Gezi'nin yıldönümünde 100'e yakın gözaltı, yakın mesafeden biber gazlı müdahale, gazetecilere darp

Gezi'nin yıldönümünde 100'e yakın gözaltı, yakın mesafeden biber gazlı müdahale, gazetecilere darp
Gezi yıldönümü dolayısıyla Taksim'de bir araya gelen onlarca yurttaş polisin biber gazlı müdahalesiyle karşılaştı. Tele1 muhabiri darbedildi, 3 gazeteci gözaltına alındı.

Yağmur KAYA


+GERÇEK-  Gezi Direnişi'nin 9'uncu yıldönümü nedeniyle Taksim Dayanışması'nın çağrısı üzerine Taksim'de bulunan Makine Mühendisleri Odası önünde saat 19:09'da yapılacak olan açıklama öncesi, polis bina önüne gözaltı otobüslerini getirdi. Gezi Parkı ise öğle saatlerinden itibaren kapatıldı. İstiklal Caddesi'nden çıkan bazı sokaklar polis barikatıyla kapatıldı. Yurttaşlar ise onlarca kolluk kuvvetlerinin bulundu sokakta toplanmaya başladı. Burada yapılan basın açıklamasında polis şiddeti sonucu hayatını kaybedenler anıldı. "Her yer Taksim her yer direniş" sloganının atıldığı basın açıklamasının ardından kalabalık, Gezi Parkı’nda anma yapmak amacıyla yürümek istedi. Polis göstericilerin önüne barikat kurdu.

POLİS AHMET ŞIK'I DARP ETTİ

Polise ‘bariyerleri açın’ çağrısı yapan Taksim Dayanışması, "Bugün hep bir arada Gezi'ye güç veren tüm kurumlar adına Gezi'de kaybettiğimiz canların aileleri ile birlikte burada anmamızı yapmak istiyoruz. Bariyerleri açın. 9 yıldır adalet istiyoruz. 9 yıldır adalet diye haykırıyoruz" ifadelerini kullandı.Yaşanan arbedenin ardından polis göstericilere biber gazıyla saldırdı. Aralarında gazetecilerin de olduğu çok sayıda kişi biber gazından etkilendi. Bu sırada bir kişi biber gazı nedeniyle fenalaşırken, polis TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ı da darp etti.

Polis, abluka dışında kalan kitlenin "Her yer Taksim her yer direniş" sloganı atmasıyla yurttaşları gözaltına almaya çalıştı. Kitlenin, açıklamanın yapılacağı Makine Mühendisleri Odasına doğru yürüme kararı almasıyla gerginlik sona erdi.  Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla onlarca yurttaş TMMOB Makine Mühendisleri Odası önünde bir araya geldi.  Eylemde, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Gezi'de düşene dövüşene bin selam" sloganı atan kitle, hep bir ağızdan Gezi Direnişi'nde hayatını kaybeden isimlerini anarak, "Yaşıyor" diye haykırdı. Bu arada polis saldırının ardından onlarca kişinin Makina Mühendisleri Odası binasına sığındığı öğrenildi. Binayı ablukaya alan polisin içeridekilere anons geçerek, "3'er 3'er çıkın. Slogan atanı gözaltına alacağız" diye seslendiği belirtildi. 

TİP'İN AÇIKLAMASINA POLİS MÜDAHALE ETTİ

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Gezi'nin Yıldönümü dolayısıyla Taksim Meydanı'nda yapmak istediği açıklamaya polis müdahale etti. Çok sayıda kişi darp edilerek ters kelepçeyle gözaltına alındı.

FLASH TV'DEN 3 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

İstiklal Caddesi'nin başlangıcında Flash TV'den 3 gazeteci gözaltına alındı. Ayrıca Tele1 muhabiri de polis tarafından darbedildi. Darbedilen Tele 1 muhabiri Engin Açar, geçtiğimiz günlerde Ayasoyfa'daki tahribatı görüntülemek isterken gözaltına alınmış, ardından serbest bırakılmıştı.

Polis, eylemlerini sonlandıran eylemcilerin sokaktan ayrılmalarına engel oluyor. İpek Sokak'ın her iki girişi polis tarafından kapatıldı. Kitlenin dağılmasına izin verilmedi. Eylemciler darbedilerek gözaltına alındı. Çok sayıda kişi yaralandı. 100'e yakın kişi gözaltına alındı.

TMMOB eylemcileri içerden çıkardı ve kapıyı kapattı. Basın alandan çıkarıldı.

MUSA PİROĞLU: DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ

Gözaltılara ilişkin açıklama yapan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, "Gezi günlerini aratmayan bir polis saldırısı ile karşılaştık. Çok fazla gözaltı var. Korku onlara ait. Biz diz çökmedik diz çökmeyeceğiz" dedi.

Gözaltı sayısının 200'e ulaştığı öğrenildi.

Grup dağılırken polisin barikatları topladığı görüldü. 

Bu arada polis saldırısının ardından onlarca kişi Makina Mühendisleri Odası binasına sığındı.

Binayı ablukaya alan polis içeridekilere anons geçerek, "3'er 3'er çıkın. Slogan atanı gözaltına alacağız" şeklinde seslendi. Taksim Dayanışması'ndan isimlerin polis ile konuşmasının ardından binadakilerin üçerli gruplar halinde çıkmalarına izin verildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar