Geçim sıkıntısı çekenlere dolandırıcılık uyarısı: Kartları kiralayıp kara para aklıyorlar

Geçim sıkıntısı çekenlere dolandırıcılık uyarısı: Kartları kiralayıp kara para aklıyorlar
Dolandırıcılık çetelerinin elde ettiği kart bilgileriyle kara para akladığı, yasa dışı paraları yurt dışına kaçırmak için kullandığı öğrenildi. Bilişim uzmanından uyarı geldi.

Türkiye’de her geçen gün derinleşen geçim sıkıntısı zorluğu, krizi fırsata çevirmeye çalışan dolandırıcılık çetelerinin de kıskacına girdi. Dolandırıcıların, kart bilgilerini elde edip kara para akladığı ve bu paraları yurt dışına kaçırdığı tespit edildi. Özellikle sosyal medyada gençlerin peşine düştüğü öğrenilen dolandırıcılık şebekelerinin, bankacılık dışı para transferi yapan online uygulamalarda hesabı olanlara bu hesapları kiralama karşılığı 4 bin lira gibi aylık ücretler önerdiği, bu hesapların yasa dışı bahis sitelerinin paralarını yurt dışına kaçırmak için kullanıldığı öğrenildi.

BİLİŞİM VE SİBER GÜVENLİK UZMANI: TÜRKİYE’DE DOLAŞAN ÇOK CİDDİ MİKTARDA KARA PARA VAR

Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre dolandırıcıların sosyal medyadan ulaşıp haftada 1200, ayda 4500 TL gibi paralar teklif ederek ‘kartını kiralayalım, hiçbir riski yok' dediği ve finans piyasası tecrübesi olmayanları tuzağa düşürdüğü öğrenildi. Söylenen ücretler ödenmediği gibi kart bilgilerini alan kişinin, profilini değiştirerek ortadan yok olduğu, kart bilgilerini veren kişinin ise kartı üzerinden yapılan kara para işleminin suçuyla baş başa kaldığı tespit edildi. Bunun çok ciddi bir siber suç olduğu ve bu tuzağa özellikle gençlerin düştüğü uyarısı yapıldı.

Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Başkanı Yavuz Yüksel, "Türkiye'de dolaşan çok ciddi miktarda kara para var. Bu paraları denetime takılmadan aklamak için küçük miktarlarda transferler gerekiyor, bunun için online kart alan ortaokul ve lise öğrencilerini hedefliyorlar. Bilmiyordum demek çare değil, onlarca dava için aileler son dönemde kapımızı çalıyor" dedi.

‘İNTERNETTE HALA KART KİRALAMAK İÇİN ÇOK SAYIDA İLAN VAR’

Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Başkanı Yavuz Yüksel, pek çok gencin halen kara para aklama amacıyla çete kurma suçundan davasının olduğunu ve ailelerin bilişim suçları avukatı bulmak için kendilerini aradığını anlattı. Yüksel, "Gençlere sosyal medya üzerinden ulaşıyorlar. Bakarsanız görürsünüz, kartınızı kiralayalım teklifi yapılan çok sayıda ilan halen internette bu tehlikeyi anlayamayanları tuzağa düşürmek için yayında. Özellikle liseye giden gençlerin online kartları üzerinden küçük rakamlı çok sayıda işlemle kara para aklanıyor, aileler dikkat" uyarısı yaptı.

Öne Çıkanlar