'Görünmeyenler' soruşturmasına takipsizlik

'Görünmeyenler' soruşturmasına takipsizlik
Kayıp başbakanlık eski çalışanı Hüseyin Galip Küçüközyiğit için Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi. Uluslararası Af Örgütü ise Acil Eylem Planı yayınladı.

Ali ÇELİK


ARTI GERÇEK - Ailesinin kaçırıldığını iddia ettiği Hüseyin Galip Küçüközyiğit hakkında 18 gün sonra atanan savcılık takipsizlik kararı verdi. 35 gündür kayıp olan (29 Aralık 2019'dan beri) başbakanlık eski çalışanı KHK’li Hüseyin Galip Küçüközyiğit’in kızının, babasının takip edildiğine dair bulduğu kamera kayıtlarına rağmen savcılık zorla kaçırmaya dair herhangi bir delil olmadığını ifade etti. Kaybolma olayının adli değil idari bir işlem olduğunu belirten Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, kayıp şahısları bulma görevinin ise İl Emniyet Müdürlüğü’ne ait olduğunu belirtti. 

Hüseyin Galip Küçüközyiğit'in kolluk kayıtlarına "aranan şahıs" olarak kaydının düşüldüğü vurgulanan kararda şöyle denildi:

"Şahsın bulunmasını müteakip zorla kaçırıldığına, alıkonulduğuna veya hürriyetinin tahdit edildiğine veya başkaca bir suça maruz kaldığına dair bir delil bulunması halinde soruşturma yapılması gerektiği anlaşıldığından: Olay hakkında KAMU ADINA KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA karar verildi."

ULUSLARASI AF ÖRGÜTÜ ACİL EYLEM PLANI YAYINLADI: 'DERHAL SORUŞTURMA BAŞLATILMALI'

Dünya çapında 7 milyondan fazla üyesi ve destekçisi olan Uluslarası Af Örgütü ise 29 Aralıktan beridir kayıp olan Hüseyin Galip Küçüközyiğit’in bulunması için acil eylem planı yayınladı.

Planda Küçüközyiğit'in 15 Temmuz 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından KHK ile Başbakanlıktaki görevine son verildiğine dikkat çekildi. Ailesinin bir kaçırma vakasından şüphelendiğinin altı çizildi. "Türk yetkililer Hüseyin Galip Küçüközyiğit'in nerede olduğunu tespit etmek için derhal soruşturma başlatmalı ve acilen ailesini bilgilendirmeli" denildi.

'BABAMIN TAKİP EDİLDİĞİ KAMERA KAYITLARINA ULAŞTIM'

Artı Gerçek'e konuşan Hüseyin Galip Küçüközyiğit'in kızı Nursena Küçük Özyiğit, savcılığın takipsizlik kararına tepki gösterdi:

"Babam 29 Aralık'ta kaybedilmiş, ben 30 Aralık'ta yanımıza geleceğini söylediği için tüm gün beklemiştim. 31 Aralık günü ise Kocaeli'nde karakola kayıp başvurusunda bulundum. Sokağa çıkma yasağının bittiği 4 Ocak tarihinde başvuru için savcılığa gittiğimde bana ‘karakol evrakları göndermemiş, işlem yapamayız’ dediler. Karakolda ise ‘baban bulununca ifadesini ekler öyle savcıya yollarız’ denildi. Ben 5 Ocak'ta Ankara'da savcılığa başvurdum.6 Ocak'ta ise babamın takip edildiği görülen kamera kaydına ulaşabildim."

18 GÜN GEÇTİKTEN SONRA ATANAN SAVCI TAKİPSİZLİK KARARI VERDİ

Nursena Küçük Özyiğit aynı gün yapılması gereken savcı atamasının 18 gün geçtikten sonra yapıldığına dikkat çekti. Özyiğit, "Kamera kayıtları ulaşılamaz hale gelmişti. Savcı atamasının yapılması ile babamın aracı ile ilgili üç çelişkili ifade araştırılacak, en azından ulaşılabilir durumda olan kamera kayıtları incelenerek babam bulunabilecek diye sevinirek Kocaeli'ndeki Savcı ile görüşmeye gittim, fakat burada dosyaya takipsizlik kararı verildiğini öğrendim" diye konuştu.

'35 GÜN GEÇMESİNE RAĞMEN HALA BİR İLERLEME YOK'

Özyiğit babasının 35 gündür kayıp olmasına rağmen herhangi bir ilerlemenin olmadığını vurguladı:

"Babamın kaybolmasının üzerinden 35 gün geçmesine rağmen hiç bir ilerleme yok. Çok geç atanan savcı ise takipsizlik kararı verdi, ‘babamın kaçırıldığını düşünüyorum’ dediğimde ‘olay Ankara'da gerçekleşmiş oraya başvur’ yanıtını aldım. Neyse ki Ankara'ya başvurumu önceden yapmıştım, normalde birleşmesi gereken iki dosyadan birisinin kapatılması diğer dosya hakkında da etkin soruşturma yürütülmesi konusunda şüpheye düşmeme sebep oldu." 
Babası için Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı Acil Eylem Planı’nın ise kendilerini sevindirdiğini ifade eden Küçüközyiğit, "Bu bildiri ile ulusal ve uluslararası alanlarda konunun duyurulması ile işlemlerin hızlanacağını umut ediyorum" dedi.

'OLAYIN ÜSTÜ ÖRTÜLMESİN'

Özyiğit, yetkili makamlara ve kamuoyuna da bir çağrıda bulundu:

"Ankara'daki savcının olayın üstünün örtülmesine izin vermeden babamı bir an önce bulmasını ve suçluların cezalandırılmasını, bu süreçte ise sosyal medyadan verilen destek ile babamın kaybedilişinin unutturulmasına izin verilmemesini istiyorum."

Hüseyin Galip Küçüközyiğit'ten, 29 Aralık'tan beri haber alınamıyor. Küçüközyiğit son olarak Ankara Kızılay Meydanı'na 400 metre mesafede bulunan bir noktada görülmüştü.

Öne Çıkanlar