Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan mülteci yanarak öldü

Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan mülteci yanarak öldü
İzmir Barosu, yaşamını yitiren mültecinin tedavi edilmek yerine odada tutulduğunu söyledi.

İzmir’in Çiğli ilçesindeki adını mültecilere yönelik sık sık kötü muamele ve işkence iddiaları ile duyuran İzmir İl Göç İdaresi Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nin 5. Katında önceki gün bir mülteci yanarak yaşamını yitirdi. Konuya dair açıklama yapan İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonundan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Deman Güler, ölen mültecinin tedavi edilmek yerine merkezde tutulduğunu söyledi.

Hayatını kaybeden kişinin 21 yaşındaki Suriyeli Ahmed Maslem’in olduğu belirtildi. Ölen Ahmed Maslem’in odasındaki elektrik kablolarından çıktığı belirlendi

‘VALİ, BURADA BULUNAN KİŞİLERİN ÇOĞU SUÇLU’ DEDİ’

BirGün’e konuşan Güler, "Vali Bey bize, ‘Hayatını kaybeden kişi uyuşturucu sebebiyle burada bulunuyor. Burada bulunan kişilerin çoğu suçlu’ dedi. Vali Bey konu hakkında yanlış bilgilendirilmiş. Bu tavır sebebiyle o mekanlar sürekli hak ihlallerinin yaşandığı yerler oluyor" dedi. Vali’ye bu merkezlerin sivil denetime açılma taleplerini tekrar ilettiklerini ve İzmir Barosu olarak içeriye girmek istediklerini belirten Güler, "Olayın ardından ne yazık ki, ne yangının olduğu yere girebildik ne tanıklarla görüşebildik. Hiçbir şansımız olmadı. Avrupa Konseyi’nin raportörünün girdiği bir yere, biz giremiyoruz. Bunlar bizim ağrımıza gidiyor. Bizim saklayacağımız bir şey yok diyorsanız bizim denetimimize de açın dedik. Şimdiye kadarki uyarılarımız dikkate alınmadığı için genç bir insan hayatını kaybetti" diye konuştu.

‘BU KİŞİNİN ORADA OLMASI BİR HAK İHLALİ’

Burada kalanların kendi tercihleriyle bu merkezlere gelmediğini aktaran Güler, "Bu insanların psikolojik durumundan, sağlıklarına kadar devlet sorumlu. Güvenliğinin sağlanmasından da sorumlu. Hayatını kaybeden kişinin geçen günlerde psikologla randevusu olduğunu öğrendik. Bu kişinin psikolojisinin bozuk olduğu biliniyorsa, bu şahsın yeri asla Geri Gönderme Merkezi olamaz. Hastaneye gönderilmeli veya uyuşturucu bağımlılığı varsa da bağımlılık merkezine yatırılmalı. Bu kişinin orada olması bile bir ihlal. Kendisine gerekli yardım yapılmamış. Bize uzun zamandır söylediğimiz giriş izni verilseydi, bu kişinin sağlık sorunlarını tespit edip şahsın hayatını kurtarabilirdik. Bir insan hayatı bu şekilde göz göre göre sona erdi" ifadelerini kullandı.

Kendilerine Vali tarafından Geri Gönderme Merkezi’nin boşaltılacağı konusunda bilgi verildiğini söyleyen Güler, şunları kaydetti: "Biz Vali beyden İzmir Barosu olarak, Geri Gönderme Merkezleri’nde yaşanan sıkıntıların çözülmesi için önerilerimizi paylaşmak için randevu talep ettik. Önümüzdeki günlerde bu görüşmeyi yapmayı umuyoruz."
 

Öne Çıkanlar