama sonucunda da ceza 7 buçuk yıl daha arttırıldı. Nihayetinde 15 yıl ceza verilmiş oldu. Yargıtay bu cezayı 2014 tarihinde onadı ve hüküm kesinleşti" diye belirtti.    

Ağabeyinin 2010 tarihinden bu yana tutuklu bulunduğunu hatırlatan Yapıcı, "Aldığı cezadan koşullu salıverilme süresi 11 senedir. Buna göre 2021 baharında bırakılması gerekiyordu ancak bu davada tutuklu yargılanırken, 2010-2014 tarihleri arasında eski bir dava dosyasından 3 yıl cezası kesinleşti. Bunun yatarı olan 1 buçuk yılı hükümlü statüsünde geçirmek zorunda kaldı. Normal koşullarda bu cezanın kapalı cezaevinde yatarı yoktur. Denetimli serbestlik uygulanmaktadır. Cezaevinde olduğu için böyle bir uygulamaya tabi tutuldu. Buradan doğan ikinci mağduriyetle ağabeyimin cezası 1 buçuk yıl daha uzamış oldu. Yani 2021’de bırakılması gerekirken, müddetnamesinde tahliye tarihi 15 Eylül 2022 olarak düzenlendi" ifadelerini kullandı. 

CEZAEVİNDE KANSER OLDU

Tahliye kararını beklerken, infazın 3 ay ertelendiğini öğrendiklerini belirten Yapıcı, şöyle dedi: "Bu keyfi ve hukuk dışı kararla ağır hasta olan ağabeyimin cezası bitmesine rağmen tahliyesi 3 ay ertelendi. Ağabeyim 55 yaşında ve 12 yıl 6 aydır cezaevinde tutulmaktadır. Cezaevine sağlık sorunu olmadan giren ağabeyimde, başta gırtlak kanseri ve kalp rahatsızlığı olmak üzere birçok ağır hastalık oluştu. Tedavisi engellendi. Tedavi süreçleri adeta işkence süreçlerine çevrildi. Tarsus 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde tutulduğu iki yıl önce Mersin Üniversite Hastanesi’nde gırtlak kanserinden dolayı ameliyat oldu. Bu ameliyatın ertesi günü hastanenin tutuklu odasında askerlerin saldırısına uğradı. Bu şekilde Tarsus Cezaevi yerine Mersin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldü. Burada 2 gün boyunca gardiyanların fiziki işkencesine maruz kaldı." 

'HEM ÖZGÜRLÜĞÜ HEM DE SAĞLIĞINDAN OLDU'

Hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulan ağabeyinin sadece özgürlüğü değil, sağlığının da elinden alındığını dile getiren Yapıcı, "Ağabeyim ağır hastalıkları için tedavi olmalıdır. Bu mağduriyet ve hukuksuzluğun ortadan kalkmasını istiyoruz. Cezaevlerinde son 8 ayda 50’ye yakın kişinin cenazesi çıktı. Kendine bakamayacak durumda olan hasta tutuklu ağabeyimin derhal serbest bırakılması gerekir. Tedavisi için hastaneden randevu dahi almıştık. Ancak tahliyesi hukuksuz bir şekilde ertelendi. Cezaevlerinde cenazelerin çıkmaması için herkesin duyarlı olması gerekir. Bu zulüm son bulsun" ifadelerini kullandı. (MA)

Öne Çıkanlar