2 yıldır bulunmayan üniversiteli Doku’nun ailesi: Biz siyaset bilmezdik, tüm bunlarla 5 Ocak'ta tanıştık

2 yıldır bulunmayan üniversiteli Doku’nun ailesi: Biz siyaset bilmezdik, tüm bunlarla 5 Ocak'ta tanıştık
Dersim’de iki yıldır kayıp olan Doku için basın açıklaması gerçekleştirildi. Aile, Doku'nun bulunması için Meclis'e sunulan önergeyi reddeden AKP ve MHP'li vekillere tepki gösterdi.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK-Dersim’de 5 Ocak 2020’den bu yana kendisinden haber alınmayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun ailesinin adalet arayışı sürüyor. Kaybolmasının üzerinden tam iki yıl geçen Gülistan’ı arayışlarını sürdüren Doku ailesine yetkilerin verdiği hiçbir söz tutulmadı. Aile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere çok sayıda yetkiliyle görüşmesine rağmen dosyada bir ilerleme kat edilmedi. Gülistan’ın kaybolmadan önce en son görüştüğü tespit edilen dosyanın baş şüphelisi Zainal Abarakov tutuklanmadığı gibi ailenin hiçbir talebi olumlu karşılanmadı. İki yıldır çocuklarını arayan Gülistan Doku’nun annesi Bedriye Doku, babası Halit Doku ve ablası Aygül Doku, Tunceli Adliyesi önünde oturma eylemi başlattı.

KADINLAR ‘GÜLİSTAN DOKU NEREDE’ DİYE SORDU

Doku ailesi çocuklarının kaybolmasının yıl dönümünde Dersim'de Seyit Rıza Meydanında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim Barosu, demokratik kitle örgütleri ve kadın örgütleri katıldı. Polis, açıklama öncesi alanda yoğun güvenlik önlemi aldı. Kadınlar açıklama öncesi meydanda bulunan ağaca Gülistan Doku’nun fotoğraflarını asarak, ‘Gülistan Doku nerede?’ diye sordu.

BABA HALİT DOKU FERYAT ETTİ: KIZIMI BULUN

Eline kızının fotoğrafını alan baba Halit Doku, gözyaşlarıyla feryat ederek "Ben bir babayım, ciğerim yanıyor ciğerim. Adalet istiyorum. Katili yakalayın. Kızımı istiyorum. Adalet istiyorum. İki yıldır kızımı arıyorum. Artık yeter. Kızımı bulun kızımı" dedi.
ANNE DOKU: NİYE KİMSE KATİLİ YAKALAMIYOR?

Anne Bedriye Doku da gözyaşlarına hakim olamadı. Meydanda toplanan kalabalığa seslenen anne Bedriye Doku, "Allah var yeter. Kızımı istiyorum" dedi. Kızının bulunması için yetkililere seslenen anne Doku, "Akşam başınızı yastığa koyduğunuzda nasıl vicdan azabı çekmiyorsunuz? Demiyor musunuz bugün bunların başına gelen yarın bizim çocukların da başına gelebilir. Bunları düşünmüyor musunuz? Katili yakalayın. Onun evi aranmadı, bilgisayarına ve telefonuna el konulmadı. Evini apar topar topladı. Niye kimse katili yakalamıyor? Niye bize yardım etmiyor?" diye sordu.

YILMAZ: VALİ VE SAVCININ SÖYLEMLERİ ŞÜPHELİLERİ AKLAYAN TARZDA

Ailenin konuşmalarının ardından Dersim Kadın Platformu Üyesi Raife Yılmaz basın açıklamasını okudu. Gülistan Doku'nun kaybolmasının üzerinden tam iki yıl geçtiğini hatırlatan Yılmaz, başlatılan soruşturmanın "intihar" iddiası üzerinden yürütüldüğünü belirtti. Gülistan’ın kaybolmadığının, kaybettirildiğine inandıklarını ifade eden Yılmaz, "Dosyanın tek şüphelisi ve Gülistan'ın en son görüştüğü kişi olan Zaynal Abarakov’un ise bu süre zarfında sadece ifadesine başvuruldu. Ailenin yetkililerle yaptığı görüşmeler sonuçsuz kaldığı gibi verilen sözler tutulmadı. Şüpheliler hakkında herhangi bir işlem yapılmazken abla Aygül Doku hakkında dava açıldı. Tüm bunların sonucunda aile adliye önünde oturma eylemi başlatmış ve vali ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Vali ve savcının söylemleri şüphelileri aklayan tarzdadır. Annenin 'Gülistan bulunana kadar buradan gitmeyeceğiz' sözleri üzerine valinin ‘ne isterseniz yapın’ söylemi yetkililerin bu olayı önemsemedikleri ve kendileri nezdinde kapattıklarının göstergesidir. Haftalardır, aylardır, yıllardır yasalar etkili uygulanmıyor. Kaybolduğu ilk günden beri bu işin takipçisi olacağımızı ve Gülistan bulunana kadar da vazgeçmeyeceğimizi belirtmiştik. Failleri aklamanıza, korumanıza izin vermeyecek, hesap soracağız" dedi.

ABLA DOKU’DAN AKP VE MHP MİLLETVEKİLLERİNE TEPKİ

Açıklamasının ardından Doku ailesi açıklamaya katılanlarla birlikte aylarca arama çalışmasının yapıldığı Dinar Köprüsü’ne geçti. Köprü başında çağrılarını sürdüren aile kızlarının bulunmasını istedi. Burada yetkililere seslenen abla Aygül Doku, mülki amirlerin olayı aydınlatmadığı gibi Gülistan’ın bulunmaması için ellerinden geleni yaptığını söyledi. Meclis’e sunulan Gülistan Doku için araştırma komisyonun kurulması önerisinin AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini ifade eden abla Doku, "Ben 5 Ocak’a kadar siyaset bilmezdim. Devlet, vali, cumhurbaşkanını bilmezdim. Ben tüm bunlarla 5 Ocak günü tanıştım" dedi. Elinde kaybolan kardeşi Gülistan’ın kediyi severken çekilmiş fotoğrafını gösteren abla Doku, "Gülistan bu fotoğrafta kediye merhamet duyuyor. Kediyi seviyor. AKP ve MHP milletvekillerine çağrımdır. Gülistan’ın bu kediye duyduğu merhameti siz Gülistan’a duymadınız. Gülistan için komisyon kurulsun denildi, sizin oylarınızla reddedildi. Siz Gülistan’ın bir kediye duyacağı merhamete bile sahip değilsiniz. Bir insan, 21 yaşında, üniversite öğrencisi, iki yıldır bu ülkede nasıl bulunmaz?" diye sordu.

KILIÇDAROĞLU AİLEYİ ARAYIP DESTEK VERDİ

Milletvekillerinin, muhalefet partilerin genel başkanlarının kendilerini arayarak destek verdiğini ifade eden Doku, dün akşam CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ailesini aradığını söyledi. Kılıçdaroğlu’nun bu konuyla yakından ilgilendiğini, dosyanın bir örneğini istediğini anlatan Doku, "Sayın Kılıçdaroğlu hem dosyanın bir örneğini hem de üniversite duvarı üzerinde bulunan ve çözülmediği söylenen kamera kayıtlarını istedi. Onları çözülmesi için yurt dışına göndereceklerini ifade etti. Bizim yanımızda olduğunu, yakında kente gelerek aileyi ziyaret edeceğini iletti" dedi.

DOKU AİLESİNDEN ÜÇ TALEP

Doku ailesi olarak vermiş oldukları mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Doku, "İnsan durup dururken nasıl sır olur?" diye sordu. Gülistan’ı bulana kadar Dersim’den ayrılmayacaklarını ifade eden Doku, üç talep sıraladı. Öncelikle Gülistan’ın bulunmasını isteyen Doku, kendilerine bu cehennemi yaşatanlardan yargı önünde hesap sorulmasını ve aralarında İŞKUR müdürünün de olduğu kurum amirleri ve görevliler hakkında gereken işlemlerin yapılmasını istedi. Abla Doku, talepleri yerine gelene kadar mücadelelerinden vazgeçemeyeceklerini eylemlerini sonlandırmayacaklarını aktardı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar