Mahkemeden Gölköy’de HES projesine iptal: Çevre Bakanlığı'nın imar değişikliği hukuka aykırı

Mahkemeden Gölköy’de HES projesine iptal: Çevre Bakanlığı'nın imar değişikliği hukuka aykırı
Ordu'da daha önce de Kardelen Hidroelektrik Santrali için yürütmeyi durdurma kararı veren mahkemenin bu kararıyla birlikte HES projesi tamamen iptal oldu.

Ordu 1’inci İdare Mahkemesi,, Gölköy ilçesine bağlı Çetilli, Çatak ve Gölköy merkez mahallelerini kapsayan Kardelen Hidroelektrik Santrali (HES) için açılan davada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği imar değişikliği kararını hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle bozdu. Daha önce de Kardelen HES için yürütmeyi durdurma kararı veren mahkemenin bu kararıyla birlikte HES projesi tamamen iptal oldu.

ORDU ÇEVRE DERNEĞİ: ARTIK BURADA HES YAPILAMAYACAK

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ordu Çevre Derneği, "Bu imar değişikliği konulu ikinci HES davamız. Korgan Çiftlik Mahallesi’nde de aynı biçimde imar değişikliği davamız vardı. Onu da kazandık. Bu dava da lehimize sonuçlandı. HES yapılmak istenen yerdeki dere Gölköy ilçesinin içinde geçen dere. Deredeki su o kadar az ki, HES yapıldığında bölge olumsuz etkilenecekti. Bilirkişi heyeti raporunda bu da belirtiliyordu. Gölköy’ün içinden başlayarak Gölköy, Çatak ve Çetilli mahallelerini kapsayan imar değişikliği bozuldu. Artık burada HES yapılamayacak" denildi.

Şirketin HES için aldığı ÇED’in süresinin de bittiği belirtilen açıklamada ayrıca "Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde yerinde inceleme yapıp rapor göndermeleri gerekiyor. Şu an HES şirketinin bölgede bir çalışması yok. Hem mahkeme kararıyla hem de ÇED’in süresinin bitmesi nedeniyle artık HES tehlikesi kalmadı" ifadelerine yer verildi. (MA)

Öne Çıkanlar