Haftada iki diş tüketmek kanserden koruyor

Haftada iki diş tüketmek kanserden koruyor
Sarımsak, tansiyon, damar tıkanıklığı, kolesterol gibi rahatsızlıklarla mücadelede faydalı besinlerden biri ancak son yıllarda kanserden koruyucu etkisiyle öne çıkıyor.

Sarımsak faydaları ile dikkat çeken besinler arasında yer alıyor. Tansiyon, damar tıkanıklığı, kolesterol gibi rahatsızlıklarla mücadelede en büyük yardımcılardan biri olan sarımsak, faydalarının bu kadar fazla olmasına karşın kokusu nedeniyle tercih edilmeyebiliyor. Yapılan çalışmalar sarımsak yemenin meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Çin populasyonunda yapılan bir çalışmada haftada 2 kez çiğ sarımsak yiyenlerin kansere yakalanma risklerinin yarı yarıya azaldığı tespit edildi.



Klinik bir çalışmada, metformin ve sarımsak özü alan hastalarda tek başına metformin alanlara göre daha iyi bir glisemik kontrol sağlandığı görüldü (ayrıca sarımsak alan grupta düşük trigliserid ve total kolesterol seviyeleri vardı). Bilim insanları, besin zehirlenmelerinde sıklıkla karşılaşılan campylobacter jejuni bakterisine karşı geleneksel antibiyotiklerden ziyade sarımsağın 100 kat daha etkili olduğunu saptamışlardır.

Araştırmacılar allium sebzelerinden (soğan, sarımsak, pırasa) yüksek bir diyet tüketen kadınlarda kalça artiritinin görülme oranı daha az. Bu sebzelerde bulunan dialil disülfür denilen bileşik eklemlerde kıkırdak yıkımını engeller. Ezildiğinde hidrojen sülfit açığa çıkar bu da sağlıklı kan basıncı seviyelerini destekler ve kalp üzerinde sayısız olumlu etkisi vardır.

Tadını seviyorsak pişmiş yemeklere koymak yerine çiğ tüketilebilir çünkü pişirme işlemi hidrojen sülfit oluşumunu engeller. Kötü kokusundan ötürü çiğ yenmez bu diyorsanız; yapılan bir çalışmaya göre sarımsağın sütle birlikte tüketiminin ağız kokusunu azalttığı tespit edildi. 

Öne Çıkanlar