Gözaltındaki gazetecilere mesleki faaliyet sorgusu

Gözaltındaki gazetecilere mesleki faaliyet sorgusu
‘Sohbet’ adı altında sorguya alınan gazetecilere, haberleri takip etmek için kimden talimat aldıkları, basın açıklamalarını hangi amaçla izledikleri soruldu.

Van’da gözaltında olan gazetecilere İl Emniyet Müdürlüğü’nde "sohbet" adı altındaki sorguda, haberleri takip etmek için kimden talimat aldıkları, basın açıklamalarını hangi amaçla izledikleri, haber kaynaklarıyla yaptıkları telefon görüşmeleri ve seyahatlerinin sorulduğu öğrenildi.

Van’da 6 Ekim'de gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala, Yeni Yaşam Gazetesi dağıtımcısı Fehim Çetiner ve eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem, 4 gündür gözaltında. Gözaltı kararı veren savcının soruşturmaya "gizlilik" kararı getirmesi nedeniyle gazetecilerin hangi gerekçeyle gözaltına alındıkları bilinmiyor.

Savcı İsmail Köker, aynı zamanda Çatak ilçesi kırsalında 11 Eylül'de askerlerce gözaltına alınmalarının ardından helikopterden atılan Servet Turgut’un yaşamını yitirdiği, Osman Şiban’ın ise ağır yaralandığı olayla ilgili kolluk görevlileri hakkında açılan soruşturmayı yürüten isim.

Gözaltındaki gazeteci ve dağıtımcılarla görüşen Van Barosu Yönetim Kurulu üyesi ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi üyesi Avukat Barış Oflas, operasyonun temel sebebinin bölgede yaşanan hak ihalelerinin kamuoyuyla paylaşılmasına engel olmak olduğunu söyledi.

‘NEREDE BİR HAK İHLALİ OLSA BU GAZETECİ ARKADAŞLAR ORADA’

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) sonrası birçok basın kurumunun kapatıldığını hatırlatan Oflas, o dönemden bugüne aratarak devam eden bir baskı politikası olduğunu belirtti. Birçok gazeteci tutuklanmasına rağmen basın kurumlarının ayakta kalmak için mücadele içerisinde olduğunu dile getiren Oflas, "Mezopotamya Ajansı da bu süreçte açılan ve uzun uğraşlar sonucunda toplumda güvenilir bir haber alma kaynağı olan, topluma doğru haberi ulaştırmaya çalışan bir kurumdur. MA muhabirlerinin çoğunu da bireysel olarak tanıyorum. Bu kentte nerede bir hak ihlali olsa, nerede gizlenmeye çalışılan bir olay varsa, her zaman bu gazeteci arkadaşlar bu haberleri topluma ulaştırmaya çalıştıklarının doğrudan şahidiyiz. Özellik 3 yıldır Van’da bütün hak ihalelerini emek vererek ortaya çıkaran, gereceği topluma ulaştırmaya çalışan gazetecilerdir. Tabi bir gazetecinin sırf mesleki görevini yapması münasebetiyle gözaltına alınması ve susturulmaya çalışılması hak ihlali niteliğindedir. Siz ülkede birçok basın kurumunu kapatırsanız, gazetecileri cezaevine atarsanız, sırf haber takibi yapıyor diye insanları dinlerseniz ve bunları örgütlü bir suç kapsamında yapıyorlarmış gibi masumiyet karinesini hiçe sayarak değerlendirirseniz, sizin basın özgürlüğü konusunda olacağınız sıralama Çin'den veya diktatörlükle yönetilen diğer ülkelerden daha da geride olur" diye konuştu.   

‘GİZLİLİK KARARI ALGI OPERASYONU OLUŞTURMAYA DÖNÜK’

Oflas, gazetecilerin gözaltına alındığı soruşturma dosyasına "gizlilik" kararı getirme yoluna başvurmalarının temel sebebinin de kamuoyunda basın mensuplarına yönelik bir algı oluşturmaya dönük olduğunu ifade etti. Gizlilik kararı alınmasını gerektirecek herhangi bir durum olmaması nedeniyle kararın kabul edilmez olduğunu söyleyen Oflas, "Gizlilik kararı, savunma hakkının ihlalidir. Bir avukat olarak müvekkilinizin dosyasında savunma yapabilmeniz için sizin bütün delilleri tartışabilmeniz ve bu deliller üzerinden bir savunma yapmanız gerekiyor. Gizlilik kararını hukuki görmüyoruz. Gizlilik kararıyla dosyanın doğrudan şüphelisi olan kişilerden, avukatlardan gizlenen bilgiler, belgeler, deliller ve tape kayıtları başka basın organlarına servis ediliyorsa, burada insanın aklına gelebilecek tek bir şey var. O da bir algı yaratma operasyonu olduğudur" ifadelerini kullandı.

‘MASUMİYET KARİNESİ HİÇE SAYILDI’

Gazetecilerin gözaltına alınma anlarına dair polis tarafından çekilip, servis edilen görüntülerin ana akım medya tarafından "örgüte operasyon" şeklinde haberleştirilmesi de masumiyet karinesinin hiçe sayılmasına neden olduğunu hatırlatan Oflas, şunları ifade etti:

"Kamuoyu ve toplum olayın böyle olmadığını zaten biliyor. Yani gazeteciler her gün emniyetle yan yana olan gazeteci arkadaşlardır. Yapılan bir basın açıklamasını polislerle birlikte takip ediyorlar. Biz buna kendimiz birebir şahitlik ediyoruz. Her gün emniyetle birebir karşılaşan, emniyet mensuplarıyla yan yana olan kişilerdir bunlar. Bunların evleri basılarak, yüz üstü yatırılarak ve ters kelepçelenerek gözaltına alınmaları doğru değil, hukuki değil ve masumiyet karinesine aykırıdır."

‘SOHBET’ ADI ALTINDA SORGU: HABERLERİ TAKİP ETMEK İÇİN KİMDEN TALİMAT ALDINIZ?

Av. Oflas, emniyet ve savcılıkla yaptıkları görüşmelerde soruşturma dosyasına ilişkin suç delili olarak telefon tape kayıtları ve dinlemelerinin olduğu bilgisine ulaştıklarını da paylaştı. Oflas, gözaltındaki isimlerden gazeteci Nazan Sala ve Jinnews muhabiri Şehriban Abi’nin "sohbet" adı altında gayri hukuki sorguya alındığını da paylaştı. Sohbet adı altında yapılan bu sorgularda gazetecilere haberleri takip etmek için kimden talimat aldıkları, haber kaynaklarıyla yaptıkları telefon görüşmeleri, basın açıklamalarını hangi amaçla izledikleri ve kent dışına yine haber amaçlı yaptıkları seyahatlerin sorulduğunu aktardı. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar