Hannover Savcılığı, gri pasaportla yapılan girişler hakkında bir yıl önce soruşturma açtı

Hannover Savcılığı, gri pasaportla yapılan girişler hakkında bir yıl önce soruşturma açtı
Savcılığın, Ersin Kilit'e oturum yasasına aykırı şekilde hareket ettiği gerekçesiyle soruşturma açtığı öğrenildi.

Süheyla KAPLAN 


ARTI GERÇEK- Hannover Savcılığı'nın gri pasaportlara Almanya'ya yapılan girişleri yaklaşık bir yıldan beri mercek altına aldığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, "gri pasaport skandalının" basına yansımasından bir süre önce, savcılığın, 30.07-01.08.2020 tarihleri arasında gri pasaportla ülkeye giriş yapanların mercek altına alındığı ve bu kişilere sahte davetiye gönderen Ersin Kilit hakkında daha önce soruşturma açıldığı ortaya çıktı.

Savcılığın, iddianamesini 22 Mart 2021 tarihinde tamamladığı ve "Nord Bau GmbH" şirketinin sahibi Ersin Kilit hakkında açılan soruşturmanın "Almanya'da insanların yasadışı yollar ile kalmalarına olanak sağlamaktan" olduğu  kaydedildi. 

İddianameye göre, Ersin Kilit'in, 30 Temmuz 2020 tarihinde 53 kişiye sahte davetiye gönderdiği ve 46 kişinin Almanya'ya giriş yaptığı; davetiyenin gezi ve kültür programı çerçevesince verildiği ancak bunun uygulamaya konulmadığı; bu tarihler arasında kafile Almanya'ya giriş yaptıktan sonra küçük gruplar halinde farklı farklı yerlere dağıldığı ifade ediliyor. 

Ersin Kilit ayrıca, gri pasaportla giriş yapan kafileden Ö.I, V.D, E.G, H.I ve H.D adlı kişilerin yasa dışı yollardan Almanya'da kalmalarına olanak sağlamakla suçlanıyor. 

Bu kişilerin daha sonra iltica başvurusunda bulundukları ifade edilirken, savcılığın, iltica başvurusu yapanlar arasından H.I'nin ifadesini aldığı öğrenildi.

İddianameye göre, 30.07.2020 ile 01.08.2020 tarihleri arasında Almanya'ya gri pasaportla girşi yapan diğer 41 kişinin de inceleneceği bilgisi verildi. 

Öne Çıkanlar