Gıdadaki oynaklık enflasyona yansıdı

Gıdadaki oynaklık enflasyona yansıdı
Nisan'da TÜFE yüzde 11,87'ye ulaşırken domates fiyatları yüzde 60'dan fazla arttı. Patlıcan yarı yarıya düştü. Peki neden?

EKONOMİ - 8,5 yılın zirvesindeki enflasyonda gıda fiyatlarının oynaklığı ön planda kalmaya devam ediyor. Nisan ayında tüketici enflasyonu yükselişini sürdürerek yüzde 11,87'ye ulaşırken domates fiyatları yüzde 60'dan fazla arttı, patlıcan fiyatları yarı yarıya düştü. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) sebze ve meyvede üretici ile market arasındaki fiyat farkının yüzde 646'ya kadar çıktığını hesapladığı nisan ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri sert fiyat hareketleri raporladı:

NİSANDA FİYATI EN ÇOK ARTAN: DOMATES

TÜFE'de aylık bazda en çok yükselen kalem yüzde 61,03 ile domates oldu. Domatesi yüzde 29,33 ile patates izledi. En çok düşen ise yüzde 47,99 ile patlıcan olurken bunu yüzde 46,66 ile salatalık takip etti. Taze fasulye, kabak, sivri biber fiyatları da sırasıyla yüzde 42,31 yüzde 41,31 ve yüzde 37,79 düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2017 enflasyon sepetinde gıda ve alkolsüz içecekler kaleminin ağırlığı yüzde 21,77 ve domatesin tüketici enflasyonu içerisindeki payı yüzde 0,7. Patlıcanın ise yüzde 0,1…

DOMATES VE PATLICAN FİYATLARINI NE ETKİLEDİ?

Hızlı değişen arz talep dengesi, sebze meyve fiyatlarındaki sert değişimin nedeni olarak görülüyor. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayında domates fiyatları için, "Örtü altında ara dönem olmasına bağlı olarak hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyatlarda artışa yol açtı" demişti. Patlıcan için ise kabak, salatalık ve sivri biberi de buna ekleyerek, "Bu ürünlerde hasat edilen ürün miktarının artmasıyla birlikte arzın yoğunlaşması fiyatları düşürmüştür" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ekonomistler sebze meyve fiyatlarının yapısal olarak arz-talep değişimine hassasiyeti değişmedikçe fiyatlardaki oynaklığın gıda fiyatlarını ve buradan da manşet rakamı etkilemeye devam edeceği görüşünde.

GIDA KOMİTESİ ÜRÜN BAZLI TEDBİR UYGULUYOR

Merkez Bankası koordinasyonunda Gıda Komitesi, şubat ayı sonunda aldığı kararla ürün bazlı tedbirler uyguluyor. Ocak ayında gıda fiyatlarının enflasyona etkisini yeniden karar metnine alan Merkez Bankası, nisan ayı toplantısının karar metninde de maliyet yönlü gelişmelerle birlikte gıda fiyatlarındaki oynaklığın enflasyona etkisine dikkat çekmişti.

Öne Çıkanlar