60 yaşında kalp ve kanser hastası olan tutuklu için çağrı

60 yaşında kalp ve kanser hastası olan tutuklu için çağrı
Bu haftaki 'F Oturumu' eyleminde bel, boyun fıtığı ve kolon kanseri olan hasta tutuklu Adnan Yalçın'ın durumuna dikkat çekilerek, serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri "F Oturumu" eyleminin 474’üncüsünü pandemiden dolayı sosyal medya üzerinden yaptı. Bu haftaki eylemde,  Gaziantep H Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutuklu Adnan Yalçın’ın durumuna dikkat çekildi.   

Pandemi sürecinin hasta mahpuslar üzerinde büyük sorunlar yarattığını belirten İHD İstanbul Şubesi Üyesi Kıvanç Sert, risk grubu olarak tarif edilen hasta, yaşlı ve engelli tutukluların neden serbest bırakılmadığını sordu. Sert, "Pandemi süresince izinli sayılarak serbest bırakılmaları yönündeki talepler adli mahpuslar yönünden kabul edilirken, politik mahpusların bu olanaktan yararlandırılmaması yönündeki ayrımcı uygulamalar, özellikle politik mahpusların sağlık yanında yaşam haklarına ağır tehdit oluşturmaya devam etmektedir" dedi. 
 
ÖLÜME TERK EDİLDİ
 
Sert, 27 yıldır tutuklu bulunan Adnan Yalçın’ın (60) hastalıklarını ise şu şekilde sıraladı: "İleri derecede kalp hastası, bel ve boyun fıtığı, yüksek tansiyon, Hepatit B ve kolon kanseri hastasıdır. Halen Gaziantep H Tipi Hapishanesi’nde tutulmakta olan Adnan Yalçın, 2015 yılında kolon kanseri ameliyatı sırasında kalp krizi geçirmiş, acil müdahale ile hayata döndürülebilmiştir. O günden bu yana hastalıkları daha da ilerleyen ve hapishane koşullarında tutulması sağlığı yanında yaşamını da tehdit eden Adnan Yalçın için, avukatları tarafından 14 Aralık 2020 tarihinde yapılan infaz ertelemesi talebi de kabul edilmemiş, bu kararla beraber Adnan Yalçın bir kere daha ölüme terk edilmişti" şeklinde konuştu.
 
AĞIR RİSK ALTINDA 
 
Yalçın’ı, 31 Mart’taki kapalı ziyarette gören kardeşinin "Ağabeyimin hastalığı son aşamaya gelmiş denilebilir, durumu gerçekten kötü. Çünkü iyi bir tedavi yapılmıyor, gerekli olan ilaçlara bile erişemiyor" diyerek duyarlılık çağrısı yaptığını ifade eden Sert, "Yalçın, hastalıkları nedeni ile yaşamını hapishanede sürdüremeyecek duruma gelmiş olmasına, pandemi nedeniyle tedaviye erişim imkanları ortadan kalktığı için sağlık yanında yaşam hakkı da ağır risk altına girmiş olmasına rağmen serbest bırakılmamaktadır. İnsan hakları savunucuları olarak, ağır hasta mahpuslar başta olmak üzere, ayrım gözetilmeksizin risk grubunda bulunan tüm mahpusların, pandemi süresince serbest bırakılmaları, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve,  kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" şeklinde konuştu. (MA)
 

Öne Çıkanlar