Gezi Davası'nda cezaya karşı oy kullanan hakim: İnandırıcı ve hukuki delil yok, beraat etmeliler

Gezi Davası'nda cezaya karşı oy kullanan hakim: İnandırıcı ve hukuki delil yok, beraat etmeliler
Gezi Davası’nda dosyadaki tek delilin telefon kayıtları olduğunu ve bunun da yasa dışı elde edildiğini belirten hakimin sanıklar için beraat ve tahliye istediği ortaya çıktı.

Gezi Davası'nda verilen hapis cezalarına karşı oy kullanan hakimin, karşı oy yazısında dava kapsamında suçlama konusu yapılan delillerin hukuksuzca elde edildiğini belirterek, başka da delil olmadığını bildirdiği ortaya çıktı.

Gezi Davası'nda Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay ve Yiğit Ali Emekçi'ye de 18’er yıl hapis cezası ve tutuklama kararı verildi.

‘DİNLENME KAYITLARINDAN BAŞKA DELİL YOK VE KANUNA AYKIRI’

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada üç hakimden ikisi kararı onadı, bir hakim ise karşı oy kullandı. Hakimlerden Murat Bircan'ın 2018'de AKP'den milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıkmştı.

Sözcü’den Fırat Fıstık’ın haberine göre karara karşı çıkan hakim ise gerekçesinde dinleme kayıtlarından başka delil olmadığı, kayıtların kanuna aykırı elde edildiğini vurguladı. Verilen karşı oyun gerekçesinde şöyle denildi:

"Dosya içeriğinde dinleme kayıtlarından başka delil yok.  İlk dinleme kararı 2013'te "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçu için alınmış."

"Hükümete Karşı Suç" suçundan alınan dinleme kararı yok. 2014'te söz konusu madde dinleme kapsamındaki suçlara eklenmiş. Bu tarihten sonra alınan bir dinleme kararı yok. Dosyadaki tüm dinleme kayıtları 2 Aralık 2014 tarihinden önce.  Bu haliyle dinleme kayıtları kanuna ve hukuka aykırı delil niteliğindedir."

‘KANUNA AYKIRI DELİLLE HÜKÜM KURULMAZ, SOMUT KANIT YOK’

"Yerleşik Yargıtay İçtihatlarına göre dosyadaki dinleme kayıtları yasak delil mahiyetinde. Sanıkların kanuna aykırı dinleme kayıtlarına karşı beyanları da yasak delile dayandığından hükme esas alınamaz. Aksi kabul edilse dahi dinleme kayıtlarını destekleyen somut kanıtlar yok. Tek başına dinleme kayıtları sanıkların üzerlerine atılı suçlardan mahkumiyetlerine yeter değil."

‘CEZALANDIRILMALARI İÇİN İNANDIRICI BAŞKACA BİR ‘DELİL’ YOK, BERAAT VE TAHLİYE VERİLMELİ’

"Sanıkların üzerlerine atılı suçlardan cezalandırılmalarına yeterli her türlü kuşkudan uzak, somut, kesin ve inandırıcı başkaca delil bulunmadığından beraati, tutuklu sanık Osman Kavala'nın tahliyesi ile diğer sanıkların tutuklanmaması gerektiği görüşündeyim." 

Öne Çıkanlar