Gemlik Yürüyüşü'ne polis engeli: 70 kişi gözaltında

Gemlik Yürüyüşü'ne polis engeli: 70 kişi gözaltında
İstanbul Kadıköy'de Gemlik Yürüyüşü' için toplananlara polis müdahale etti. Ablukaya alınan HDP'li vekillerin yürümesi engellendi, 70 kişi gözaltına alındı.

Yağmur KAYA


+GERÇEK- PKK Lideri Öcalan, 3 Mart 2020 tarihinden bu yana ailesiyle, 7 Ağustos 2019 tarihinden bu yana da avukatlarıyla görüşmesine izin verilmiyor. PKK Lider Abdullah Öcalan üzerindeki tecritti protesto etmek için Bursa'nın Gemlik ilçesine yürüyüş gerçekleştirmek isteyen Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu'na (MED-TUHAD FED), Valilik yasağı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. "Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz" şiarıyla yapılacak Gemlik Yürüyüşü için Kadıköy’de toplanan kitleye ve Milletvekillerine müdahale eden polis, 46 kişiyi gözaltına aldı.

Kadıköy Serasker Caddesi’nde toplanan kitlenin içinde HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP İl Eşbaşkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü, HDP milletvekilleri, Tevgera Jinên Azad- Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti, Eşbaşkanı ve yöneticilerinin de içinde bulunduğu kitleyi abluka altına aldı.

     

Kolluk kuvvetleri, polis barikatını geçmek isteyerek kitlenin bulunduğu alana geçmek isteyen Dilşat Cambaz ve çok sayıda HDP'li vekile izin vermedi. Yoğun polis ablukasına rağmen Bahariye Caddesi'nde bir araya gelen yurttaşlar, ara sokaklara doğru "Faşizme karşı omuz omuza", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Biji berxwedana zindana", "Tecrit kırılsın zindanlar boşalsın", "Her yer Gemlik her yer direniş", "Direne direne kazanacağız" ve "HDP halktır halk burada" sloganları atarak yürüdü.

'BİZ ÜLKENİN DEMOKRATİKLEŞMESİ İÇİN SİZ İSE FAŞİZMİN KURUMSALLAŞMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORSUNUZ'

Vekillerin içinde olduğu grubun önünün sık sık polis tarafından kesildi. Grubun önünün kesilmesine Milletvekili Hasan Özgüneş, "Biz bu ülkenin demokratikleşmesi için mücadele ediyoruz, siz ise (polis) faşizmi kurumsallaştırmak için mücadele ediyorsunuz. Sizin içinde aynı zamanda hizmet ediyoruz ama farkında değilsiniz. Sizi bu cendereden kurtarmak istiyoruz biz. Siz tonlarca eroin satan kişileri savunuyorsunuz" sözleriyle tepki gösterdi.

'NE KADAR BASKI YAPARSANIZ O KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'

Bir yurttaş ise yasak ve polis müdahalesine, 'Ne kadar baskı yaparsanız o kadar mücadele edip dik duracağız" sözleriyle karşılık verdi.

‘VALİLİK MİLLETVEKİLLERİ, HALKI ENGELLEYEREK AÇIKÇA SUÇ İŞLİYOR’

Polis çemberi içinde açıklama yapan milletvekili Meral Danış Beştaş, "İstanbul Emniyeti işini gücünü bırakmış HDP'nin tecritte karşı açıklamasını engellemek istiyor. Bugün HDP meclis grubunun çoğu Kadıköy'de. Eş Genel Başkanlarımız, milletvekillerimiz ve bileşen partilerimizle Gemlik'e yürümek için geldik. Ama sabah saatlerinden itibaren Kadıköy Emniyeti ve İstanbul Valiliği milletvekilleri, halkı engelleyerek açıkça suç işliyor" dedi.

Gemlik HDP ilçe binasının yürüyüş gerekçe gösterilerek kapısının kolluk kuvvetleri tarafından kilitlendiğini dile getiren Beştaş, kafede oturan parti yöneticilerinin ise gözaltına alındığını söyledi.

     

'İMRALI ADASINI SAVAŞINIZI DEVAM ETTİRMEK İÇİN TECRİT ALTINDA TUTUYORSUNUZ'

"Sizin bu tutumunuz bizi engelleyemez" diyen Beştaş, "Siz İmralı Ada Hapishanesi'ni savaşınızı devam ettirmek için tecrit altında tutuyorsunuz. Sayın Abdullah Öcalan'a tecrit uygulayarak tecrit uygulamanızı devam ettirmeye çalışıyorsunuz. Bu engellemenizle milyonların barış ve tecritte karşı sesini kısamayacaksınız. Üç milyona yakın insan Sayın Öcalan'a ilişkin imza vermiştir. Siz tecritti kırmamızın önünde duramayacaksınız. Bu baskı, sizin korkunuzu ve hukuksuzluğunuzu ve faşizminizi gösteriyor" ifadelerini kullandı.

'MİLYONLAR TEK SES TEK YÜREK BARIŞI HAYKIRIYOR'

Beştaş, "Bugün Gemlik'e yürütmesiniz de milyonlar tecritte karşı tek ses, tek yürek haykırıyor ve barış talebini arşa kadar ulaştırmış durumda. Bu tecritti kıracağız. Bu ülkeye barışı, demokrasiyi, özgürlükleri hep birlikte getireceğiz" diye konuştu.

ÖZTÜRK: ZİHNİYETLERİNİ BİR KERE DAHA GÖSTERDİLER

DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk ise, "Dostlarımızla birlikte bugün bir yürüyüş gerçekleştirmek istedik ama faşizm bir kere daha gerçek yüzünü gösterdi. Demokratik hakkımız olan yürüyüşümüz engellenmek isteniyor. Zihniyetlerini bir kere daha burada bize gösterdiler. PKK Lideri Abdullah Öcalan paradigmasıyla, felsefesiyle Afrika’dan Avrupa’ya büyük bir umut olmuştur. Bu işgalciliği sürdüren zihniyet, Kürt ve Türk halklarına ne vaat ediyor? Savaş, ölüm ve katliamı öneriyorlar. 5 Haziran 2015’ten bu yana bir savaş başlatıldı. Bu savaş kimin için başlatıldı? Ama Sayın Öcalan’ın paradigması bugün bütün dünya halklarına umut olmuştur" ifadelerini kullandı.

Kadıköy sokaklarının tamamına yayılan Gemlik Yürüyüşçüleri polis engellerini aşarak tüm engellemelere rağmen sloganlarla yürüdü.

BURSA VALİLİĞİ KENTE GİRİŞE İZİN VERMİYOR

Öte yandan Bursa Valiliği yürüyüş için il dışından gelmek isteyen HDP’lilerin şehre girişine izin vermiyor. HDP Gemlik ve İnegöl ilçe binalarına giriş ve çıkışlar polis tarafından kapatıldı. Gemlik ilçe binasının kapısı ise polis tarafından dışarıdan kilitlendi

NE OLMUŞTU?

2 Haziran’da HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin Genel Merkezi’nde program için çağrı yapmıştı. Günay çağrısında, "Yakın tarihte çokça deneyimlediğimiz üzere, İmralı tecridi derinleştikçe savaş ve baskı da artıyor; tersinden İmralı’da görüşme ve diyalog kanallarının açık tutulduğu dönemlerde ise Türkiye’de demokrasi kültürünün yükseldiği, toplumsal iklimin farklılaştığı görülüyor. Bu bir tespit değil bu tamamen reel durum, hakikattir" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar