Hasta tutuklu Özelmalı 10 gündür açlık grevinde

Hasta tutuklu Özelmalı 10 gündür açlık grevinde
1999 yılında cezaevlerinde başlatılan 'Ölüm Orucu' eylemlerine katılan Özelmalı, yaklaşık 300 gün sürdürdüğü eylem nedeniyle Wernicke Korsakoff hastalığına yakalanmıştı.

Wernicke Korsakoff hastası olması nedeniyle "Cezaevinde kalamaz" raporu bulunmasına rağmen 30 yıldan fazladır cezaevinde olan siyasi tutuklu Kemal Özelmalı (54), tahliye edilme talebiyle 10 gündür açlık grevinde.
 
Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan Wernicke Korsakoff hastası olan 54 yaşındaki siyasi tutuklu Kemal Özelmalı, açlık grevine başladı. Özelmalı’nın açlık grevine başladığı bilgisini Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) Çukurova Temsilcisi Urfi Aksu verdi.
 
Cezaevine giderek, burada görüşçüsü olduğu tutuklu ile görüşen Aksu, Özelmalı’nın açlık grevine başladığını öğrendi.
 
Cezaevinde Özelmalı'nın tutsak arkadaşlarıyla da görüştüğünü aktaran Aksu, bu görüşmede kendisine şu bilgilerin verildiğini paylaştı: "Kemal Özelmalı'nın durumu kötü. Bu arkadaşımız ağır hasta ve cezaevinde kalamaz. Kendi ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Bizler karşılıyoruz. Çevresini tanımıyor ve sürekli unutuyor. Şu anda ise arkadaşımız açlık grevi eylemindedir. Arkadaşımız talebi, tahliye edilmesi. Bu talebi karşılana kadar eylemini devam ettireceğini belirtiyor. Bu konuda kamuoyunun duyarlı olmasını istiyoruz. Aksi takdirde burada yaşamını yitirir."
 
'BU SUÇA ORTAK OLMAYACAĞIZ'
 
Bu tehlike nedeniyle Özelmalı'nın bir an önce tahliye edilmesi gerektiği konusunda yetkililere seslenen Aksu, "Bizler kimsenin yaşamını yitirmesini istemiyor, tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Hasta tutsakların tedavilerinin engellenmesi suçtur. Bu suça ortak olmayın. Tüm cezaevlerindeki hasta tutsaklar serbest bırakılana kadar onların sesi olacağız" dedi.
 
Tahliye edilme talebiyle açlık grevine başladığı belirtilen Özelmalı, 1980 askeri darbe döneminde 7 yıllık bir tutukluluk süreci yaşadıktan sonra tahliye edildi. 1993’te tekrar tutuklanan Özelmalı, Malatya 1 Nolu DGM’de yapılan yargılama sonucunda, 1995’te "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs" suçundan idama mahkum oldu, cezası ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildi.
 
İHTİYAÇLARINI ARKADAŞLARI KARŞILIYOR
 
Baskı politikalarına karşı 1999 yılında cezaevlerinde başlatılan "Ölüm Orucu" eylemlerine katılan Özelmalı, yaklaşık 300 gün sürdürdüğü eylem nedeniyle Wernicke Korsakoff hastalığına yakalandı. Hastalığı nedeniyle zaman içerisinde cezaevinde olduğunun bile farkına varamayan Özelmalı, yine söylediklerini unutmaya ve çevresindekileri tanımamaya başladı. Sol ayağı yaralanmadan kaynaklı sakat olan Özelmalı, günlük ihtiyaçlarını diğer siyasi tutukluların yardımı ile sağlayabiliyor. 
 
Bu durumu nedeniyle geçmişte Adli Tıp Kurumu’nda yapılan kimi muayeneler sonucunda "Cezaevinde kalamaz" raporu verilen Özelmalı, buna rağmen askere alınmak istendi. Ancak yapılan muayene doğrultusunda kendisine "Askerliğe elverişli değildir" raporu verildi.
 
Ancak polis karakoluna imza atmaya gitmediği için tekrar tutuklanan Özelmalı’ya 2 kez götürüldüğü Ankara Adli Tıp Kurumu'nca hastalığına rağmen ‘Cezaevinde yatmasında hayati tehlikesi yoktur’  denilerek sağlam raporu verildi. Sağlam raporu verilmesinin gerekçesi ise, "Nerden geliyorsun?" sorusuna "Adana" cevabı vermesi ve 10'a kadar sayabilmesi gösterilmişti. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar