Halk Bankası'nın ABD Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun reddi istendi

Halk Bankası'nın ABD Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun reddi istendi
Başsavcılık, 18 Temmuz'da mahkemeye sunduğu 19 sayfalık dilekçe ile Halk Bankası'nın yaptığı başvurunun reddedilmesini istedi.

Halk Bankası'nın 'Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası' kapsamında ABD'de yargılanamayacağı yolunda Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun reddedilmesi istendi. Başsavcılık, Halk Bankası adına yapılan başvuruda sunulan gerekçelerin yargılamaya engel teşkil edemeyeceğini belirtti.

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre; New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanan Halkbankası, 35 sayfalık dilekçe Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Başvuruda Halk Bankası'nın hisselerinin büyük çoğunluğunun Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olduğunu ve devlet kurumu olduğu için ABD'de yürürlükte olan 'Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası' kapsamında yargılanamayacağı belirtildi. Ayrıca yargılamanın uluslararası hukuku da ihlal ettiği savunuldu.

Başsavcılık ise 18 Temmuz'da mahkemeye sunduğu 19 sayfalık dilekçe ile Halk Bankası'nın yaptığı başvurunun reddedilmesini istedi.

Halk Bankası'nın temyiz mahkemesinin kararında "federal adli yargının bir yabancı devlet üzerinde belirgin bir şekilde uygulanmasını" savunduğu ya da bunun Amerikan uygulamalarında büyük bir değişimin işareti olduğunu belirttiğini ifade eden savcılık, bunun tam tersi şekilde Amerika Birleşik Devletleri'nin on yıllardır uygun davalarda çoğunluğu yabancı bir devlete ait olan ticari işletmelerin ceza davası sürecini takip ve tebliğ ettiğini kaydetti.

Öne Çıkanlar