Halep’ten çekilip Rakka’ya geçiyorlar

Halep’ten çekilip Rakka’ya geçiyorlar
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yöneticisi IŞİD’in Halep’ten çekildiğini açıkladı. Yerel kaynaklar, IŞİD'lilerin güçlerini Rakka’ya gönderdiğini belirtiyor.

HABER MERKEZİ - Suriye’de 2015 yılında Halep’i tamamen kontrol edeceği yönünde kaygılar uyandıran IŞİD, kenti alamamış ancak kentin bir kısmına yerleşebilmişti. Suriye İnsan hakları Gözlemevi yöneticisi Rami Abdülrahman’ın verdiği bilgilere göre IŞİD, Halep’te kalan son üyelerini de geri çekti. Abdülrahman, Halep’in doğusunda kalan IŞİD’lilerin tamamının geri çekildiğini, Halep'te IŞİD'çi kalmadığını açıkladı. Yerel kaynaklar ise IŞİD’lilerin, Rakka’da zayıflayan güçlerine destek vermek için Halep’ten çekildiğini belirtiyor.

IŞİD, 2014’ün sonlarına doğru Rakka ve civarını ele geçirmiş akabinde Halep’e doğru ilerlemişti. Bu dönem El Nusra ve Ahrar-us Şam gibi diğer cihatçı gruplara da yönelen IŞİD, Halep’i kontrol eden El Nusra ve Ahrar-us Şam gruplarının elinden bu kenti alamadı. Ancak Halep’in doğusunda Suriye ordusunun denetiminde olan bölgelerin önemli bir bölümünü kontrol edebildi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin Tabka operasyonunu başlatmasıyla birlikte daha önce Halep’i El Nusra ve Ahrar-us Şam gibi gruplardan temizleyen Suriye ordusu, Halep’in doğusunda IŞİD’in kontrolünde olan banliyölere dönük operasyonlarını artırdı. Geçtiğimiz Mayıs ayının sonlarına doğru ise IŞİD, Rakka vilayetiyle sınır olan Meskene kasabasına kadar geri çekildi. Suriye ordusu bu operasyonlarda kasabanın hemen yanına kadar ilerleyebilmiş bir müddet sonra IŞİD’i Meskene’den de çıkarmıştı. IŞİD ise Halep'in Rakka sınırındaki kasabalara kadar gerilemişti.

Rakka operasyonunda büyük kayıplar veren IŞİD’in özellikle Halep’in doğusunda, Rakka sınırında bulunan tüm güçlerini Rakka’ya çektiğine dair bilgiler geliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yöneticisi Abdülrahman, IŞİD’in çekildiği yerle ilgili bilgi vermezken yerel kaynaklar IŞİD’in Rakka’da zayıflayan güçlerine destek vermek için çekildiğini belirtiyor. IŞİD’in geri çekilmesinden sonra Rakka’dan gelen çatışma haberleri de bu bilgileri doğrular nitelikte.

Sabah saatlerinde Rakka’nın daha önce IŞİD’den temizlenen Sanayi ve Meşleb mahallelerine 30-40 kişilik gruplar halinde saldırı düzenleyen IŞİD’lilerin Halep’ten geri çekilen gruplar olduğu ifade ediliyor. IŞİD son bir haftadır Rakka’da en fazla7-8 kişilik gruplarla saldırı düzenleyebiliyordu. Yeniden 30-40 kişilik gruplarla saldırmaları, IŞİD’in bazı güçleri Rakka’ya taşıdığı yönündeki iddiaları da güçlendiriyor.

Öne Çıkanlar