Hâkim ve savcılara öfke kontrolü eğitimi

Hâkim ve savcılara öfke kontrolü eğitimi
Erdoğan'ın kararıyla kurulan Adalet Akademisi Başkanı Özdemir, 'Yargının birçok kararı tartışılır hale geldi. Kıdem ve tecrübe eksikliğini eğitimlerle kapatmak istiyoruz' dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan ve yine 2 Mayıs’ta Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yeniden açtığı Türkiye Adalet Akademisi hakim ve savcılara öfke eğitimi verecek.

Türkiye gazetesiden Ebru Karatosun'a konuşan Adalet Akademisi Başkan Muhittin Özdemir'in akademideki eğitimlere ilişkin sözleri, gerek kadın cinayetleri davalarında zanlı lehine çıkan sonuçlar gerekse toplumsal olaylara ilişkin davalardaki alınan kararlarla eleştirilerin odağında olan yargı sistemindeki eksiklik ve sorunların itirafı niteliğinde.. 

HAKİM VE SAVCILARA MESLEĞE BAŞLAMADAN ÖNCE BU MERKEZDE 'EĞİTİM'

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 10 binin üzerinde hâkim ve savcının kendi akademileri tarafından yetiştirildiği bilgisini veren Özdemir, "Biz bir kavşak noktasında gibiyiz. Hâkim ve savcı adayları meslek öncesi eğitim, meslekteki hâkim ve savcılar da meslek içi eğitim almak üzere akademiye geliyor" dedi.

'FETÖ İHRAÇLARINDAN SONRA ÇOK SAYIDA HAKİM VE SAVCI SİSTEME KAZANDIRILDI'

Hükümetin yargıyı kontrol altına aldığı, hukuk sisteminde liyakat ve tecrübenin önemsizleştirilerek iktidara yakın yargı mensuplarının görevlendirildiği eleştirileri yapılırken, Adalet Bakanlığı'na bağlı olan söz konusu akademinin Başkanı Özdemir, hakim ve savcılara yönelik kişisel eğitim dersleri verileceğini paylaştı.

"FETÖ nedeniyle yaşanan ihraçlardan sonra çok sayıda hâkim ve savcı adayına eğitim verilerek sisteme kazandırıldı" diyen Özdemir, yetiştirdikleri hakim ve savcılara öfke kontrolü eğitimleri verdiklerini belirterek şunları söyledi:

'YARGININ BİRÇOK KARARI TARTIŞILIR HALE GELDİ'

"FETÖ süreci nedeniyle yargının birçok karar tartışılır hale geldi. Ancak Bakanlık bunun önüne geçmek için bir yargı reformu stratejisi açıkladı. Bu belgenin sloganı, ‘Güven veren adalet’. Bizim sloganımız da ‘Güven veren adalet için etkin eğitim.’ Adayların meslek öncesi eğitimlerine yönelik müdürlüğümüzün yanı sıra görevdeki hâkim savcılara yönelik meslek içi eğitim müdürlüğümüz de var."

'ÖFKE KONTROLÜ VE HUKUK DİLİ EĞİTİMİ'

"Bu iki birimin yanına ‘Kişisel Gelişim Eğitim Merkezi’ adında yeni bir alan ekledik. Özellikle kamuoyuna yansıyan savcının halı sahada top oynarken ortaya çıkan durum ya da duruşmalarda avukatlarla yaşanan iletişim tartışmalarının olmaması için kişisel gelişim, öfke kontrolü, hukuk dili ve adalete olan inanç gibi spesifik konuların ders olarak işleneceği bir merkez kurduk. Burada psikolog ve sosyal çalışmacı gibi kişiler çalışacak. Buradaki eğitim kalitesinin ölçülmesi için de ayrıca bir merkez kurduk. Daha önce kurulu olan İnsan Hakları Merkezi’ni de aktif hale getirdik."

'KIDEM VE TECRÜBE EKSİKLİĞİNİ EĞİTİMLE KAPATMAK İSTİYORUZ'

Özdemir'in "Ülkemizde adaleti içselleştiren hâkim ve savcılar yetiştirmek amacıyla, sürdürülen eğitimi reforme etmek için çalışma başlattık" demesi dikkat çekerken, 15 Temmuz’dan sonra erken kura çekerek göreve başlayan hâkim ve savcılara yönelik eğitim çalışmaları hakkında ise şunları söyledi:

"FETÖ terör örgütü nedeniyle hâkim ve savcıların ihraç edilmeleri sonucu erken kura çekenler oldu. Bu hâkimlere yönelik de bizim bölge adliye mahkemelerinde zorunlu eğitimlerimiz var. 2 bin 800 kişiye eğitim verdik. 

Örneğin, aile hâkimleri, bulundukları bölge adliye mahkemelerinin aile hukukuna bakan dairelerinde 15 gün süreyle kıdemli hâkimlerden sordukları soruların cevaplarını alıyorlar. Bunu telafisi etmeye çalışıyoruz. Bu nedenle meslek içi eğitim faaliyetlerini ağırlık verdik. 2018 yılında 70 program yaptık. 4 bin 709 ilk derecede mahkemelerinde görev yapan hâkim ve savcının yanı sıra, BAM’larda 759 kişiyi eğittik. Kıdem ve tecrübe eksikliğini eğitimlerle kapatmak istiyoruz." 

Öne Çıkanlar